x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ne-am născut în locul potrivit? Nu vreau să fiu cetăţean de mâna a doua

Nu vreau să fiu cetăţean de mâna a doua

19 Oct 2010   •   00:00
Daniela Ivan
● Redactor Economic
● 25 ianuarie 1963
● Turnu Măgurele

● Sunt român şi nu am nici un motiv să-mi părăsesc ţara, casa, să devin emigrant, cetăţean de mâna a doua, într-o ţară căreia nu-i apar­ţin nici cultural, nici emo­ţi­o­nal. Am prieteni care sunt plecaţi în Fran­ţa şi în Italia şi ştiu că suferă că sunt consideraţi la serviciu sau pe stradă cetăţeni de mâna a doua. Copiii lor sunt făcuţi ţigani şi sunt oco­liţi de ceilalţi copii. Nu sunt căp­­şunari, lucrează în IT (cei din Franţa), iar cei din Italia sunt asistenţi medicali. Nu aş putea suporta acest statut de inferioritate.

● Un al doilea argument ţine de pă­rin­ţii mei şi ai soţului meu, care sunt bătrâni şi avem datoria să ne ocu­păm de ei, să-i ajutăm acum, când au nevoie. Aici sunt cu fami­lia, cu prietenii, cu rudele, acolo sunt singură printre străini.

● Ţara se poate schimba în bine, nu tre­­buie să dăm bir cu fugiţii acum, când traversăm o perioadă mai di­fi­cilă. În istoria fiecărei ţări există şi perioade mai bune, şi altele mai pu­­ţin bune, însă suntem români şi nu trebuie să ignorăm proverbul "Fie pâinea cât de rea, tot mai bu­nă în ţara mea". Nu e o vorbă în vânt, italienii nu pleacă în Franţa pentru că ar pu­tea câştiga mai bine, nici francezii nu se duc în Ger­­mania pentru că acolo salarii­le sunt mai mari. Sunt mândri de apar­­te­nenţa lor la o cultu­ră şi cred că ar trebui să învăţăm şi noi să fim mai demni, chiar dacă sun­tem mai săraci. Ei nu au cum să ne res­pecte dacă noi nu ne res­pec­tăm.

×
Subiecte în articol: ne-am nĂscut În locul potrivit?