x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Salvaţi Muzeul Aurului din Brad!

Salvaţi Muzeul Aurului din Brad!

de Monalise Hihn    |    07 Noi 2009   •   00:00
Salvaţi Muzeul Aurului din Brad!

Povestea presupusei vânzări a Muzeului Aurului din Brad este halucinantă. Auzind-o, ai impresia că trăieşti într-o ţară care nu mai are nimic sfânt. Muzeul a fost întotdeauna proprietatea minei, iar din 2001 această exploatare minieră a devenit filiala BradMin a companiei Minvest Deva, dar avea conducere şi răspundere juridică proprii.



1896.Un geolog german, Schumacher, care lucra la exploatarea minieră de la Barza (Brad), a înfiinţat un muzeu al aurului în zonă. De-a lungul vremii, s-au strâns în colecţia muzeului în jur de 2.000 de exponate din care 1.200 din/cu aur, începând de la foiţe subţiri şi terminând cu forme brute. Unele se numesc "şorpârlele", "Balerina", "Aripile", "Pana scriitorului", "Copacul vieţii", "Leu" sau "Dinozaur". Există şi o colecţie de minerale, care cuprinde nagyagit, silvanit, telur, pseudobrookit etc.

De asemenea, pot fi văzute unelte folosite la exploatarea aurului în perioada romană, de când a funcţionat şi mina Barza. Valoarea exponatelor constă în faptul că acestea nu au fost prelucrate. Ele sunt aşa cum au fost scoase din pământ de mineri. Toate exponatele din aur au între 12 şi 22 de karate. Mai mult, piesele nu fac parte din patrimoniul naţional, pentru că nimeni nu s-a gândit până acum să ceară acest lucru.

2009. Muzeul Aurului din Brad este acum la mâna instanţei, care va judeca, începând cu data de 5 noiembrie, dosarul prin care se va stabili cui aparţin, de fapt, clădirea şi patrimoniul muzeistic. Disputa a început recent, după ce Minvest Deva a aflat că încă din luna august, un ONG, Centrul Ortodox Filocalia, ar fi cumpărat clădirea muzeului cu circa 120.000 de lei de la lichidatorul sucursalei BradMin a Companiei, IT Management Advisors SPRL, filiala Deva.

MUZEU CONTRA DATORII
În 2007, din cauza datoriilor şi a costurilor prea mari de exploatare, conducerea de atunci a Minvest a decis să declare falimentul acestei filiale. Toate activele BradMin, inclusiv Muzeul Aurului din Brad, au fost astfel puse sub sechestru de Direcţia Generală a Finanţelor Publice. În vara lui 2008, Minvest Deva cumpără de la DGFP Hunedoara clădirea muzeului, pentru care a plătit 92.000 de lei. Clădirea nu a fost însă întabulată pe numele noului proprietar, respectiv Minvest Deva.

După ce a cumpărat imobilul, Compania a predat-o firmei CONVERSMIN, care a introdus-o într-un proiect de alocare de fonduri, prin programul de ecologizare a zonelor miniere. Astfel, au început lucrările de reabilitare a imobilului, iar sumele cheltuite cu reabilitarea se ridică la circa 3 milioane de lei. Toate bune şi frumoase, dar în octombrie 2008, la Tribunalul Hunedoara s-a înregistrat cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă în cazul filialei BradMin.

Firma IT Management Advisors SPRL, filiala Deva, devine lichidator. În mai 2009, se schimbă conducerea Minvest, fostul director Pompiliu Crai (PNL) este înlocuit cu Daniel Andronache (PSD). În august 2009, lichidatorul a vândut la licitaţie clădirea muzeului, care a fost adjudecată de unicul participant, Centrul Creştin Filocalia, pentru aproximativ 120.000 de lei. "Clădirea este a Companiei. Avem dovada că am plătit 92.000 de lei către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara pentru recuperarea clădirii.

