x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Limba noastra-i o comoara Campanie: Limba noastra - o comoara

Campanie: Limba noastra - o comoara

de Dana Andronie    |    11 Apr 2006   •   00:00
Campanie: Limba noastra  -  o comoara

Undele radio sunt "agresate" si ele de anglicisme. Dar Motu Pittis le spune cel mai bine despre limbajul de "untdelemn" din Radio. Cititi si: Leasingul la romani

"Hit me cu un raspuns!". Asa "vorbea" radioul, pe 90,8, unde se afla Magic FM. La auzul acestei expresii, urechile mele s-au simtit brusc lezate. Loveste-ma, pe englezeste, cu un raspuns in romaneste!

Am indurat aceasta "agresiune" intr-un taxi, al carui sofer era ascultator "magic". "Ca bine le mai zice asta de la radio, domnisoara", mi s-a adresat, politicos, taximetristul. De altfel, pe tot traseul s-a dovedit a fi un cetatean respectuos. A respectat toate regulile de circulatie. Doar saraca limba romana n-a avut parte de acelasi tratament!

La finalul cursei, soferul a simtit nevoia sa-mi faca un bonus declarativ, pentru ca am fost amabila si am ascultat cat de bine le zicea despre vreme, despre femei, despre politica: "Domnisoara, tara asta este o tara de analfabeti si handicapati". Ce scump m-a costat taxiul!

"CANTECUL SI VESELIA UMPLE ZARILE". La Radio3net, Motu Pittis ma astepta cu pachetul de Carpati pe masa. Se aprovizionase cu tutun pentru a vorbi despre limba de "untdelemn" folosita de dimineata pana seara in programele radio si tv. "Englezii au un respect fata de limba lor, am putea spune chiar exagerat. Daca vezi orice inregistrare a pieselor lui Shakespeare pe BBC, ai sa simti pana si apostroful! La noi, atacurile contra limbii romane sunt facute cu o perseverenta diabolica. Auzim ca e ora doisprezece, ca Delta e mirifica sau atmosfera e incendiara (ca altfel n-au cum sa fie). Atunci te intrebi ai cui sunt copiii astia care spun lucruri trasnite si sunt tinuti la radio sau tv? Ei n-au nici o vina, dar cineva trebuie sa cunoasca limba romana. In perioada comunista radeam cand se difuza la radio «Cantecul si veselia umple zarile in Romania». Nu e vina aluia care a scris asa ceva. E pregatirea lui... Nici cel care a cantat-o nu-i de vina. Dar a mai fost unul care a inregistrat-o. Si un altul care a dat aprobarea sa intre pe post. Chiar nimeni n-a sesizat dezacordul?!", se intreaba acum, retoric, Pittis. Din pacate, nimeni nu plateste pentru aceste atacuri. Daca s-ar introduce o amenda pentru nerespectarea regulilor gramaticale, cu siguranta bugetul statului roman ar creste. Numai cati demnitari "nu stie" a vorbi dulcele grai romanesc... "O singura data am vazut ca CNA a dat amenda pentru dezinformare. S-a spus public ca o opera ii apartinea lui Brahms, desi era semnata de Bach. Dar pentru atacuri contra limbii romane, nimeni nu plateste. Se rade doar. Se merge pe principiul «Multi vad, putin cunosc». E o batjocura fata de limba noastra."

PATRATEL, ADICA SALVEAZA! Si uite asa "untdelemnul" iese la suprafata. Romanii sunt liberi si nu-si mai respecta limba, asa cum ar trebui sa-si respecte aproapele. "Sintagma «Si care e problema?» este folosita de toti cand sunt pusi in incurcatura. «De ce ati furat?», intreaba reporterul. «Si care e problema?»", raspunde intervievatul. Si Motu a continuat, suparat, sa ne explice care-i de fapt problema.

"Ne dam poalele peste cap, avem de-a face cu expunerea totala a intimitatii, nu se ia nimeni de tine daca ai scris «mi-au» cum spune pisica... Se zice «sa acceada», locatia nu mai e demult locatie, a capatat alta semnificatie... O fi limba un organism viu, iar poporul fara cultura...", a pus Pittis degetul pe rana.

Atunci, ne intrebam incotro mergem? Unde o sa ajungem cu limba romana? "Incet-incet, o sa se renunte la semnele de ortografie. Ne vom intoarce la iconite, la cuneiforme, care acum spun mult mai multe decat spunea limbajul cu care eram noi obisnuiti. Totul a pornit de la semnele de circulatie. Unde scria H, stiai ca e spital... Iata diversificarea limbajului! Ca sa nu mai vorbim despre iconitele de la Windows. Sunt mai simple si pe intelesul tuturor. Patratelul inseamna salveaza, sagetuta inseamna intoarce-te de unde ai plecat s.a.m.d. Se poate scrie un text in forma asta", a dat Pittis verdictul. Se pare ca si in acest caz este valabila zicala "Nu apreciezi ceea ce ai decat dupa ce nu mai ai". Cu alte cuvinte, noi, romanii, o sa ne respectam limba, abia dupa ce o sa dispara. Si o sa comunicam prin iconitele de Windows!

