x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Ne-am născut în locul potrivit? "Vreau să plec din România, ţara care mă condamnă la umilinţă!"

"Vreau să plec din România, ţara care mă condamnă la umilinţă!"

de Gabriela Mladin    |    15 Sep 2010   •   00:00
"Vreau să plec din România, ţara care mă condamnă la umilinţă!"

Profesor de Arte şi Design, Mihai Plăveţi, fiul cunoscutului pictor Gheorghe Plăveţi, este nevoit să trăiască în România cu un salariu de aproape 600 de lei. Asta după ce Emil Boc i-a tăiat 25% din salariu, o reducere care îl obligă pe profesor să trăiască în umilinţă. Arta, în vreme de criză, nu merge, iar CV-ul său se află acum pe toate site-urile de recrutare a forţei de muncă în străinătate. "Vreau să fac orice, să spăl vase, podele, să lucrez în agricultură. În România sunt condamnat să mor de foamne sau să trăiesc în umilinţă!", susţine pictorul.

Mihai Plăveţi pictează de când se ştie. Tatăl său, celebrul pictor, Gheorghe Plăveţi, i-a insuflat plăcerea de a picta sau de a sculpta de la vârstă fragedă. A crescut şi s-a jucat printre operele realizate de tatăl său. Casa i-a fost transformată în atelier de lucru, jucării i-au fost pânza, pensulele şi acuarelele. A trăit o viaţă în jurul artei. Este o lume pe care deşi nu doreşte, trebuie s-o părăsească. Nu are de ales.

Mihai este profesor de Arte şi Design la Liceul "Tudor Arghezi" din Târgu-Cărbuneşti, după ce până acum doi ani a lucrat ca profesor la Liceul "Tudor Vladimirescu" din Târgu-Jiu. Banii nu-i ajungeau pentru navetă, făcea câte 60 de kilometri zilnic, dus-întors de la Cărbuneşti la Târgu-Jiu. Salariul său de profesor nu depăşea 820 de lei, asta înainte de reducerea cu 25% aplicată de Guvernul Boc. A decis să se transfere profesor la Târgu-Cărbuneşti, măcar nu mai plătea nimic pe drum. Diminuarea cu 25% din salariul de 820 de lei i-a pus capac. "Vine iarna, TVA-ul a crescut, toate produsele s-au scumpit. Nu pot trăi cu aceşti bani", explică tânărul pictor.

Mihai este un bărbat foarte exigent. Tot tatăl său, şi el profesor, i-a spus că nota 9 nu există. "Ori 10, ori nimic!" A ajuns acum, la 36 de ani să regrete că a avut un regim de viaţă strict şi pretenţii care nu i-au adus vreun folos. "Nu pot să duc o viaţă normală cu nici... 600 de lei. De artă nu-i mai pasă cuiva. Şi înţeleg că în aceste vremuri arta moare şi ea. Am decis să aleg un alt drum în viaţă. Nu mai vreau să fiu profesor, pictor în România. Vreau să fiu un muncitor necalificat în străinătate. Să spăl vase, să dau cu mopul, să lucrez pământul, să culeg fructe. Orice, dar să am demnitate. Să nu mă simt umilit, să nu mor de foame, să pot avea o familie, o casă. Mi-aş fi dorit să merg în străinătate doar în vacanţă, în vizită la prieteni sau să-mi susţin doctoratul în Italia sau SUA. Din păcate, România nu-mi oferă şansa să trăiesc decent", declară Mihai.

Cel mai mare regret al tânărului pictor este că în străinătate nu a putut să-şi organizeze propria expoziţie. "Am participat cu lucrări la expoziţii internaţionale organizate de alţi artişti, pentru că nu am reuşit niciodată să expun de unul singur. Nu am avut bani".
În România a primit multe premii, însă nu-i ţin de foame. Acum doreşte să-şi desfiinţeze atelierul care este improvizat în casa sa. Până de curând a cerut autorităţilor din Târgu-Cărbuneşti un loc de 4 mp pentru a-şi depozita măcar lucrările. "Ajutor? Acum patru ani, cred... Fostul primar din Târgu-Cărbuneşti mi-a cumpărat patru lucrări. Dacă ăsta este un ajutor, doar pe acesta l-am primit. În rest, statul m-a aruncat la groapa de gunoi a societăţii", explică Mihai Plăveţi.

Pictorul şi-a scos acum toate lucrările la vânzare, iar sumele pe care le pretinde sunt derizorii, între 50 şi 70 de lei pe tablou: "Măcar vopseaua s-o pot recupera".Este dorinţa tânărului pictor gorjean Mihai Plăveţi, care a decis să-şi aleagă un alt drum în viaţă

×
Subiecte în articol: ne-am nĂscut În locul potrivit?