x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul "Mişcarea de Rezistenţă împotriva subculturii şi a prostului gust"

"Mişcarea de Rezistenţă împotriva subculturii şi a prostului gust"

de Libiu Mateescu    |    26 Iul 2010   •   00:00

Mişcarea de Rezistenţă exprimată prin curentul Folk You!, iniţiată de Jurnalul Naţional, a cuprins sâmbătă seară Braşovul prin Festivalul Kronstadt Folk, festival care a demarat cu concertul susţinut de Magda Puşcaş, Vasile Mardare, Cristian Buică şi EMERIC SET în faţa a 300 de spectatori. Prima din cele cinci sâmbete consecutive ale festivalului de la Arena Agrement s-a încheiat într-o atmosferă de entuziasm general, pe acordurile unor piese folk nemuritoare, care făceau furori în vremurile Cenaclului Flacăra. Magda Puşcaş îşi aminteşte cu plăcere că "nu exista o mişcare comparabilă cu Cenaclul Flacăra în toată Europa de Est. Prin '83, la Cenaclu-Galaţi 1000, au fost 55.000 de spectatori.

Încet, încet, mişcările răzleţe ale folkului românesc fuzionează sub patronajul lui Marius Tucă şi cel al Jurnalului Naţional. Sper să retrezim tot ce este bun şi frumos în oameni prin Mişcarea de Rezistenţă împotriva subculturii şi a prostului gust. Pentru mine, folkul este ca o iubire nedefinită, necuprinsă în cuvinte. Este viaţa mea. Nu este cel mai profitabil gen de muzică, dar este modul meu de a fi", spune Magda Puşcaş, cea care pe scena braşoveană împreună cu Vasile Mardare ne-au readus în memorie melodii celebre ale Cenaclului, "În seara asta mamă, am 20 de ani", "Totuşi iubirea" sau "Lăsaţi-mă să merg pe bicicletă". "Dacă Jurnalul Naţional şi Marius Tucă au pornit Mişcarea de Rezistenţă, propun să nu ne mai temem!", au fost cuvintele cu care şi-a încheiat Magda Puşcaş concertul.

Consilierul judeţean Sebastian Grapă, unul dintre organizatorii şi finanţatorii festivalului de folk braşovean, spune că "Mişcarea de Rezistenţă demarată de Jurnalul Naţional este singura forţă opozabilă prostiei, adusă la rang de virtute în România. O piesă de muzică folk de trei minute, aruncată într-un concert de trei ore de manele, este ca o picătură de cerneală într-o cană cu apă. Muzica folk este atât de concentrată, încât poate dilua prostia şi incultura", susţine consilierul judeţean braşovean. Şi, cum se întâmplă la Braşov în mod tradiţional, ploaia torenţială a scurtat concertul cu o jumătate de oră, iar braşovenii au alergat spre casă, cu promisiunea unui nou regal folk sâmbăta viitoare, când vor concerta Mircea Vintilă, Adrian Sărmăşan-Laci Kovacs, Didina Curea, Octavian Bud şi EMERIC SET.

×