x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul La Costinesti se canta "Folk you!"

La Costinesti se canta "Folk you!"

de Dana Andronie    |    Claudia Daboveanu    |    04 Aug 2005   •   00:00
La Costinesti se canta "Folk you!"

Din aceasta seara, patru week-end-uri, pe plaja Hotelului Forum din Costinesti, ne vom spune "FOLK YOU!" razand si cantand! Victor Socaciu si Mircea Bodolan deschid intalnirile cu poezia muzicii tinere. Intrarea este libera.

Acum mai bine de-o luna, va spuneam pentru prima data "Folk you!". Incepand de astazi, patru week-end-uri la rand, FOLK YOU! ne vom spune unii altora, razand, plangand si cantand! Impreuna vom sabota kitsch-ul, cantecele obscene si manelele care au pus stapanire pe vacantele noastre!

"Poate ca sexul vinde tot, dar indiferent daca e sau nu asa, un lucru poate fi spus: SEXUL NU VINDE FOLK! Pentru ca folkul e poezie / folkul e bucurie / e cumintenie si nebunie / folkul atinge / aprinde si stinge / e cer si e mare / e ceata si soare /e planset de dor / e sfichi de umor / e vinul si cana / e leacul si rana / e carnea si piatra caminul si vatra / caldura si frigul / valtoarea si digul / e roua si raza / amurgul si-amiaza e rasaritul / si asfintitul / din FOLK navaleste in noi... INFINITUL", ne-a scris Radu, pe adresa , care este deschisa aprecierilor sau sanctiunilor voastre.

ATUNCI SI ACUM. Dupa mesajele pe care le-ati trimis, am inteles ca ati primit foarte bine "injuratura" noastra. Va doriti nespus de mult sa ne intoarcem la originile muzicii bune. "Mai stiti ceva despre Sorina Moldvai? Era de senzatie pe vremea cenaclurilor, dar aparea foarte rar. Apoi nu s-a mai auzit nimic de ea. De parca ar fi intrat in pamant. O fi intrat?", ne scrie Inger Gri. Ei bine, n-a intrat in pamant. Sorina Moldvai traieste bine mersi in Canada. In 1985, a plecat intr-o excursie in Cehoslovacia, de unde a trecut granita in Austria... si pe-aci ti-e drumul pana-n Canada, de unde nu s-a mai intors. Daca Ingerul Gri tot a deschis subiectul folkistilor de care nu s-a mai auzit mai nimic de ceva vreme, am incercat sa le dam de urma. Adriana Ausch a invatat sa traiasca in America, Dan Andrei Aldea si Mircea Florian se afla la nemti, iar Marcela Saftiuc si Mihaela Buzdughina sunt in Franta. De la Victor Socaciu am aflat care a fost prima experienta pariziana a Mihaelei Buzdughina. S-a angajat ca medic neurolog, iar intr-o seara, cand era de garda, a primit la urgenta un pacient princiar, intr-o stare foarte grava. Va vine sa credeti ca era chiar Lady Diana?! S-a intamplat acum opt ani, dupa tragicul accident in urma caruia Printesa Inimilor a murit.

TANDEM. Motu’ Pittis va prezenta, impreuna cu "omul bun" Victor Socaciu, concertele de folk

TRAIASCA FOLKUL! "A plecat sa moara putin" (asa cum spunea Marin Sorescu in "Shakespeare") si Vali Sterian. Muzica lui traieste, iar folkul merge mai departe. Iar noi l-am adus in Costinesti. Victor Socaciu si Mircea Bodolan deschid in aceasta seara seria concertelor folk. Intrarea este libera, cu sau fara chitara. Cine are chef si chitara la purtator poate urca pe scena sa cante. Folkul de tabara incepe la ora 10:00 seara, iar Florian Pittis si Victor Socaciu sunt amfitrioni. Vineri este randul lui Mircea Vintila si al lui Mircea Bodolan sa puna lemne pe focul de tabara. Tot de la 10:00 seara, tot in Costinesti. Radio 3net transmite integral inregistrarile concertelor. Sambata, Ducu Bertzi si Marius Batu va invita la o intalnire cu poezia muzicii tinere. Varsta (biologica) nu conteaza! Trebuie doar sa invatam sa spunem "Folk you!".

"Am doar 15 ani, dar iubesc folkul", ne-a spus Ionut, nascut cu mult dupa ce flacara cenaclurilor s-a stins. Pentru el si pentru multi din generatia lui, dar si pentru cei care au uitat sau care n-au stiut cum sa conjuge la imperativ verbul "a invata", redam alb pe negru versurile cantecului Adrianei Ausch: "Invata de la apa sa ai statornic drum / invata de la flacari ca toate-s numai scrum / invata de la umbra sa treci si sa veghezi / invata de la stanca cum neclintit sa sezi / invata de la soare cum trebuie s-apui / invata de la vantul ce adie pe potec / cum trebuie prin lume de linistit sa treci / invata de la toate, caci toate-ti sunt surori / cum treci frumos prin viata / cum poti frumos sa mori! / Invata de la vierme ca nimeni nu-i uitat / (...) invata de la luna sa nu te inspaimanti / invata de la vulturi cand umerii ti-s grei / si du-te la furnica sa vezi povara ei / (...) invata de la pasari sa fii mereu in zbor / invata de la toate ca totu-i trecator / ia seama fiu al jertfei prin lumea-n care treci / sa-nveti din tot ce piere cum sa traiesti in veci//".

EXEMPLU
"Fata de agresivitatea cu care se afiseaza manele sau formatii mai mult sau mai putin contrafacute peste tot, poate ca proiectul dumneavoastra va putea schimba acest lucru prin forta pura a exemplului sau" - Radu Florea, cititor
×
Subiecte în articol: folk folk you! invata folkul