x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Palatul Trianon, furat bucată cu bucată

Palatul Trianon, furat bucată cu bucată

de Laura Calciu    |    26 Mar 2010   •   00:00
Palatul Trianon, furat bucată cu bucată
miscarearezistenta.jpgS-a ales praful de Micul Trianon din Floreşti! Timpul, dar şi nepăsarea şi-au lăsat serios amprenta pe copia Palatului Trianon de la Versailles. Clădirea, ridicată acum aproape un secol de Grigore Cantacuzino, a ajuns o ruină. De când a fost preluat de autorităţi, în micul palat nu a fost investit un ban.

Pe zi ce trece, Micul Trianon din Floreşti se degradează tot mai mult. Numai pereţii exteriori au mai rămas acum în picioare. Acoperişul, camerele sau holurile, toate s-au prăbuşit. De altfel, pe ziduri este scris mare "Pericol de prăbuşire" sau "Nu intraţi".

"Este mare păcat că a ajuns aşa. În fiecare an am cerut bani de la Ministerul Culturii ca să menţinem măcar ceva, nu neapărat să restaurăm. Nu am primit nimic", ne-a povestit Constantin Stere, de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Prahova.

Poarta palatului nu se mai închide, iar grandioasa grădină prin care odată se plimbau domniţele a devenit pasaj de trecere pentru persoanele internate în Spitalul TBC, aflat lângă de Micul Trianon.

Palatul are o arhitectură unică şi a fost ridicat, la dorinţa lui Grigore Cantacuzino, în perioada 1907-1938. Acum însă clădirea a căzut pradă hoţilor, care au luat tot ce s-a putut fura. Localnicii, în cor, povestesc cum s-au furat cărămizi, grinzi şi fier. Pentru restaurare, spun specialiştii, ar fi nevoie de cel puţin 20 milioane de euro.

"Singurii bani investiţi aici au fost cei alocaţi de autorităţile locale pentru paza acestui monument istoric", a precizat Constantin Stere. De anul trecut însă, printr-o hotărâre judecătorească, un moştenitor al Cantacuzinilor a câştigat moşia. Aceasta ar putea fi şansa de supravieţuire a palatului. "Am înţeles că moştenitorii ar fi vândut la rândul lor. Noii proprietari ar fi vrut să facă un fel de centru de afaceri aici şi să organizeze expoziţii, cum ar fi cele de automobile de lux, sau prezentări de modă fastuoase. Ar fi vrut să obţină fonduri europene. Noi i-am fi ajutat, dar nu au mai luat legătura cu noi", a adăugat Stere.

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă