x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata intre ghisee Exercitiul umilintei de fiecare zi

Exercitiul umilintei de fiecare zi

de Carmen Preotesoiu    |    14 Sep 2006   •   00:00
Exercitiul umilintei de fiecare zi

La Sectia de Politie 21 din Capitala, oamenii care vor sa-si schimbe bu-letinul de identitate stau inghesuiti intre patru pereti despartiti de un firicel de aer. Asteapta un CNP nou si o minune: sa ajunga in fata ghiseului la care au stat, intr-o coada imensa, inca din zori.

  • "La coada, oamenii sunt virgule!" Programul de lucru un se prelungeste niciodata. Numarul functionarilor e insuficient. Sala de asteptare, patru pereti despartiti de un firicel de aer, si sute de persoane pe zi care asteapta o minune: sa-si termine treaba de la ghiseu inceputa inca din zori, cu o coada imensa. Imaginea Sectiei de politie nr. 21, biroul de eliberare a buletinului de identitate.

    La Sectia 21 din Sectorul 6 al Capitalei, vanzoleala pare a nu se termina niciodata. Peste tot oameni cu hartoage in mana se plimba dezorientati de la un ghiseu la altul, doar-doar vor reusi sa-si intocmeasca corect si complet dosarele. In sala de asteptare pentru reinnoirea sau ridicarea buletinului de identitate, aerul abia daca se poate respira. Camera e mica, asemenea unei cutii de carton, dotata cu doua ghisee stramte si pitice.

    SA SI MORI... O femeie de vreo 60 si ceva de ani se apropie de ghiseu, isi apleaca corpul greoi, baga capul prin ferestruica din perete si cere un scaun. De teama statului la coada, doamna Maria a venit inca de pe la 8 dimineata la sectia de politie, cu speranta ca isi va putea reinnoi repede buletinul. Cand colo, coada era deja formata pe mai multe randuri. A stat ce a stat, s-a mai sprijinit de peretii incaperii, dar dupa vreo doua ore si ceva de asteptare, picioarele au inceput sa-i tremure si chipurile oamenilor sa se roteasca in jurul ei asemenea spitelor unei biciclete. Politistul se uita lung la ea, pufaie de cateva ori din tigara si, desi indignat ca este deranjat din barlogul lui, face totusi un semn lenes colegului. Care, intr-un final, se milostiveste si-i ofera femeii un scaun.

    PURTATI PE DRUMURI. Intr-un colt, un barbat se inghesuie pentru a putea sa-si completeze o cerere. Alti zeci de oameni se foiesc de pe un picior pe altul, isi mai lasa locul in grija vecinului, pentru a iesi un pic la aer, mai citesc ziarul. Si coada parca tot nu inainteaza. "E bataie de joc. Curg apele de pe noi!", spune o femeie cu voce taioasa. Pentru a-si schimba adresa de pe buletin, Ionela Marin a trebuit sa tot vina de vreo trei zile incoace. "Ba imi mai trebuia un act, ba un xerox, ba nu mai stiu ce. M-au fatait pe drumuri, si asta pentru ca nu ne dau informatii complete. Iar de cele mai multe ori ne e si teama sa intrebam ceva, pentru ca ne alegem cu o uitatura plictisita si cu niste vorbe aruncate nervos", se plange femeia, care de mai bine de doua ceasuri astepta sa-i vina randul la ghiseu.

    CONCEDIU PENTRU ACTE. Tinere cu rimelul adormit pe gene, batrani care-si agita palaria de paie si-si tamponeaza fata cu batista facuta ghemotoc, copii care se smiorcaie ca s-au plictisit si ca vor acasa, toti asteapta, ca pe o mana cereasca, sa se deschida usa biroului din care se aude vocea impersonala a functionarei: "Urmatorull!". "In fata mea au fost trei oameni cand am sosit aici. Poate nu va vine sa credeti, dar am stat doua ore la rand. Asa ceva n-am pomenit. Iar cand am intrat, doamna de-acolo mi-a incurcat foile din dosar cu altele, de-abia mi-a facut poza, am crezut ca o iau razna. Cred ca am stat mai bine de o jumatate de ora inauntru. Lucrurile se misca tare incet", isi povesteste peripetia Marius, un tanar care, pentru a-si reface buletinul, a fost nevoit sa-si ia o zi din concediul de odihna.

