x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Stelele, Dolarasu’ si "doimaistii"

Stelele, Dolarasu’ si "doimaistii"

de Claudia Daboveanu    |    15 Aug 2005   •   00:00
Stelele, Dolarasu’ si "doimaistii"

Victor Socaciu, Dinu Olarasu, Maria Gheorghiu si Stefan Orfescu au fost protagonistii serilor "Folk you!" de la 2 Mai. Un loc binecuvantat cu poezie, cant si ploaie de stele, bonus pentru bunele intentii.

Ia cititi: "Sa mai stam doar un cantec, va rog, vreau s-o mai aud pe doamna care canta ca la opera", imi reproduce un coleg de breasla cuvintele fiica-si, vrajita de vocea Magdalenei Puscas, care-a cantat in Vama. Au stat nu unul, ci vreo 10 cantece, pentru ca dupa "doamna care canta ca la opera" a urmat "domnul cu muzicuta si mustati, care se legana pe sub flori". Adica Doru Stanculescu. Fetita are opt ani. Si si-a "obligat" parintii si fratele geaman sa iasa din corturile de la 2 Mai inca doua seri, caci tocmai langa camping se intamplau alte muzici care o fascinau. Retineti: generatia de scoala primara a mileniului III poate deveni portavocea unui spirit nascut din fronda la prostia revarsata...

DOLARASU’. Dinu Olarasu (zis si Dolarasu’, fara nici o legatura cu bancnotele verzi) a cantat si vineri, si sambata. E un cantautor mai special din generatia de mijloc a folkistilor, care isi compune atat versurile, cat si muzica. Interpreteaza dupa partitura pe care-s inserate si versuri. Dar numai cateodata arunca un ochi pe ea, de control. Pentru ca Dinu le stie pe dinafara si le da in vileag cu un glas care-i tasneste dinlauntrul fiintei. E un poet printre muzicieni si un muzician printre poeti. Poti numara pe degete artistii care nu canta pe versurile lui. "Este pentru prima oara cand cant fata-n fata cu marea. Trebuie sa fii foarte indraznet sa faci asta. Pentru mine, marea si nisipul sunt femeia si barbatul, muzica si poezia", a spus Olarasu, invadat de primirea calda a publicului din 2 Mai. "Poate sunt cam alandala/Poate sunt cam demodat/Dar nu am intentii rele/Sunt cel mai fain baiat/ (...) Intreaba-ma ce-as vrea sa fie/Doar muzica si poezie", canta Dinu, o data cu publicul, rapid castigat. Dinu a venit pe nisipul din 2 Mai si a doua seara. Deja obisnuit cu "clima si ambientul", cum ar spune Alexandru Andries, Olarasu a reluat cele mai aplaudate piese interpretate cu o seara inainte, dar a cantat si altele, invitandu-l alaturi de el, sa-l acompanieze, pe omul-orchestra, Oliver Starc. Oliver si Dinu au facut show. Au improvizat, s-au completat, s-au pozat, au fost adevarati. Au simtit ca asta e dorinta doimaistilor, care ar fi sanctionat tot ce detectau a fi contrafacut. Baietelul de cativa ani al lui Dinu Olarasu, Vladimir, a rezistat eroic pana dupa miezul noptii, atent la tot ce se-ntampla pe scena si in afara ei. Mai ales ca inainte de-a urca pe scena Motu si ceilalti artisti, Vladi s-a suit acolo, unde s-a purtat cu atata naturalete, incat am crezut c-o sa ne cante si el. Deocamdata nu ne-a aratat decat ca e un Dinu Olarasu in miniatura, ca ii place la nebunie sub lumina reflectoarelor si ca deja e un fan folk. Date suficiente pentru un viitor artist.

LIVE IS LIFE. Maria Gheorghiu a cantat cu Stefan Orfescu. Piese cunoscute de-ale ei, dar si preluari din repertoriul international de gen. "Dust in the Wind" a fost una dintre ele, apartinand trupei "Kansas". Maria a interpretat varianta propusa de Sarah Brightman, care "o coafeaza mai bine", dupa cum a spus. Rugata de un spectator sa cante "Copaci fara padure", Maria a refuzat elegant, spunand: "E un cantec al Tatianei, o sa vi-l cante chiar ea, saptamana viitoare". Apropo, joi, 18 august, ora 21:00, ne vedem la Gura Portitei, cu Tatiana Stepa, Nica Zaharia si Magdalena Puscas. Un trio feminin de aur al vremurilor in care Cenaclul era unul din putinele refugii de mizeriile de tot felul...

Maria si Stefan au incercat sa cante si ceva in prima auditie, pe versurile lui Dinu Olarasu. Maria a inceput o data, a inceput de doua ori, nu i-a iesit. Uita versurile, piesa era mult prea noua. Credeti ca s-a suparat cineva, in afara de ea si Stefan? Nici pomeneala. Doimaistii au stiut sa aprecieze spontaneitatea, sinceritatea si momente de live, din ce in ce mai rare intr-o lume invadata de falsuri de orice fel.

Asa s-a incheiat al doilea week-end de "Folk you!": sub cerul instelat, care ne-a facut cadou o ploaie de stele, in cinstea tuturor celor care considera ca "banul si prostia sunt pericole morale". In cinstea tuturor celor frumosi pe dinauntru care, o data cu briza sarata, au respirat muzica si poezie, intr-o lume infestata de kitsch-uri. Daca si voi simtiti asta, puteti sa ne scrieti pe aceeasi adresa de e-mail: folkyou@jurnalul.ro.

CURATENIE-N SUFLET SI-N NISIP
RAZBOINICI. Socaciu (stanga) si Pittis lupta din greu impotriva oricarei urme de kitsch
Exista un om bun, care nu i-a mai dedicat o melodie sotiei intr-un recital de foarte multa vreme. Omul se cheama Victor Socaciu, melodia se numeste "Caruta cu flori", iar pe sotie, prezenta la fata locului, o cheama Marina Almasan. La 2 Mai, lumea sta direct pe nisip. Turceste, culcata sau cu genunchii la gura. Dar toata lumea canta cu Victor. Si Motu. Si el, un om bun. Care nu doar zice ca face ceva. Face. Promite ca transmite pe radio 3net si pe Radio Bucuresti, in fiecare zi de luni, intre orele 20:00 si 21:00, ceea ce se-ntampla la aceste intalniri de suflet. Si mai face ceva: aduna gunoaiele de pe plaja devenita sala de spectacole cu sprijinul lui Nicolae Urdea si Marius Dumitru, primar, respectiv viceprimar in 2 Mai.

×
Subiecte în articol: dinu folk you! olarasu dinu olarasu