x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

De nesimţită

de Irina Cristea    |    19 Oct 2010   •   00:00
De nesimţită
5708-121344-iraparis.jpg

Irina Cristea
● Şef Politică Externă
● 17.06.1979
● Bucureşti



M-aş considera curajoasă să plec din România, la fel cum mă consider cu­ra­joasă că am rămas până acum. M-aş considera laşă să plec din Ro­mânia, la fel cum mă consider laşă că am rămas până acum. Într-un fi­nal, cred că sunt doar nesimţită şi că din nesimţire rezist aici. M-am educat să nu îmi pese şi să închid ochii la tot ce m-ar durea, m-ar scârbi, m-ar ener­va şi m-ar revolta. Uneori îmi iese, uneori nu, dar e trist să remarc că trăiesc într-o ţară unde trebuie să răs­foiesc manualul de istorie şi pe cel de literatură ca să găsesc motive de mân­drie că aparţin acestui popor.

În jur, oriunde aş privi, nu găsesc nimic care să îmi umple sufletul. Văd doar surse de nervi, de frustrare, de râsu-plânsu'. Văd oameni care cred că cel mai important lucru în viaţă este să te "descurci", să îi "faci" pe ceilalţi, să fii "şmecher". Oameni care nu ascultă nici de bun-simţ, nici de legi. Oameni care fac şi votează legi, dar nu înţeleg noţiunea de demisie de onoare nici după ce-i vede o ţară întreagă cum se uită la porneturi în Parlamentul ţării când se dezbate o lege. Oameni care ar sări la ceartă din orice, dar care se fac mici-mici când asistă la o palmă conjugală, o tâlhărie sau orice altă infracţiune care cere implicare şi spirit civic.

Oameni mereu revoltaţi că nu li se dă, nu li se face, nu li se drege, de parcă întregul lor destin stă în res­pon­sabilitatea alcuiva, a unei instanţe supreme care trebuie să îi dădăcească şi să îi ţină de mână pas cu pas, de la născare până-n groapă.

Pentru că asta văd zi de zi, aş pleca din România. Pentru că nu îmi place, nu mi se potriveşte, nu mă reprezintă. Pot să închid ochii, pot să fac pe au­tis­ta cât poftesc sau cât reuşesc, dar în curând va trebui să-mi învăţ copilul cum să se descurce printre oamenii aceştia. Şi nu am nici cea mai vagă idee ce sfaturi să îi dau şi cum să îl ajut. Poate că pentru el am să iau, într-o zi, decizia de a pleca, aşa cum membri ai familiei mele au plecat pentru mine. Pentru că, dacă am făcut o facultate, am avut nişte bani de bu­zu­nar şi, mai târziu, mi-am putut face un credit pentru o casă, nimic din toate astea nu le datorez României, ci celor care au plecat din România pentru mine şi ţării care i-a primit şi i-a tratat corect nişte ani buni.

×
Subiecte în articol: ne-am nĂscut În locul potrivit?