    INCOMPETENTA. Din cauza informatiilor incomplete pe care functionarii de la ghisee le dau, oamenii sunt nevoiti sa faca nenumarate drumuri si sa reia coada a doua zi

    BIROURI-CUTIE DE CHIBRITURI. De-ndata ce usa s-a deschis miraculos si a inghitit cu repeziciune un alt doritor de buletin, am observat, cu coada ochiului, camaruta in care doua functionare stateau la birou. Pe masa, dosare si foi cu nemiluita, iar deasupra lor, in centru, trona stativul care sustinea aparatul de fotografiat. Imi iau inima in dinti si intru. Grea incercare, mai cu seama ca, fie si daca doar bagi capul pe usa ca sa ceri o informatie, auzi pe de o parte tipetele oamenilor de la coada, iar de cealalta observatiile celor care te taxeaza ca ai indraznit sa deranjezi "ordinea" in care se lucreaza. "De ce e ditamai coada?", intreb cele doua functionare aduse de spate. Au priviri de mielusel, acum ca au auzit ca sunt "vizitati" de presa.

    "Asta e, nu e spatiu!", spune una dintre ele, mai indrazneata, dupa care incepe sa se planga, aruncand din cand in cand privirea catre cealalta incapere, la fel de mica, de teama sa nu o auda sefa: "Nu avem aer aici, toate sunt vechi, avem doar un aparat de fotografiat care de-abia se misca, puhoi de oameni si doar noi doua care tre’ sa le facem fata!". Nici nu apuca sa termine ce a inceput, ca in spatele ei apare o femeie plinuta, tunsa scurt, baieteste, care se recomanda tantos: comisar Nasturel Ileana, seful Biroului. Intrebarile incep sa curga. Femeia nici chip sa raspunda la vreuna. Cica nu e autorizata. Dar, cu gesturi ample, imi sugereaza sa ma uit in jur si "o sa va dati seama singura de situatia in care ne aflam".

    SCUZE. Pentru incetineala cu care se lucreaza la cele doua ghisee, directorul Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Populatiei, Gheorghe Branzan, da vina pe consiliile locale, care spun ca nu-si pot permite sa mute birourile intr-un alt spatiu mai incapator. "Stiu de cozile interminabile de la ghisee. De cand aceste birouri ale evidentei populatiei au fost luate in evidenta consiliilor locale, ducem dorul spatiilor mari, dar si a mai multor ghisee. Am depus cereri pentru a ne putea muta in alta parte, dar raspunsul autoritatilor locale este acelasi: "Nu avem spatii in care sa facem alte birouri". Si pentru a vedea cat de bine informat este cu privire la coziile de la ghiseele bucurestene, directorul Branzan incepe sa enumere sectiile in care "e jale cu «J» mare". Ba mai mult, se arata ingrijorat si de alte cartiere, precum Drumul Taberei, unde "sunt peste 200.000 de oameni si un singur ghiseu". Cu toate astea, solutiile directorului incep cu "speram ca la anul... ", "ne straduim sa...". Toate, planuri de viitor...

    DE LA CAPAT... Intre timp, oamenii de la coada dadeau semne ca rabdarea lor era pe sfarsite. "Parca vad ca ni se inchide usa in fata, fara sa tina cont ca am asteptat aici juma’ de zi", se agita o doamna micuta, cu basca pe cap. In spatele ei, coada inca isi mai ingrosa randurile, intr-o liniste ciudata, lenesa si plictisita. Revoltele incetasera. Doar trupurile ce se mai clatinau dintr-o parte in alta, dand de stire ca trebuie sa reziste pana ce misiunea cu care au venit va fi indeplinita. Desi in mintea multora deja se infiripase gandul ingrozitor al unei alte asteptari, la coada de a doua zi...

    VORBE SPUSE LA TIMPUL VIITOR
    La Sectia de politie nr. 21 sunt doar doua ghisee. La unul se elibereaza buletinele de identitate, iar la celalalt se fac fotografii si se verifica actele din dosar. Zilnic sunt depuse sute de astfel de dosare care trec prin mainile a doar doua angajate. Atat pozele, cat si verificarea documentelor se fac in acelasi spatiu stramt, ingust, in care au loc o masa, doua scaune si un stativ pentru aparatul foto. Speranta directorului Branzan este ca de la anul sa se reorganizeze sistemul serviciului public de evidenta al populatiei, infiintandu-se un birou unic in care sa se poata elibera pasapoarte si buletine de identitate de la un numar mult mai mare de ghisee.

    VA URMA
    Maine veti citi despre supliciul la care sunt supusi cei care stau la coada la Casa de Asigurari de Sanatate.
  • ×
    Subiecte în articol: coada viata intre ghisee ghisee