x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania cu ochi albastri Romania vazuta prin ochii albastri ai Securitatii

Romania vazuta prin ochii albastri ai Securitatii

de Ion Cristoiu    |    18 Sep 2006   •   00:00
Romania vazuta prin ochii albastri ai Securitatii

Jurnalul National prezinta incepand de astazi o serie de note informati-ve ale fostei Securitati. Sub generi-cul "Romania cu ochi albastri", veti putea vedea prin ochii Securitatii realitatea de zi cu zi in timpul regimului comunist.

Securitatea privea realitatea din perspectiva viziunii despre realitate a Partidului Comunist. In aceasta viziune, la loc de frunte se aseza exagerarea pericolului pentru sistem de a fi subminat pe dinauntru. De aici, ceea ce am putea numi exagerarea fleacului de catre Securitate.

Fostii ofiteri de Securitate, cati mai au curajul si, mai ales, cati mai au inteligenta necesara, sustin ca institutia reprezenta o oglinda a realitatii. Aducand drept argument capital esenta oricarui Serviciu secret din lume: cea de a privi realitatea cu un ochi rece, obiectiv, asemanator unei camere de luat vederi.

Intr-adevar, orice Serviciu Secret ramane, prin statut, un mecanism de transcriere a realitatii. Nu insa un mecanism de o obiectivitate absoluta, ci unul orientat de catre politic sa vada intr-un anumit fel realitatea. Serviciile secrete occidentale de azi vad realitatea cu un ochi obsedat de a descoperi teroristi. Asemanator, Securitatea privea realitatea din perspectiva viziunii despre realitate a Partidului Comunist. In aceasta viziune, la loc de frunte se aseza exagerarea pericolului pentru sistem de a fi subminat pe dinauntru. De aici ceea ce am putea numi exagerarea fleacului de catre Securitate. Fapte strict omenesti primeau semnificatia unei seminte de complot menit a clatina si chiar a darama sistemul. Fapte strict intamplatoare primeau semnificatia unor unor intentii primejdioase. Acest adevar se va vedea din materialele selectate din Cartea alba a Securitatii, intreprindere avand drept autor pe Mihai Pelin.

Sub titlul Romania cu ochi albastri, Jurnalul National a avut excelenta initiativa de a cotrobai prin Arhiva Securitatii pentru a descoperi o realitate deformata de un Ochi bolnav de suspiciune si de a o prezenta, in serial, in paginile ziarului.
  • Ion Cristoiu

    Ghizii ONT, informatori?

    Grupurile de turisti straini sositi in Romania erau supravegheati informativ prin intermediul ghizilor ONT, informatori ai Securitatii. Dupa cum arata nota informativa de mai jos, Securitatea se interesa nu numai de posibilele miscari suspecte ale strainilor, dar si de nemultumirile lor reale fata de serviciile din Romania socialista. Ajungeau aceste date din notele informative la conducerea de partid si de stat?

    "CASA DAMBOVITA". "In ziua de 7 mai 1964 a sosit in Bucuresti un grup de evrei argentinieni, format din 35 de persoane. Calatorisera initial prin toate tarile socialiste si acum veneau de la Kiev. Majoritatea sunt de origine din Polonia sau din Uniunea Sovietica, o singura persoana - Rosenfeld Irma - fiind din Cernauti si vorbind romaneste. Sejurul lor in Bucuresti a inceput printr-o greva, ca sa spunem asa, de indata ce au sosit la Hotelul Union, unde urmau sa fie cazati. Au cercetat hotelul si nu le-a convenit. Lucrul este firesc, deoarece ei platisera categoria I-a, iar Hotelul Union este departe ca cerul de pamant de o asemenea categorie. Au fost necesare mai bine de doua ore pana au fost convinsi sa accepte camerele, de voie, de nevoie. Interesanta este insa atitudinea ostentativa generala pe care la putine grupe am observat-o. S-au asezat in holul hotelului, pe scaune, si nu s-au miscat din loc aproape doua ore, atatandu-se reciproc si vociferand. In cursul dupa-amiezii, am vorbit cu ghidul lor - Efraim Kotliar. Acesta mi-a explicat ca printre ei sunt vreo 10 sionisti inversunati, care urasc de moarte tarile socialiste.

