x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Să adoptăm împreună un parc! "SĂ ADOPTĂM UN PARC" - Au apărut primii susţinători ai campaniei

"SĂ ADOPTĂM UN PARC" - Au apărut primii susţinători ai campaniei

de Iulia Barbu    |    Monica Andrei Capatos    |    14 Oct 2008   •   00:00
"SĂ ADOPTĂM UN PARC" - Au apărut primii susţinători ai campaniei

Campania Jurnalului Naţional, "Să adop­tăm împreună câte un parc!", nu a rămas fără ecou. Primăriile de sector au început să trimită liste cu terenuri ce pot fi reamenajate în locuri de joacă pentru copii sau spaţii de recreere. Nici oamenii de afaceri n-au rămas indiferenţi, unul dintre aceştia dorind să investească în sectorul unde-şi desfăşoară activitatea.



Campania Jurnalului Naţional, "Să adop­tăm împreună câte un parc!", nu a rămas fără ecou. Primăriile de sector au început să trimită liste cu terenuri ce pot fi reamenajate în locuri de joacă pentru copii sau spaţii de recreere. Nici oamenii de afaceri n-au rămas indiferenţi, unul dintre aceştia dorind să investească în sectorul unde-şi desfăşoară activitatea.

Jurnalul Naţional îşi propune să facă din Bucureşti un mare "parc", un loc verde şi îngrijit în care oamenii cu bani să poată şi, mai ales, să îşi dorească să in­ves­tea­scă. Primul telefon primit ieri, în prima zi a campaniei, a fost al unui om de afaceri din Sectorul 3. "Mi-am dorit de ceva vreme să îi propun domnului primar Liviu Negoiţă să îmi dea în îngrijire zonele verzi din jurul localului pe care îl deţin. Când am văzut campania voastră, m-am gândit că mă puteţi ajuta să primesc în administrare acele zone. Astfel, dacă tot am investiţii lângă Parcul IOR, aş putea foarte bine să am grijă şi de spaţiile verzi din zonă. Aş face un loc de joacă pentru copii, aş monta şi băncuţe. Angajaţii mei ar avea grijă pe urmă de zonele amenajate. Pentru asta am nevoie de aprobarea Pri­mă­riei, bineînţeles", a declarat Iulian Capeti. Primul pas a fost făcut. Primăria Sectorului 3 va decide dacă planul omului de afa­ceri este viabil şi dacă spaţiul verde cerut poate fi "adoptat". Toate detaliile ul­te­rioare vor respecta legea spaţiilor verzi şi vor trasa cadrul legal pentru amenaja­rea şi investiţia din apropierea Parcului IOR.

De ce?
În Bucureşti, cea mai mare parte a spa­ţi­ilor verzi sunt vânate de clădiri sau par­cări. Investiţiile în astfel de zone ar putea tăia avântul celor care, în locul copacilor, visează betoane şi, bineînţeles, câştiguri pe măsură. Poate că este momentul ca aceia care au construit şi s-au bucurat de zonele verzi pe care au ridicat proprietăţi bănoase să dea ceva înapoi lo­cu­i­torilor acestui oraş. Noi ne propunem să înveselim Bucureştiul, să îi dăm speranţă şi oxigen, de ce nu, să învăţăm împreună să apreciem ultimele spaţii verzi ce ne-au mai rămas în urma invaziei imobiliare

Ce nu avem voie
Jurnalul Naţional şi-a propus să de­clan­şeze o campanie care să stimuleze gene­rozitatea în beneficiul comunităţii. Cu o legislaţie deficitară şi fără simţ civic, am pierdut în câţiva ani peste un milion şi jumătate de copaci şi hectare întregi de verdeaţă. Dacă demersul nostru va avea succes, vom avea zone verzi frumoase, în care nimeni nu are voie să taie arbori, să distrugă spaţiul verde sau să construiască cârciumi. Parcul adoptat este un copil de suflet şi va fi tratat ca atare. Nu vom de­frişa, nu vom agresa zonele verzi cu agenţi poluanţi şi, cel mai important, nu vom mai permite schimbarea destinaţiei te­re­nurilor amenajate ca spaţii verzi, în curs de amenajare sau neamenajate. Vom spu­ne nu oricăror acţiuni ce ne privează pe noi, locuitorii Capitalei, de dreptul la o via­ţă decentă. Pe o plăcuţă, într-un colţ, va fi trecut numele "părintelui spiritual". Ar pu­tea fi chiar numele vostru. Haideţi să adoptăm un parc! Să contribuim la îm­bu­nă­tăţirea vieţii de fiecare zi dând din multul sau din puţinul nostru comunităţii!

