x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata intre ghisee Batalia pe gradinite

Batalia pe gradinite

de Roxana Ioana Ancuta    |    12 Sep 2006   •   00:00
Batalia pe gradinite

Pentru a prinde un loc la gradinite-le de stat, parintii se inarmeaza cu rabdare si... cartuse de tutun. Ur-meaza cel mai greu examen de ad-mitere din invatamantul romanesc. Pentru a castiga bunavointa directoarei, se sta la cozi cu noaptea in cap. Concurenta este mare: in Capitala candideaza trei copii pe doua locuri.

Daca in tarile civilizate gradinitele, de stat sau private, se intrec in oferte care mai de care mai tentante, pentru a-i convinge pe parinti sa-si inscrie copiii acolo, in Romania, tara tuturor posibilitatilor, lucrurile stau cu totul altfel.

In Romania, multe merg anapoda. Si asta incepe de jos de tot. De la vremea gradinitei. Pentru cei mai multi dintre romani, momentul in care-si inscriu copilul in prima forma de invatamant e un adevarat calvar.

1,5 PE LOC. In loc sa se pregateasca de emotiile primei zile de gradinita, riscul de a nu mai gasi locuri libere genereaza panica in randul parintilor. Goana pentru inscrieri nu e un fenomen recent. Insa, cu toate antecedentele nefericite, nimeni nu s-a gandit la solutii pentru ca toti copiii din Bucuresti, de pilda, sa beneficieze de-un loc intr-o institutie de stat. In Capitala, peste 30.000 de copii prescolari "candideaza" pentru cele aproape 22.800 de locuri in gradinite. Foarte multi parinti se complac in situatia de a oferi mici sau mari "atentii" directoarelor de gradinite, in schimbul garantarii unui loc. In speranta ca inspectoratul scolar, sau altcineva, va face curat si prin gradinite si le va da peste mana educatoarelor ori directoarelor care asteapta "atentii", obiceiurile se perpetueaza.

ATENTIILE. Multi parinti se vor regasi, probabil, in exemplele ce urmeaza. "In cartierul Drumul Taberei, parintii au avut emotii mari cu inscrierea copiilor la gradinita, comparabile cu admiterea la facultate. Zvonurile se derulau cu repeziciune sub diferite variante. Ba ca spaga e mai mare de 100 de euro, ba ca nici spaga nu poti sa mai dai, pentru ca locurile sunt ocupate de anul trecut. In fine, ne-am plimbat pe la mai multe gradinite si de la toate plecam cu sperante minime. La «interviuri» ni se spunea, pe de-o parte, ca sunt locuri insuficiente si ca prioritate au copiii care deja au fratii inscrisi acolo, dar pe de alta parte ni se faceau liste cu nevoile unitatii respective: tobogane, calculatoare, leagane, jucarii. Pana la urma am reusit «admiterea» la o gradinita buna, trecand toate testele". (Elena - profesoara) "Am fost pe la inceputul lunii aprilie sa-mi inscriu copilul, in varsta de 4 ani, la gradinita. Mi s-a spus sa revin deoarece gradinita era in renovare. Dupa ce-am revenit, au spus ca inscrierile se fac in felul urmator: intai reinscrierile pentru copiii care erau deja la aceasta gradinita, apoi au prioritate cei de grupa prescolara si dupa aceea, daca vor ramane locuri, se fac alte inscrieri. Am revenit dupa data de 15 mai, dar am reusit sa-mi inscriu copilul doar prin interventii. Si sunt convinsa ca n-as fi reusit, daca nu ma ajuta persoana respectiva. Am adus si eu mici atentii, nimic spectaculos, cafea si bomboane. Am scapat usor in comparatie cu altii. Sunt insa convinsa ca daca nu exista acea persoana, care mi-a «deschis usa», n-as fi reusit sa-mi inscriu copilul" (Claudia - secretara)

COZI LA INSCRIERE. "Eu m-am dus sa-mi inscriu fetita prin luna februarie. Mi s-a spus ca-i prea devreme. Apoi, am revenit in mai. Mi s-a spus ca nu sunt locuri. Atunci i-am spus unde lucrez si, fiind impresionata de job-ul meu, s-a rezolvat problema. Dar este infiorator ce se intampla: oamenii simpli, fara posibilitati materiale, au de indurat asteptari grele. Se merge pe relatii, pe prietenii, recomandari. Trebuie sa mergi din timp, sa te cunoasca directoarea, sa lasi o impresie buna. Insa o data intrat acolo, nu mai sunt probleme. Se pare ca exista o colaborare buna intre primarii si gradinite, insa nimeni nu ia in considerare faptul ca sunt locuri insuficiente". (Dan, ziarist)

In Sectorul 6 al Capitalei, perioada inscrierilor la gradinite a insemnat pentru zeci de parinti nopti petrecute in curtile gradinitelor. Pe diverse forumuri de pe internet, parintii isi impartasesc online opiniile si experientele traite. "Eu cred ca la o gradinita particulara asteptarile sunt mai mari: mai putini copii la o educatoare, mai multa grija fata de copii. Gandul de gradinita de stat ma innebuneste si nu sunt deloc de acord cu «cadoul» necesar pentru ca fetita mea sa fie mai bine ingrijita", marturiseste o mamica.