    La un moment dat, am intrebat-o pe Rosenfeld Irma, care vorbea putin romaneste, cand a plecat din tara. Acum 29 de ani, cand Romania era libera, mi-a raspuns ea. Si acum n-ar fi libera? - zic eu. Probabil ca oamenii mor de foame, umbla zdrentarosi si mai stiu eu ce. Da, asa este, mi-a raspuns ea. Familia Rosenfeld e compusa din trei membri, unul mai sionist decat celalalt. Acestia, precum si altii ca ei, ii atata pe ceilalti membri ai grupului.

    In ziua de 8 mai 1964, dimineata, am efectuat un tur de oras. Pe cei cu vederi progresiste, Bucurestiul i-a impresionat enorm, cu totii oprindu-se indelungata vreme in Piata Libertatii sau la stadion. In schimb, ghidul lor argentinian a avut chiar in autocar o altercatie cu aceeasi Rosenfeld Irma, care vocifera zgomotos, pentru a acoperi cuvintele ghidului roman care dadea explicatii. Cei cu vederi progresiste sunt un fel de oameni care accepta socialismul dintr-un punct de vedere teoretic, fiindca toti sunt comercianti sau fabricanti, si nu stiu cum s-ar impaca cu pierderea averilor lor in cazul unei nationalizari. In orice caz, in prezent pot sa fie uneori utili pentru miscarea progresista din Argentina. Efraim Kotliar, ghidul lor, este ziarist la un ziar evreiesc in limba spaniola, ziar bilingv. Dentistul Drukaroff colaboreaza la acelasi ziar, dar el scrie numai in idis.

    Cu toate ca fiecare are in buzunar 1.000-2.000 de dolari, li se pare ca au platit prea mult excursia in RPR si cer in fiecare zi program turistic, cand n-au achitat decat doua tururi ale orasului. Nici macar ghid roman nu si-au platit. Pentru ca revine mai ieftin, au inceput sa se duca la spectacole cumparand bilete direct de la casa, in loc sa le obtina prin ONT. Indata ce aud ca e vorba de plata, renunta la orice. Consumul lor propriu la restaurant este nul. In ziua de 10 mai 1964, au efectuat a doua parte a turului orasului. I-am dus la padurea Baneasa. Aceeasi Rosenfeld Irma m-a apostrofat: Si spui ca restaurantul asta este ceva dragut? Nu stiu, am raspuns. D-ta te uiti si apreciezi singura. Intr-adevar, se poate admira curatenia, a replicat ea, cu un aer dispretuitor. Aici s-a consumat si s-a dansat pana asta-seara, la orele 3, i-am raspuns direct, si nu se poate face curatenie la orele 9:30 in toate salile.

    Pe diverse cai au luat legatura cu comunitatea iudaica din Bucuresti. S-au dus la Templul Coral, iar la un moment dat m-am pomenit ca aranjeaza o intrevedere la Teatrul evreiesc. I-a intampinat acolo un anume Berkovici, pe care mi se pare ca l-am mai vazut si la Federatie. Contactele le stabilisera Drukaroff si Blutrach, oameni cu vederi progresiste. Tot Drukaroff il cauta, din momentul venirii, pe deputatul Bercu Feldman, dar nu izbuteste sa-l gaseasca. Blutrach se intereseaza de comertul cu stofe. L-am insotit la Romania Export, unde am discutat cu Theodor Paun. I s-a explicat lui Blutrach ca ne intereseaza comertul cu stofe, dar numai in compensatie. I-au ajutat sa se miste prin Bucuresti doua evreice argentiniene, care se afla in Bucuresti, una fiind casatorita cu un roman, iar alta fiind studenta la Conservator. La data de 11 mai 1964, un grup de 18 persoane pleaca la Brasov, 17 persoane raman la Bucuresti. Sionistii, in majoritatea cazurilor, se afla printre acestia din urma. Intreg grupul va parasi tara marti, 12 mai, ora 16:20, plecand in directia Atena - Tel-Aviv", se arata in nota semnata "Dronca Tiberiu", datata 11 mai 1964.

