x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Lumea interzisa Actor in rolul propriei vieti

Actor in rolul propriei vieti

de Andreea Tudorica    |    Adrian Mogos    |    12 Oct 2005   •   00:00
Actor in rolul propriei vieti

A furat un autoturism si a primit trei ani si jumatate de inchisoare. Are 19 ani si a fost deja in mai multe inchisori. Nu pentru ca e recidivist, ci pentru ca a cautat locul de detentie unde ii e mai bine. Si a ales sa ramana la Penitenciarul pentru minori si tineri Craiova. "Pentru ca aici e mai multa libertate. E mult mai bine."

Il cheama Ionut. Mai are o luna pana se libereaza si e in culmea fericirii. "E ca si cum ti s-ar implini o dorinta despre care ai crezut ca nu ti se va indeplini vreodata. E ca un vis frumos implinit. Dupa ce stai atata in puscarie, incepi sa-ti pierzi speranta", spune Ionut.

CAMPION. L-am gasit la club, unde juca sah cu un coleg de camera, in timp ce altii jucau ping-pong sau table. E mai agitat, dar isi masoara atent miscarile pe tabla de sah, desi il tinem de vorba. "Sunt din Bucuresti. Mai intai am fost la Rahova, cand m-au prins. Apoi la Poarta Alba. Aici e bine, la Craiova. Daca m-am oprit aici, inseamna ca e bine. E libertate, scoala, multa activitate." Nu prea ii place sa vorbeasca despre penitenciar, desi se simte bine in pielea intervievatului. E chiar mandru si se imbatoseaza usor, fiind insa atent la tabla de sah. A invatat sa joace sah la sapte ani. A castigat locul intai in anul 2002 la un concurs intre scolile din Capitala. Are diploma acasa, pastrata bine. Ionut e campionul din penitenciar la sah. "Am castigat un concurs in vara aici si poate se mai face unu’ pana ma liberez. D’abia astept", isi freaca palmele Ionut.

Dupa eliberare, vrea sa termine clasa a X-a si sa vada scris pe cazier reabilitat. "Probabil ca stiti ca trebuie sa merg timp de un an de zile, in fiecare saptamana, sa spun ce am facut la Sectia de Politie. Si daca sunt cuminte, o sa scrie pe cazier reabilitat. Si atunci pot sa dau si io examen pentru carnet. Cumnatul meu e mecanic si poate ma ajuta si pe mine", spune Ionut. Vrea sa ia viata de la capat, pentru ca e tanar si "o data gresim si noi. Daca vii a doua oara, esti distrus. Prima oara mai intelege lumea, ca e o greseala... Dar a doua oara deja e grav". E multumit de conditiile din Penitenciarul Craiova. Pentru ca regimul e mai permisiv decat in alte parti, pentru ca se face scoala serioasa si "nu ai timp sa stai pe camera, sa te plictisesti". Stau opt in camera si se inteleg bine. E chiar prieten cu multi dintre ei. "La Jilava e groaznic. Stai cate 50 in camera si era imposibil sa nu te certi sau sa nu te bati cu careva. Nu se puteau evita lucrurile astea. Si una e sa iei o palma in fata a 30 de insi, si una e in fata a cinci. E o chestie de orgoliu, la urma urmei", spune Ionut, indepartandu-si nervos o suvita rebela udata cu apa, care ii intrase in ochi. Nu mai foloseste gelul de cateva zile, pentru ca i s-a terminat, dar ii place sa se ingrijeasca, sa fie aranjat.

DACA AI VOINTA... Ionut e un copil teribilist, din cand in cand mai este obraznic si isi mai supara cateodata profesorii, dar nu iese niciodata din tiparele unui copil poznas de la o scoala obisnuita. Ii place sa fie in centrul atentiei, si atunci cresc mandria si orgoliul in el. Cu ceva timp in urma, regizorul Christian Benedetti a pus in scena la Penitenciarul pentru minori si tineri Craiova piesa "Copiii", in care a jucat si actrita Ana Maria Marinca. Ionut a jucat alaturi de aceasta rolul principal. "Piesa era grea. Tot ce am inteles este ca in viata esti pus sa faci multe, si bune, si rele, tu decizi daca le faci sau nu." "Am jucat impreuna cu o actrita, nu stiu daca o stii, Ana Maria Marinca. Mi-a si scris de cateva ori, iar i-am mai raspuns. Mi-a spus ca piesa noastra a fost proiectata undeva la Consiliul Europei, cam asa ceva, nu stiu daca am inteles bine, si ca toata lumea a fost impresionata. Nu stiu daca asta vreau sa fac toata viata, dar mi-a placut, iar daca ai vointa in viata, reusesti... trebuie sa ai vointa", spune Ionut.

Profesorii si gardienii il descriu ca pe un copil destept, nu deosebit de cuminte, dar care stie sa se faca prin orice mijloace remarcat. Pentru ca ii place sa i se dea atentie. Intr-un astfel de mediu este important pentru el. Are inclinatii mai mult spre materiile umaniste, ii place sa scrie, sa joace in piesele de teatru. Poate ca el a castigat prin aceasta experienta un pariu din cele facute cu viata.

VIS DE TRACTORIST
O sa-i spunem Tudor. Are 17 ani si a fost condamnat, pentru talharie, la un an si patru luni. Spune ca este nevinovat, ca nu este autorul faptei. Vrea sa se faca tractorist, ca tatal sau. "E visul meu. Dupa ce ma liberez, vreau sa continuu sa-mi iau carnet de tractorist", spune Tudor. "Imi place meseria de tractorist, mi-am dorit-o de cand eram mic. Se fac bani din ea, la arat, la semanat... Bagi un ban in motorina si scoti dublu. Tata e tot tractorist. (...) A venit politia, mi-a zis sa-mi iau buletinul si sa vin la post. Acolo, mi-au pus catusele pe maini si m-au trimis la Filiasi, apoi la Craiova, in arest", spune Tudor. Calin Alexandru este poreclit "Lupu" si sarcina lui este sa curete in fata pavilionului pentru tineri. Cu toate ca in fiecare camera exista cos de gunoi, toate resturile se arunca pe geam. Lui "Lupu" ii convine, ca mai merge si sta de vorba de la o camera la alta. Cand vine ora de sport, profesorul il intreaba: "Caline, file din poveste, mergi la sport?". "Nu, ca fac curatenie."
×
Subiecte în articol: lumea interzisa