"Una dintre doamnele angajate la o gradinita mi-a spus, pe la inceputul lui iunie: «am avut parinti care au stat o zi intreaga la coada. Si noaptea. Dumneavoastra de ce nu ati venit?» Asta-mi mai trebuia, sa stau noaptea la cozi, la gradinite, poate-poate am noroc. Bine ca in tara noastra scumpa mai functioneaza sistemul atentiilor". In replica, o alta ma-mica de pe internet vine cu raspunsul: "Si eu am patit acelasi lucru, prima data cand am incercat sa-mi inscriu copilul la gradinita. Nu erau locuri, eram trecuta pe «lista de asteptare». M-am dus cu un buchetel de flori, un parfumel, un sapunel si, brusc, asteptarea mea s-a scurtat. Dupa nici o saptamana, am fost sunata spunandu-mi-se ca s-a razgandit un parinte si s-a gasit «un loculet» :)".

DREPTURI PE HARTIE
"Perioada prescolara este caracterizata printr-o intensa dezvoltare psihica, de aceea este foarte important si necesar pentru copil sa frecventeze gradinita, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca este un drept al lui. Si este trist sa constati ca acest drept este incalcat tocmai de catre adultii care ar trebui sa asigure respectarea lui" - Ana Bogdea, psiholog in cadrul DGASPC Sector 6

Inspectoratul zice ca stie problemele din gradinite

ANORMAL. Parintii au asteptat la cozi, chiar si noaptea
Inspectoratul Scolar din Bucuresti cunoaste foarte bine situatia, iar Marian Banu, purtatorul de cuvant al ISMB, spune ca anul acesta s-a spart gheata si s-a spus lucrurilor pe nume. Iar "lucrurile" suna cam asa: "Stim ca sunt locuri insuficiente, dar noi ne ocupam de educatie. Ce tine de asigurarea spatiului, trebuie vorbit cu autoritatile locale si generale. Situatia creata in invatamantul prescolar a fost tratata ca o problema secundara de catre autoritatile locale si de aceea s-a ajuns aici. Avem sprijinul primariilor - domnul primar al Sectorului 3, Liviu Negoita, a promis ca in maximum patru ani se va rezolva problema la el in sector - si al doamnei prefect, exista fonduri, dar nu avem cum sa rezolvam in doua luni. Este nevoie de timp". Timp care, la drept vorbind, a tot trecut.

DEFICIT. "Conform planului de scolarizare, anul acesta institutiile de invatamant prescolar au avut aproape 23.000 de locuri. Consiliul de administratie a aprobat infiintarea a 67 de grupe noi, fiecare grupa, in medie, a cate 25 de copii. Asta ar insemna cam 1.500 de copii. Acum este un deficit de vreo 10.000 de locuri, din cauza spatiului de scolarizare. Am vorbit cu reprezentantii Ministerului Educatiei si ai Primariei si se vor gasi solutii provizorii de asigurare a spatiului de scolarizare, fie in gradinite, fie in unele scoli, la parter. Acestea din urma sunt, deocamdata, in santier. In sectorul 3 s-au mai infiintat doua gradinite. Este un cerc vicios. In ultimii cinci ani au fost retrocedate aproape noua locuri de gradinite, conform legii. Apoi, in fiecare an in Bucuresti exista crestere demografica de aproape 1.000 de copii pe an, la care se adauga si migratia copiilor care vin in Capitala. Nu putem sa mai punem 40 de copii intr-o grupa, normele firesti cer 25 de copii intr-o grupa". Cat despre spagile la care recurg unii parinti pentru directorii de gradinite, se pare ca si aceasta problema e cunoscuta de reprezentantii inspectoratului scolar. "Exista o adresa a inspectoratului scolar prin care se interzice, clar, orice percepere sau pretentie care conditioneaza inscrierea in gradinita. Parintii sunt cei care ne pot semnala astfel de cazuri. Daca sunt cazuri flagrante, vom actiona".

DICTIONAR
MITA, MITE, s.f. Suma de bani sau obiecte date ori promise unei persoane, cu scopul de a o determina sa-si incalce obligatiile de serviciu sau sa le indeplineasca mai constiincios; spert, spaga, - din sl. Mito. (DEX ’98)

SCRIETI-NE! Asteptam mesajele dumneavoastra cu povesti adevarate despre cozile la care ati stat pe adresa redactiei, la numarul de fax: 021-318.20.22, pe forumul ziarului sau pe e-mail: lacoada@jurnalul.ro. Cele mai interesante mesaje vor fi publicate in Jurnalul National.

VA URMA
In ziarul de maine, v-am lasat rand la coada pentru alocatii, de la Posta.
×