    Ministrul Apararii, Ion Ionita, pus sub observatie

    Sub numele de cod Badea, Securitatea a declansat, inainte si dupa invazia sovieticilor in Cehoslovacia, o vasta operatiune de supraveghere a oficialilor sovietici si romanilor suspectati de colaborare cu Moscova. Ion Ionita, ministrul Apararii Nationale, nu e intamplator consemnat. Desi va ramane in post pana in 1976, potrivit principiului ceausist de tinere aproape a celor banuiti ca sunt oamenii rusilor, Ion Ionita va face parte din complotul generalilor prosovietici (impreuna cu Nicolae Militaru si Stefan Costyal) care va initia o lovitura de stat militara. S-a spus - desi nu s-a confirmat - ca generalii intentionau sa-l puna sef al PCR pe Ion Iliescu. Iata si o nota rezultata in urma supravegherii ministrului Apararii.

    FILAJ. Din "Sinteza activitatii Directiei de filaj si investigatii din ziua de 29 septembrie 1968" aflam ca:
    "Serviciul I: a filat 25 obiective in cadrul actiunii "Badea";
    Serviciul II: a executat filaj asupra unui obiectiv si plasari la o reprezentanta diplomatica in cadrul actiunii "Badea";
    Serviciul III: a filat trei obiective in actiunea "Badea";
    Serviciul IV: a filat sapte obiective in actiunea "Badea";
    Aspecte deosebite rezultate din filarea obiectivelor: Intre orele 7:18-8:00 ambasadorul sovietic a fost la resedinta maresalului Iakubovschi, unde se mai gaseau atasatul militar sovietic, reprezentantul sovietic la Comandamentul Fortelor Armate Unite, cu gradul de general colonel, si alti doi reprezentanti sovietici ai acestui organism. Intre orele 8:10-8:30, cei de mai sus au fost la aeroportul Baneasa, unde au condus delegatia militara sovietica. La plecarea delegatiei, mai erau de fata reprezentanti ai MFA, in frunte cu ministrul Fortelor Armate - general colonel Ion Ionita, care, dupa plecarea avionului, a avut o convorbire cu reprezentantul sovietic la comandamentul Fortelor Armate Unite (ce are gradul de colonel), atasatul militar sovietic si un alt reprezentant sovietic la Comandamentul Fortelor Armate Unite, cu gradul de general. La ora 12:30, ambasadorul, impreuna cu sotia si translatorul, cu auto CD 561, precum si un alt functionar, cu sotia, cu auto CD 574, au plecat spre Targoviste, fiind lasati din filaj la ordin, la iesirea din Bucuresti.

    Dupa reintoarcerea de la aeroport, la orele 8:55, atasatul militar sovietic a plecat de acasa la ambasada, avand in masina unditele de pescuit. De aici, a plecat dupa cinci minute, impreuna cu reprezentantii sovietici la CFAU, ambii avand gradul de general, cu auto 214 condus de sofer. Dupa ce a trecut prin fata lor autoturismul A 100, in care se afla ministrul Fortelor Armate, general colonel Ionita Ion, au plecat in urma acestuia, pana in Str. Monetariei, unde au oprit. Aici, reprezentantul sovietic cu gradul de general a coborat din auto A 214 si s-a urcat in auto A 100. La orele 9:30, ambele autoturisme au iesit pe la bariera Oltenita, fiind lasate la ordin din filaj. Atasatul militar sovietic si cei doi generali de la CFAU s-au intors acasa la orele 16:00. Intre orele 16:30-19:00, atasatul militar sovietic a fost la Snagov-Sat, unde, intre diferite ore, au mai fost secretarul III al ambasadei, consulul, viceconsulul precum si mai multi functionari din cadrul Ambasadei U.R.S.S.

    Intre orele 10:08-15:15 consilierul cultural al Ambasadei sovietice s-a plimbat prin oras si gradina Cismigiu. Aici a stat mai mult timp printre filatelisti, de la care a cumparat timbre in valoare de 100 lei.
    ***

    La orele 9:30, un alt reprezentant sovietic de la Comandamentul Fortelor Armate Unite, impreuna cu cel venit de la Moscova pe linie financiara in cadrul CFAU, au plecat spre Ploiesti. In acest oras, au fotografiat statuia eroilor de la Grivita, apoi s-au indreptat spre Campina, fiind lasati din filaj la iesirea din oras, orele fiind 10:50. La orele 19:20 au revenit.
    ***

    Un alt reprezentant sovietic la C.F.A.U., intre orele 16:30-17:30 s-a plimbat prin Herastrau, unde, la orele 17:00, s-a intalnit cu atasatul militar al RP Ungare, cu care a discutat 5 minute, langa restaurantul Pescarus (ambii erau cu sotiile).
    ***