"Este o treabă bună. Atenţie însă, nu-i suficient să adopţi un spaţiu verde, trebuie să-l întreţii. Şi asta e o treabă serioasă. Dacă nu-l duci la doctor, parcul moare", ne-a declarat Nicolae Rădulescu Dobrogea, preşedintele Eco-Civica, cel care propune autorităţilor şi ridicarea unui monument al copacului dispărut, având în vedere jaful care a avut loc în ultimii ani. Dacă în 1989 în Capitală erau 34,7 milioane mp de spaţii verzi, în 1995 suprafaţa scăzuse la 22,8 milioane mp, în 2001 la 17,8 mili­oane mp, iar în prezent se estimează că au rămas doar 14 milioane mp. Dacă mergem în acelaşi ritm, în câţiva ani riscăm să nu mai putem respira.

Pentru început ziarul nostru propune celor care vor să investească în zonele verzi ale Capitalei şase terenuri lăsate în paragină, ce pot fi transformate fie în locuri de joacă pentru copii, fie în parcuri civilizate.

Pentru sponsori, dar şi pentru edili

Am lansat această campanie cu speranţa că ideea pe care ea s-a fundamentat va fi îmbrăţişată în primul rând de publicul larg. Că ne va fi aliat în acest demers şi că noi vom intermedia un "dialog" între contribuabil şi administraţia publică. De aceea vă solicităm dumneavoastră, cititorilor, să trimiteţi pe adresele de e-mail ale redactorilor noştri (Monica Andrei – monica.andrei@jurnalul.ro, Marina Constantinoiu – marina.constantinoiu@jurnalul.ro), la numerele de telefon ale redacţiei (021.318.20.37) şi fax (021.318.20.35), dar şi mesaje scurte (SMS) la numărul de telefon mobil 0755.15.15.15 (tarif normal, în reţeaua Orange) cu propuneri în ceea ce priveşte spa­ţiile ce ar putea fi "adoptate". Pri­mă­ri­ile vor decide dacă ele pot fi sau nu amenajate în părculeţe, locuri de joacă pentru copii sau de recreere.



 
Valea Argeşului ● Suprafata: 150 mp
Mai exact, poate fi găsit la intersecţie cu Valea Oltului. Un spaţiu verde lăsat în paragină, care ar putea fi transformat foarte repede într-un loc plăcut de recreere. Acum, doar câţiva copaci amintesc de faptul că terenul este trecut în Planul Urbanistic General drept spaţiu verde.

 
Casei Presei Libere ● Suprafaţa: 1,7 ha
Locul a fost destinat iniţial construcţiei Liceului francez "Anna de Noailles". S-a renunţat la idee, pentru că spa­ţiul era revendicat. Procesul a fost câş­ti­gat de Primăria Capitalei, zona pu­tând fi transforma­tă doar în parc. Nu se poate cons­trui, pentru că sub teren se află cele două apeducte din zona de nord a oraşului.


 
Strada Braşov ● Suprafaţa: 200 mp
Acest teren, aflat la intersecţie cu 1 Mai este plin de gu­noaie. Spaţiul verde ar putea fi uşor reamenajat într-un parc civilizat. Acum, oamenii preferă să-l ocolească, fiind deranjaţi de mizeria din zonă.


 
Calea Plevnei ● Suprafaţa: 4 ha
Aflat la intersecţia cu Schitu Măgureanu, parcul ICECHIM, fostul institut al Elenei Ceauşescu, era o zonă plină de verdeaţă, cu pomi fructiferi şi cu un iaz. Acum, totul este  în paragină. Terenul a fost luat de Primăria Sectorului 6 şi dat unui aşa-zis moştenitor. Merită salvat.


 
Strada Sibiu ● Suprafaţa: 250 mp
Spaţiul aflat în Sectorul 6 al Capitalei este îngrădit şi atât. Probabil a fost odată reabilitat ca parc, dar apoi uitat de autorităţi. Acum, arată ca o zonă părăsită, aparţine în exclusivitate câinilor fără stăpân.


 
Splaiul Independenţei ● Suprafaţa: 300 mp
Aflat la intersecţia cu Şoseaua Virtuţii, maidanul se în­tin­de pe o suprafaţă de câteva sute de metri. Copaci uscaţi, iarbă tăbăcită, un teren ce a fost lăsat uitării. Spaţiul poate fi transformat într-un loc de joacă pentru copii sau într-un părculeţ cochet.



×