x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Şobolanii de televizor

Şobolanii de televizor

de Luiza Moldovan    |    01 Feb 2010   •   00:00
Şobolanii de televizor
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional

Ce face omul când vine dragostea? Omul când vine dragostea bagă divorţ, o lasă pe nevastă-sa şi se apucă de trăieşte în preacurvie cu aleasa inimii lui până când. Până când pleacă dragostea, of cors. Asta, bineînţeles, DACĂ pleacă. Dacă nu, nu.

E, aşa şi cu Adrian Enache. De la Adrian Enache am aflat că i-a venit dragostea şi m-am bucurat pentru mine să aflu ce face omul când îi vine dragostea, ca să ştiu şi eu cum să acţionez. Citez din amintire: "Când vine dragostea, acel bărbat divorţează şi pe urmă stă cu ailaltă pe care o iubea el". Să recunoaştem: puţină lume ştie ce să facă atunci când vine dragostea, mai ales că nu ştii cum te ia de te-nvăluie şi te apucă de rămâi înţepenit. Pe lângă faptul că iubeşte şi e vigilent cu dragostea, Adrian Enache cântă. Am specificat asta nu ca să-l jignim pe Adrian Enache (adică n-am şti de el cu ce se ocupă), ci pentru cititorii noştri mai puţin stresaţi, scuze, titraţi, care au deschis televizoarele mai târziu. Da, Adrian Enache e de fapt un cântăreţ. De fredonat, n-aş şti să fredonez ceva din repertoriul lui, însă în mod sigur,
alţi intelectuali marcanţi ar putea.


CINE ESTE ŞI CE DOREŞTE ŞI CE VREA EL

Dar, să încetăm odată cu prostiile şi să ne întrebăm uimiţi, de fapt, cine este şi ce vrea Adrian Enache de se tot dă pe aripile undelor prea-scurte din televizoare, că de spus, spune numai aiureli şi nici măcar nu te dă pe spate, iar de cântat, fiindcă nu mai are vlagă-n el, se-apucă de scoate albume "Best of". Că mă buşeşte şi râsu': "Best of Adrian Enache", un "must" al sezonului. Adrian Enache e un fel de şobolan: omul ştie că are şobolani în pivniţă, iar şobolanul mai dă din când în când cu nasul de proprietar, nu c-ar vrea, dar, na, doar împart aceeaşi casă. Ca marele cântăreţ şi om de spirit mai sunt câţiva deştepţi în privinţa cărora nici un om normal la cap n-ar putea să manifeste o curiozitate aparte, dar despre care totuşi află, vrând-nevrând, din cauza formatelor idioate de televiziune. Ca să închei demersul... deci Adrian Enache este ceva care merge undeva. Vorba ardeleanului când a văzut o broască ţestoasă. Cine este şi unde merge Adrian Enache rămâne să aflăm, că vrem, că nu vrem, din televizor.


VIOREL LIS, TE-AM VISAT AZI-NOAPTE-N VIS!

Şi de exemplu, un alt exemplu: Viorel Lis. Viorel Lis e un fel de Adrian Enache din alt timp. Prea puţini şi-l mai amintesc din postura de primar al Capitalei, prea mulţi (cei mai mulţi) datorită supraexpu­ne­rii vieţii personale pe... ăăă... frânghia de atârnat vieţi personale a spaţiului pu­blic. Din perspectivă socială, despre Lis nu se mai poate spune nici măcar că e pri­marul incompetent de altă dată, care n-a rămas în istoria Capitalei cu nimic. Personificarea cea mai reuşită a nimicului, Viorel Lis se încăpăţânează să se dea pe spinarea televizomanilor, parcă să le facă-n ciudă că nu mai scapă de el. Prototipul miştoului de televiziune, în loc să stea în banca lui, că are nevastă tânără acasă, Lis nu şi nu: el vrea la televizor. Dacă deja nimeni nu şi-l mai amin­teşte de când era el primar, în mod sigur în memoria publică, Viorel Lis va fi rămas ăla-care-şi-a-părăsit-nevasta-pentru-una-mai-tânără-şi-aia-ce-o-fi-găsit-la-el-nu-ştiu-că-uite-ce-ochi-bulbucaţi-are. Şi atât. A! Şi unde sunt primarii incompetenţi de altă dată? Ce vremuri bune am mai apucat şi noi... E-he. Mamaie!


GABORA, SORA LU' SORĂ-SA

Din ciclul "dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau", domnilor şi doamnelor, Ramona Gabor! De Ramona Gabor toată lumea a aflat. Ramona Gabor are funcţia de sora lu' Monica Columbeanu. Pogorâtă din fundu' Moldovei colo-n jos, la Capitală, în căutarea exagerată a unui trai mai bun, Ramona Gabor, de profesie sora-lu'-Monica-Columbeanu, spune prostii cu aerul că spune colosale adevăruri. Fără o activitate consistentă în nici un domeniu, nu tu aia, nu tu nimic. Totuşi, omul normal o găseşte când îi e lumea mai dragă în televizorul personal. Obişnuit să înghită prostii cu polonicul, stă ca viţelu' şi se uită în gura la toţi tâmpiţii. Despre Ramona Gabor nu pot să spun decât că e Ramona Gabor. O şobolăniţă de televizor de care fuge toată lumea, numai ea nu fuge de ea însăşi. Va rămâne în memoria publicului cu bestiala-i declaraţie privind bărbaţii proşti ie săraci sau ceva de genul. Foarte tare, Ramona, te mai aşteptăm şi cu alte declaraţii! Ştim că poţi, trebuie să poţi, nu se poate să nu poţi!


FUNCŢIA DE MIKI
Miki de la Kpital. Precum îi spune şi numele, Miki e Miki şi are funcţia de Miki de la Kpital. Şi, precum ea însăşi zicea în melodia ei deja celebră ("tananana, nu poţi să stai deoparte"), nici ea nu poate să stea deoparte. O văd mişunând pe la emisiuni de dă note la mâncare, cât şi altele. Gina Pistol. Precum îi spune şi numele (n-am ştiut niciodată dacă "Pistol" e numele ei de scenă sau numele ei de familie), Gina Pistol e Gina Pistol şi gata. Gina Pistol. Parcă e un personaj din Mateiu Caragiale. (E de rău, fată!)

×
Subiecte în articol: mişcarea de rezistenţă