    Intre orele 23:45-24:00, secretarul I al ambasadei sovietice a fost la Gara de Nord unde a condus un individ care a venit la gara cu auto Volga nr. 1-B-4245 si care a plecat cu trenul accelerat 605 in directia Iasi - Moldova.
    ***

    Celelalte obiective din cadrul actiunii "Badea" au contactat patru legaturi si au vizitat patru adrese, iar obiectivele filate in afara acestei actiuni au vizitat patru adrese, toate fiind in curs de identificare.
    ***

    In rezerva de noapte a unitatii au fost 89 cadre", aflam dintr-un document strict secret al Consiliului Securitatii Statului datat 30 septembrie 1968 (A.S.R.I., Fond "D", dosar nr. 11 137, f. 221-223).

    TARANCA. Afis din 1954, reproducand primele versuri dintr-un cantec propagandistic din epoca

    Surioara-agent da fuguta la raport

    Relatiile romanilor cu strainii veniti in tara, inclusiv cu neamurile, erau minutios supravegheate. Spaima informatoarei din nota care urmeaza era si a romanilor care nu colaborau cu Securitatea in clipa cand cadea pe capul lor pacostea unei vizite din Occident.

    OASPETI STRAINI. "La data de 25 iulie 1963, la cererea fostei agente «Vanda Stefanescu», a avut loc o intalnire cu acesta la casa «X». La intalnire a luat parte si tovarasul maior Valcereanu Gheorghe. La inceput, agenta ne-a comunicat ca scopul pentru care a cerut sa se intalneasca cu noi este acela de a ne comunica, in primul rand, ca sora sa, Höhn Ioana, va sosi in ziua de 6 august 1963 la Mamaia, unde va locui la Hotelul Rex, iar in al doilea rand sa ne roage sa-i indicam care trebuie sa fie comportarea ei, pe perioada cat o va insoti pe aceasta. In continuare, ne-a spus ca, impreuna cu sora ei, va veni si o anume Sassoon Despina, sotia unui bancher din Londra, originara din tara noastra, pe numele de fata Maimarolu, care se afla in strainatate, plecata de multa vreme si care este buna prietena cu Ioana Höhn. Mama acesteia locuieste pe Str. Viitorului nr. 18 si se numeste Maimarolu Filofteia.

    Comportarea ei, i-am spus, trebuie sa fie pe cat posibil normala, obisnuita, asa cum s-a comportat si in alte ocazii, cand s-a intalnit cu sora ei. Sa pastreze in primul rand conspirativitatea legaturii ei cu organele noastre si sa caute sa afle de la Ioana Höhn - in discutiile ce le va purta cu aceasta - care sunt legaturile ei in exterior, din randul romanilor ce se afla acolo, care sunt legaturile pe care le va face in tara, ce comisioane va aduce pentru rudele romanilor care se afla in Occident. Sa caute sa afle ce fel de preocupari are sora ei in strainatate, in afara de cele legate de activitatea ei profesionala, cu cine colaboreaza, care este scopul acestei activitati. I-am aratat, in continuare, ca pe toata aceasta perioada va trebui sa fim in legatura cu ea si ne vom sfatui in permanenta ce si cum trebuie sa faca.

    «Vanda Stefanescu» s-a angajat sa nu discute nimic cu sora sa despre legaturile ei cu organele noastre si ca va face totul pentru a ne ajuta in clarificarea problemelor care ne intereseaza. A afirmat ca nu crede ca sora ei sa duca vreo activitate potrivnica tarii noastre, poate doar fara voia ei. A ramas stabilit ca ne vom mai intalni, atat inainte de sosirea surorii sale in tara, cat si dupa aceea, fie la Mamaia, fie la Bucuresti", se arata intr-o nota semnata Lt. maj. Serban S (ASRI, Fond "D", dosar nr. 4 663, f. 8-9).

  • Selectie si comentarii realizate de analistul politic Ion Cristoiu

    NU RATATI! In numarul de maine puteti citi referatul cu propunerile de inchidere a actiunii informative "Arhitectul"- regizorul Liviu Ciulei. Suspiciunile in acest caz au pornit de la unele sesizari si materiale informative care aratau ca Liviu Ciulei s-a folosit de calitatea de regizor al filmului "Valurile Dunarii".
  • ×