x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

"Ţară, Ţară, vrem...

19 Oct 2010   •   00:00
Monica Berceanu
● Cititoare

Vă scriu în calitate de cetăţean al unei Românii urcate pe vârfurile "prestigiului" datorită conducătorilor de seamă...

Vă scriu pentru simpla dorinţă de a-mi răspunde - şi de a-şi răspunde fie­care, sincer, sieşi - la câteva dintre întrebările care de ani la rând mă fră­mântă... Haideţi să privim un pic Ro­mânia, "ţărişoara noastră scumpă", şi să analizăm puţin "resursele sale umane"! Haideţi să privim la tv emisiuni de "megashow", pe stradă cer­şetori care te fură din priviri, în metrouri bă­trâni şi copii care spun "Tatăl Nostru" într-un ritm "invers" mersului Ro­mâniei, parlamentari care dorm pe scaune şi-şi votează salarii şi pensii "à la România", preşedinte care râde "nemaipomenit" când sinistraţii mai adaugă câteva picături de apă din case... că deh... era prea puţină şi s-au gândit, săracii, s-o dea afară şi pe cea din suflete - lacrimile, că tot vor găsi milă la Cotroceni... Spuneţi, ro­mâni, vi se pare corect să stai şi să votezi când ţara e sub ape?! Dar nu să votezi legi pentru sărmanii loviţi de ape, ci pentru covoarele de 100 de milioane din Palat (vă amintiţi?), pentru laptop-uri şi maşini (că celelalte s-au uzat şi nu ne primesc în NATO decât cu altele noi în care băgăm apă, căci banii de benzină se bagă-n buzunarele domnilor care-şi pun termopane şi-şi duc fetele la cumpărături "în partea cea­laltă", să-şi cumpere haine de 2.000 de euro, "căci tata-i preşedinte")!

Spuneţi, români, e corect să mun­ciţi o viaţă pentru a vă asigura traiul infect, într-o casă cu ferestre şi uşi îm­bâcsite, mâncând pâine cu marga­rină, crescându-vă copiii în frig şi hrănindu-i cu ouă şi, ca desert, o felie de pâine cu gem de prune? E corect să munciţi 12 ore pe zi pentru 4,5 mi­lioane, în timp ce domnii "de la stat" stau patru ore pe zi şi dorm (acasă nu au paturi confortabile, sărmanii) şi-şi vâră-n buzunare vreo 40? Vo­tându-şi salariile? Mă gân­deam aşa, odată: Hai să merg şi eu la Co­tro­ceni, că tot e aproape, şi să cer să fiu şi eu deputat, că, slavă Domnului, de dormit am nevoie mare! Ce să mai stau degeaba la facultate, dacă oricum după terminarea ei primesc 5 mili­oane, cât să plătesc nici jumătate de chirie, că restul îi fac prin metrou... mai cu Domnul, mai cu mila, mai cu "dă, nenea, şi mie!"... Dar m-am răz­gândit... Pentru că pierdeam timpul degeaba... cine mă bagă în seamă? Ba mă mai făceau şi nebună... aşa că prefer să stau în cameră şi să privesc pe fereastră (aş vrea la tv, dar lipseşte cu desăvârşire!). Nici poftă de mân­care n-am... nu că aş avea cine ştie ce bunătăţi pe masă... doar poftă nebună de vorbă... Dar cu cine? Cu oameni parşivi şi reci, care se uită să-ţi fure şi cuvintele?

Spuneţi, români, sunteţi mândri de "fericita" ţară unde "curge lapte şi miere", în care trăiţi? (Spun "trăiţi" să nu fiu prea dramatică, ştiu eu ce-nseamnă la noi "trai"!) Vă plac "feti­ţele" de pe centură, care-şi vând singura "avere" pentru câţiva bănuţi? (Am auzit c-au ridicat tariful, 100.000 "oralul", de la 50.000!) Vă plac "bă­ieţii răi", care-şi etalează Merţanul furat "din partea cealaltă", care-ţi dau în cap ziua-n amiaza mare, să-şi facă bani pentru hainele de firmă cu care-şi "împo­poţonează femeile"? Admiraţi tot mai mulţi "şmecheraşii", "baga­bontzii", "băieţaşii de cartier", care-şi fac banii în stradă şi care "trag în plasă" fete cuminţi care le cred ju­ră­mintele? Priviţi, români, "curăţe­nia" unei ţări "lipsite" de corupţie, par­fumate cu teribilism şi ostentaţie!!!

Puteţi să-mi răspundeţi de ce am ajuns să acceptăm toate injuriile şi toate nimicniciile celor "sus-puşi"?
De ce tăcem şi trecem mai departe când vedem atâta nedreptate şi atâta mizerie sufletească?
Nu vă e silă de cocioaba asta cu aspiraţii de Palat?

×
Subiecte în articol: ne-am nĂscut În locul potrivit?