x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Operatiunea Ceata si fum Star Trek – Fictiunea incepe sa devina realitate: Scut spatial impotriva radiatiilor

Star Trek – Fictiunea incepe sa devina realitate: Scut spatial impotriva radiatiilor

de Tudor Chirila    |    19 Apr 2007   •   00:00
Star Trek –  Fictiunea incepe sa devina realitate: Scut spatial impotriva radiatiilor

Cercetatorii britanici incearca sa verifice posibilitatea ca un scut protector, de tip Star Trek, poate fi proiectat pentru a proteja astronautii de radiatii. Acestia sustin ca in jurul navetelor cosmice pot fi induse campuri magnetice care sa reflecte particulele energetice daunatoare.Cercetatorii spera sa poata imita campul magnetic care protejeaza Pamantul. Detalii ale studiilor au fost prezentate la intrunirea Societatii Regale de Astronomie ce a avut loc la Preston, in Marea Britanie.

EVOLUTIE. Sunt mai mutle riscuri la care sunt supuse viitoarele explorari spatiale,din care unul din cele mai mari este cel al radiatiilor cauzatoare de cancer, cu care astronautii intra contact odata cu iesirea din magnetosfera, campul magnetic protector al Pamantului. Mangetosfera respinge majoritatea acestor particule,restul fiind in amre parte absorbite de atmosfera. Intre 1968 si 1973, astronautii de pe Apollo au stat in spatiu doar in jur de 10 zile pe misiune. Acestia au fost foarte norocosi ca nu au prins perioada de eruptie solara,care le-ar fi putut fi fatala. Acum, membri echipajului de pe Statia Spatiala Internationala se pot retrage intr-o camera special protejata in cazul cresterii cantitatii de radiatii Solare.

CALATORII SPATIALE. Pe durata unei calatorii spatiale de durata scuturile nu pot face insa fata, deoarece acumularile “picatura cu picatura” de particule energetice pot fi la fel de periculoase ca si o furtuna soalra. Conform celor relatate de news.bbc.com.uk, aceste particule provin tot de la Soare,sub forma unui vant solar,si din surse externe ale Sistemului Solar. Pentru a crea scutul protector in jurul unei nave cosmice sau pe suprafata unei planete,oamenii de stiinta trebuie sa genereze un camp magnetic si apoi sa-l umple cu gaz ionizat, numit plasma. Palsma trebuie tinuta pe loc de un camp magnetic, fara de care aceasta s-ar disipa. Acesta ar putea fi proiectat in jurul navei sau in jurul astronautilor cand acestia se afla pe o planeta de tipul Lunii.In momentul interactiunii particulelor energetice cu plasma, parte din energie le este absorbita, incetinindu-le . “Ai nevoie de un camp magnetic foarte mare pentru a rezista vantului solar.acesta ar trebui produs pana la o distanta de 20-30 km fata de nava,”a explicat Dr. Ruth Bamford,membru al laboratorului Rutherford-Appleton din Didcot,marea Britanie,unul din membrii echipei de cercetare. Dr.Mike Hapgood de la centul de cercetare Didcot,a delcarat ptrivit BBC News: “Este adevarat ca aici pe Pamant domeniul tehnologiei magnetice este foarte dezvoltat. Intrebarea este daca putem sa o aplicam si in spatiu?” Ehipa de la Rutherford – Appleton planuieste sa construiasca o magnetosfera artificiala in laborator. Apoi, sa trimita un satelit in spatiu pentru a testa tehnologia.

IDEI. ‘Scuturile activate’. Aceste scuturi vor fi de tipul celor aratate in celebrul film Star-Trek, la bordul celebrei USS Enterprise, deoarece vor putea fi activate si dezactivate. O magnetosfera artificiala ar fi foarte utila oriunde in cadrul Sistemului Solar,unde vor fi trimisi oameni pe o perioada mai indelungata.O baza permanent ape Luna,de tipul celei pe care NASA doreste sa o construiascaar putea fi construita subteran,pentru a proteja astronautii si echiapmetele de radiatiile solare.Insa acestia ar ramane vulnerabili in momentele deplasarilor pe suprafata astrului,doar in costumele de protectie. “Sistemele noastre de alarma nu sunt foarte bine puse la punct pentru radiatiile solare.Vom putea spune: este o perioadă periculoasă de intense activitate solara, dar nu vom sti perioada acesteia” - a declarat Dr. Hapgood. Ideea acestor campuri isi are bazele in tehnologia experimentata in cazul reactoarelor de fuziune nucleara. Aceasta tehnologie este in plina dezvoltare,dupa cum arata si experminetele desfasaurate in baza de cercetare Culham din Marea Britanie,unde campuri magnetice au fost folosite pentru a tine plasma departe de peretele interior al reactorului.”Noi vrem sa folosim aceeasi tehnica,dar pentru a tine departe un obiect aflat in centrul campului de plasma care e pe exterior”,a adaugat Dr.Bamford.

×
Subiecte în articol: operatiunea ceata si fum