x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Mişcarea de Rezistenţă – Folk You! de la Vama Veche

Mişcarea de Rezistenţă – Folk You! de la Vama Veche

de Dana Andronie    |    05 Mai 2010   •   00:00
Mişcarea de Rezistenţă – Folk You! de la Vama Veche
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

A fost la început un spectacol itinerant: Folk You!. Pe urmă a devenit Festival. Acum e un fenomen. Ca fenomen, nu se putea cantona doar în muzică şi poezie, trebuia să aibă şi o dimensiune socială. Iată că începând de anul acesta, o are. A devenit portdrapel al Mişcării de Rezistenţă, căreia îi dă consistenţă şi credibilitate. Şi dacă stăm să ne gândim bine, Folk You! este chiar sensul Mişcării de Rezistenţă. De aceea ediţia de anul acesta se va numi Mişcarea de Rezistenţă - Folk You!

Moţu Pittiş spunea în 2006, la a doua ediţie a festivalului, că Folk You! este întoarcerea la începuturi, la acele momente frumoase când lumea stătea pe plajă, un băiat sau o fată, cu o chitară se apuca să cânte, cu marea alături, cerul deasupra şi toată lumea se simţea bine. Anii au trecut dar a rămas aceeaşi lege! Eşti liber să faci tot ce-ţi doreşti să faci, atâta vreme cât nu răneşti şi nu jigneşti pe nimeni în jurul tău.

Publicul folk este un public nu doar sensibil, ci şi educat. Exemplul de civilitate l-a dat, încă de la prima ediţie, chiar Moţu Pittiş, care a adunat, după spectacol, hârtiile de pe plajă. Acest "ritual ecologic" sperăm că va fi respectat şi anul acesta, chiar dacă Moţu nu mai este să ne ceară, după fiecare spectacol, să lăsăm plaja curată...

Mişcarea de Rezistenţă - Folk You! va fi, din 15 până la 18 iulie, o sărbătoare completă, în care vom încerca să recompunem chipul sfărâmat al unei lumi normale. Va fi, sperăm, un fel de plantare de pomi pe un munte defrişat. Copacii fără pădure ai Tatianei Stepa vor încerca să redevină pădure, într-un sens complex şi profund în care identitatea (a vârstei, a generaţiei, a naţiei) va avea şi o latură culturală ecologică. Folkul nu poluează, nu produce victime colaterale. Generează doar speranţe colaterale.

Iată programul festivalului! Joi: tinerii neconsacraţi sau mai puţin consacraţi, Ţapinarii, Pasărea Colibri şi Iris. Vineri: Evandro Rosetti, Alexandru Andrieş, Adrian Sărmăşan şi Laci Kovacs, Zoia Alecu, Ştefan Hruşcă, Alina Manole, Nicu Alifantis & Şemineu Band, Compact. Sâmbătă: Ducu Bertzi şi Mihai Neniţă, Tudor Gheorghe, Maria Gheorghiu, Emeric Set, Gheorghe Zamfir, Celelalte Cuvinte. Duminică: Raul Cârstea&Constantin Neculae, Vasile Şeicaru, Ada Milea, Doru Stănculescu & Sorin Minghiat, Dinu Olăraşu, Florin Chilian, Vama.

Mişcarea de Rezistenţă - Folk You! devine, prin această titulatură, şi o formă de atac, de blândă agresiune a pledoariei pentru frumuseţe. Pentru cântec. Pentru Folk You!

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă