x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Romania manga Tara aviarei cu bere

Tara aviarei cu bere

de Carmen Plesa    |    06 Iun 2006   •   00:00
Tara aviarei cu bere

In Vrancea, mai sus de podgorii, spre Lepsa, pana si gripei aviare i-a fost greu sa urce. Drumul e o insiruire de gropi suspendate pe serpentinele muntelui. Pentru cate OZN-uri au fost vazute in zona in ultimii ani, carciumile sunt destul de goale. "Mama draga, dar tu de ce umbli asa, in picioarele goale?"... arunca, miloasa, tanti Marioara cu ochii spre pantalonii scurti ai fotoreporterului. Pana sa apuce omul sa raspunda, vranceanca sare cu un sfat. "Calul care nu stie sa-si poarte saua nici lupii nu-l mananca!"... Tanti Marioara a intrat in carciuma ca sa se adaposteasca. Afara a dat lapovita. Asa e la munte. Dupa-amiaza lesinam de cald prin podgorii cu Aldezinul care alunga aviara in nas, acum tremuram intr-o carciuma cu doua sobe si mese pitice. Lumea bea bere.

NEPOTUL. "Ma Nicusor, ia vin’ incoa’", il cheama tanti Marioara pe un fel de nepot al unei rude mai indepartate. Omul danseaza dupa maneaua care urla din televizorul dat pe "Taraf". Nicusor se apropie dupa ce a luat cele doua icoane identice, cu Iisus, expuse pe una din sobe. "Ma Nicusor, tu ai copii?" "N-am tanti, n-am..." Tanti Marioara, la cei 67 de ani, e de mult bunica.

"Da’ insurat esti de multisor..." "Deh, de patru ani..." "Si care din voi nu renteaza?" - face batrana cu ochiul. Nicusor arata prin gesturi interzise copiilor cum sta treaba. "Cand merge la unul, cade la celalalt... Cand se ridica, pica dincolo...", explica Nicusor, dupa care pune icoanele inapoi pe soba. "Ia uite la ei ce seamana, parca-s frati", admira Nicusor, cu chef, icoanele.

"Ia sa iau si eu o bere, ca n-o fi dracu’!" - prinde curaj tanti Marioara. Dupa care se intoarce la nepot: "Auzi, dar pe nevasta-ta o bati?" "Fereaaaaaasca Dumnezeu! Pai, ar trebui sa bat cinci-sase ore pe zi la ea. Si la atata bataie te doare raaaaau mana. Asa ca... fereaaaasca Dumnezeu!", se inchina Nicusor. "Dar pe soacra-ta?", intervine suav o voce. "Fereaaaasca Dumnezeu! Eu nu-mi amintesc. Dar mi-a zis ca odata am batut-o si-am aruncat-o din caruta. Dar eu i-am zis: «Si mata te-ai suparat de la atata lucru?! Ca eu ca pe o mama te-am aruncat»"... Si Nicusor reincepe tropaitul, dupa trilurile de pe "Taraf". A terminat cateva beri si acum a trecut la un lichior. Din cand in cand se apropie de masa unde doi consateni joaca table. Tot la o bere. Bauturile serioase se consuma la bar, in picioare. Discutiile sunt si ele serioase: pensiile din UE, presarate cu "a ma-tii" si bautura spirtoasa cu aroma de brandy.

Tanti Marioara bea din bere cu inghitituri mici. Nu vrea seminte. "N-am eu dinti de-astea, mama. Dar, daca vrei seminte bune, sa vii sa-ti dau eu de bostan. Dupa ce le scot, le trec prin apa sarata si le usuc pe soba. Daca vii peste vreo doua saptamani, iti da mama si mure, ca atunci se fac. Esti maritata mata?" "..." "Asa, mama, ca anii de fata nu ti-i mai da nimeni inapoi. Eu ce am facut daca am fugit de tanara de acasa sa ma marit?! De patru ani mi-a murit barbatul, si spun drept ca-mi merge mai bine. Am si o leaca de pensie, dupa el", marturiseste impacata tanti Marioara.

"Dar ce am auzit, ca l-ai taiat pe a lu’ Costache?", se intereseaza Nicusor. "L-am taiat, mama, ca daca dadea spre mine! Veneam de la Ileana, ca m-am dus sa iau foarfeca de tuns oile. Si el, cu scandal la mine, sa dea in mine. Si l-am palit cu foarfeca in frunte... Curgea sangele...", explica satisfacuta batrana, aratand cum se intindea sangele de la frunte pe nas. "Si zici ca a vrut sa dea in mata", interogheaza nepotul.

BAUTURA. "Da, mama. M-a si impins de am cazut in tarna". "Da’ te-a batut, de batut?" "M-a ghiontit oleaca." "Aaaaa, te-a lasat sa oracai olecuta in tarna", concluzioneaza Nicusor. "Da’ cine se ducea cu oala de sarmale la el? Cine-i dadea de mancare de mila? Mata! Acu’ te-a saturat", rabufneste nepotul. "Nu e om rau. Da’ vorba aia: ii place bautura ca canelui untura", rade tanti Marioara. Nicusor a reinceput sa se framante dupa acordurile de la "Taraf". "Tu ai mancat gaini di’ celea zapacite", ii arunca batrana. Nicusor s-a oprit din tropait. Urmareste pe tv un clip cu un domn serios care explica ceva despre integrarea europeana. "Mergi sanatos cu Domnu’", ii susura, la final, Nicusor expresia lui favorita. Ar mai bea ceva, dar carciumarita il repede. Trebuie sa inchida. Nicusor s-a multumit si cu o sticla de doi litri de bere, la pachet. "S-a gandit si la nevasta!", il admira tanti Marioara. Gata, s-a inchis carciuma.

In satul din Muntii Vrancei, in care nici aviara n-are curaj sa urce, o data cu prima luna de vara a sosit si ninsoarea.

×
Subiecte în articol: mama tanti bere marioara