SEMNIFICATII
"Ne dam poalele peste cap, avem de-a face cu expunerea totala a intimitatii... Se zice «sa acceada», locatia nu mai e demult locatie, a capatat alta semnificatie... O fi limba un organism viu, iar poporul fara cultura..."
Florian Pittis
redactor-sef Radio3net
AI CUI?
"Auzim ca e ora doisprezece, ca Delta e mirifica sau atmosfera e incendiara (ca altfel n-au cum sa fie). Atunci te intrebi ai cui sunt copiii astia care spun lucruri trasnite si sunt tinuti la radio sau tv?"
Florian Pittis
redactor-sef Radio3net
DEZINFORMARE
"O singura data am vazut ca CNA a dat amenda pentru dezinformare. S-a spus public ca o opera ii apartinea lui Brahms, desi era semnata de Bach"
Florian Pittis
redactor-sef Radio3net

Ce inseamna eFeMer?


MILITANT. Laufer Bari, un sustinator fervent al FM-ului
De asta-mi place... Il ai langa tine cand te trezesti, cand te barbieresti, cand iti bei cafeaua, cand esti la volan... Dai de el in mijloacele de transport in comun, il auzi prin birouri, prin baruri, prin magazine, ce mai, n-ai cum sa nu dai de el, indiferent pe unde-ti porti pasii... Si indiferent daca-ti tine companie cand esti singur sau iti induce stari, indiferent daca te informeaza sau iti deschide "cutiuta cu amintiri", il ai la indemana, este mai accesibil... Este omniprezent! Parte integranta si integrata a vietii. Muzica isi are propriul limbaj asa ca-mi pare nonsens sa tratez acest aspect. Toata lumea stie cum ar fi viata fara strop de muzica! Si chiar de ai acasa discuri mii, la radio parca suna altfel... Limbajul "vocilor" ce se-aud in cutiuta aceea de langa tine? Personal, mi-as dori un radio "prieten", unul "aproape" de "eu". N-am gasit unul perfect... De asta-mi place X de la radioul Y si altceva de la altcineva, acesta-i motivul pentru care "alerg" vesnic pe scala. Vreau mai mult decat muzica, altminteri mi-as tine mp3 playerul cu mine, il caut pe acel cineva care sa-mi transmita ceva, nu doar sa-mi vorbeasca, acel cineva care sa aiba idei proprii, nu doar sa citeasca un text. Vreau sa inteleg, nu sa zburd dupa DEX, vreau sa simt viata si pasiune printre cuvinte, nu vorbe insirate, vreau umor, dar vreau si spirit critic si vreau ca distanta dintre mine si vocea ce-mi vorbeste sa dispara. Sunt singurul care vrea asta? Cert este ca indiferent unde-as migra pe scala, raman "infipt" in FM. Nu suport vocile liniare imbibate cu limbaj protocolar, pentru ca dincolo de orice bagaj lexical sau cultural, caut pasiunea limbajului. Pasiune in forma, substanta, exprimare. Oricat de doct ai fi, daca vocea nu-mi "spune" nimic, te dau mai usor uitarii. Ai vazut filmul "Good Morning, Vietnam"? Un Adrian Cronauer "on-air" mi-ar placea... Sau un Howard Stern din "Private Parts" mixat cu Edward Murrow, chiar de-i televizionistic exemplul... Poate te vor inspira sa-ti descoperi talentele-n domeniu. Sau ii vei copia negan- du-ti dreptul de-a fi tu si vei disparea curand. Cunosti exemple, asa-i? Totusi, nu care cumva sa crezi ca-s de acord cu limbajul din ce in ce mai superficial din FM, cu personalitatea "asa si-asa" sau cu originalitatea lipsa a celor ce vad in radio o slujba sau o relativa evadare din anonimat! Posibil sa dai de restrictii "de sus"... Nu-i nimic! Asaza-te "la butoane", deschide-ti "calea", zambeste si vorbeste pe "limba" ta dar sa te inteleaga si ceilalti. In cea mai vie dulce limba romaneasca. Cuvantul are putere, de-i folosit corect! Poti proiecta imagini vii in mintea celui ce te-asculta, nu? Bun, atunci provoaca-i imaginatia, baga-l la idei, binedispune-l si fa-l sa simta viata-n vorbe, ca doar pentru el vorbesti! Poate asa vom scapa de tipare, clisee, de gandiri limitate sau cuvinte prea goale, de imaginatie lipsa sau... Sau poate asa va ramane ceva etern in eFeMer! (Laufer Bari)
×