Singura greşeală este că nu s-a întabulat clădirea la timp, dar există toate dovezile că respectiva clădire a fost cumpărată de Minvest. Acum, am cerut instanţei să stabilească acest lucru, iar cererea noastră are termen în data la 5 noiembrie la Judecătoria Brad. De asemenea, am făcut o serie de plângeri la Parchet şi Poliţie împotriva lichidatorului. Acesta nu putea să vândă ceva ce nu aparţinea filialei BradMin.

În plus, terenul este al companiei, iar aceasta a plătit pe parcursul anului 2009 impozitele şi taxele aferente atât pentru teren, cât şi pentru clădire", declară Daniel Andronache, directorul general al Minvest.




VÂNZĂTORUL, DE NEGĂSIT
Lichidatorul, Ion Tudor, care a vândut pe nimic clădirea muzeului, nu este de găsit, în ciuda insistenţelor. Surse neoficiale spun că există documente care ar demonstra că la data licitaţiei, 25 august 2009, filiala Deva a IT Management Advisors SPRL ar fi fost radiată. Dacă acest lucru se confirmă, cum a putut, totuşi, să vândă Muzeul Aurului?! Mai mult, Ion Tudor vrea acum să le mai vândă o dată actualilor proprietari nişte locuinţe care au fost achiziţionate de la BradMin, pe motiv că preţul ar fi fost prea mic.

Suspect sau nu, lichidatorul nu este de găsit şi nici pretinsul câştigător al licitaţiei nu s-a prezentat la muzeu să revendice dreptul de proprietate, cum nu a fost de faţă nici când colecţia de flori de mină a fost mutată din sediul BradMin într-o clădire special amenajată şi cu pază. Pe de altă parte, reprezentantul Centrului Ortodox Filocalia, Nick Teodoreanu, a declarat public că ONG-ul nu va schimba destinaţia muzeului şi îl va introduce într-un circuit internaţional.

Cu toate acestea, el nu este văzut cu ochi buni de Biserica Ortodoxă, pe al cărei site a apărut un comunicat prin care se arată că Centrul Ortodox Filocalia "nu figurează între asociaţiile şi fundaţiile care funcţionează cu binecuvântarea Sfântului Sinod", iar propunerile sau acţiunile lui Nick Teodoreanu sunt făcute în nume personal şi nu implică BOR.

"SALVAŢI MUZEUL!"
De partea cealaltă, primarul municipiului Brad, Florin Cazacu, a trimis Preşedinţiei, Guvernului, Ministerului Economiei şi Ministerul Culturii şi Cultelor un memoriu prin care cere acestor instituţii să lămurească situaţia juridică a acestei clădiri. Mai mult, edilul şef a demarat procedura de consultare a populaţiei cu privire la susţinerea preluării în administrare de comunitatea locală a Muzeului Aurului. Până acum au fost strânse în jur de 4.000 de semnături de la locuitorii municipiului Brad.

"Este un atentat la identitatea municipiului Brad, dacă această clădire şi colecţia să fie preluate spre administrare de altcineva", spune Cazacu. De altfel, acesta a prezentat în Parlamentul European un proiect turistic intitulat "Drumul aurului", care urma să includă şi muzeul.

NU SUNT ÎN PATRIMONIUL NAŢIONAL
Deşi sunt exponate unice, din aur nativ, piesele din colecţia Muzeului Aurului nu fac parte din patrimoniul naţional. Directorul general al Minvest Deva, Daniel Andronache, spune că abia acum s-a demarat şi această procedură: "Nu s-a gândit nimeni să le introducă în patrimoniul naţional. Probabil că s-au gândit că nu există specialişti care să le evalueze. Oricum, chiar dacă e o procedură mai complicată, o vom parcurge pentru ca nimeni să nu poată să le înstrăineze!".

Colecţia conţine piese rare, unice. Unele dintre ele au fost extrem de apreciate la Paris în 1937 şi la München în 2003. Acum, ele sunt sub cheie şi vor fi scoase iar la lumină abia când va fi clarificată situaţia juridică a Muzeului Aurului din Brad. Exploatarea auriferă a fost închisă în zonă în 2006. Se pregăteşte Muzeul Aurului?!

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă