x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata intre ghisee Viata intre ghisee - Coada la miracol

Viata intre ghisee - Coada la miracol

de Irina Munteanu    |    28 Sep 2006   •   00:00
Viata intre ghisee - Coada la miracol

Zeci de pensionari bucuresteni vin cu noaptea in cap si fac coada pentru o ratie de panaceu. Niste coreeni ii maseaza gratuit.

"Dupa... sedinte am lasat bastonul!" "Nu mai iau pastilele pentru...!" "Nu mai sunt hipertensiva!" Ascultandu-i pe pensionarii care vin zilnic la intersectia Soselei Progresul cu Calea Rahovei pentru o portie de masaj gratuit, ai crede ca acolo, in salonul cu 50 de paturi, se petrece zilnic un miracol.

S-au trezit de dimineata, pe la patru, si-au pus in sacosa un sendvis si o sticla cu apa si, de prin toate colturile sarace ale Bucurestiului, din Drumul Taberei si din Balta Alba, s-au prezentat la masaj. Au lasat telenovelele, schimbul de retete cu vecinele, si-au gasit un alt mod de socializare, cu oameni asemeni lor, pensionati, cu studii medii si suferind de bolile batranetii. Mai vorbesc un pic de meciul de-aseara, mai striga putin impotriva lui Basescu, si, uite-asa, se face ora opt jumate, cand primii 50 pot sa intre in salonul unde se intampla minunile. "Asta e avantajul pentru noi, muritorii de rand, ca aici e gratis! N-avem bani de bai", spune Nicolae Teodorescu, 66 de ani, fost tehnician la Telefoane. Nu stie exact ce l-a ajutat mai mult sa scape de durererile provocate de spondiloza: aparatul coreenilor sau bunul Dumnezeu. "Privesti psihic lucrurile; iti spui: «Vreau sa ma fac bine!», si Al de Sus te-ajuta!".

SOMNIFER. Desi la prelegerea ce precede inceperea tratamentului Kim Won Han, coreeanul, care-a adus aparatul in Romania, le spune oamenilor ca nu au voie sa renunte la medicamente, ei tot dupa capul lor fac. Nu mai trec nici pe la medic, sa vada cum a evoluat boala, iar unii dintre ei renunta pur si simplu la tratament. "Aveam acasa o plasa plina cu pastile, pentru osteoporoza, artroza, astm, tensiune si ulcer, dar nu mai iau de nici unele. Tratamentul asta naturist e mai bun decat toate", spune convinsa o femeie de 75 de ani, aflata la a optzecea sedinta. "Daca as avea posibilitatea, as cumpara aparatul. Asta-i chinu’, ca stam aici. Cine are bani sa-l cumpere, ferice de el!", zice ea, uitandu-se cu jind la o doamna cu lant gros de aur la gat, vedeta grupului. Ea a dat banii si acum se maseaza la domiciliu, de doua ori pe zi; a platit sotul, care n-are insa de gand sa-si expuna oasele la aparat. Ea, din pensia ei de fost preparator de produse lactate, nu si-ar fi permis. "Am dat pe el 38 de milioane. Mi s-a reglat somnul, ca eu fara pastile nu puteam sa adorm. Ma simt mai usoara", zice Elena Dumitrache, inaltandu-se pe varfuri, ca sa ne-arate ce a facut aparatul din picioarele ei de femeie de 60 de ani. Mai trece totusi pe la coada asta, sa-si vada prietenii si sa insoteasca o cunostinta.

PROPUNERI. Dumitra Gaman a facut pulovere pana acum cativa ani, cand a iesit la pensie; de cand vine la masaj, nu-si mai ia pastilele pentru osteoporoza si diabet. N-a mers la medic pentru a primi un bilet cu afectiunile de care sufera; nici la centrul asta de masaj nu i-a cerut nimeni asa ceva, dat fiind ca "aparatul nu are efecte adverse". Un fost lacatus-mecanic, pensionat de boala, dar inca tanar la cei 50 de ani ai sai, are o propunere mareata pentru facilitarea accesului la panaceu: "De ce tu, Guvern, nu creezi niste centre din astea gratuite, cu aparate din astea care functioneaza minimum zece ani pe baza naturista, o medicina facuta de asiatici cu o mie de ani in urma? Bine ca avem atatea farmacii!". Pentru el, masajul a rezolvat urmatoarele: "Durerile de lombosciatica s-au ameliorat in proportie de 70%. Rinichii nu ma mai dor, hemoroizii au disparut si am inceput sa vad scrisul de la telefonul mobil!".

PROMOVARE. In timp ce persoanele in varsta si fara resurse suficiente pentru a-si permite 18 zile intr-o statiune balneoclimaterica stau la coada pentru 30 de minute de masaj gratuit, cel care a adus aparatul in Romania se chinuieste sa-l treaca din categoria "aparat de masaj" in cea de "dispozitiv medical". Gabriela Ursu, managerul firmei, sustine ca asa este considerat si in Uniunea Europeana. "In Coreea de Sud, acolo unde aparatul a fost inventat, el este folosit chiar in centrele de excelenta sportiva", spune ea.

INITIATIVA
"De ce tu, Guvern, nu creezi niste centre din astea gratuite, cu aparate din astea care functioneaza minimum zece ani pe baza naturista, o medicina facuta de asiatici cu o mie de ani in urma? Bine ca avem atatea farmacii! La mine, durerile de lombosciatica s-au ameliorat in proportie de 70%. Rinichii nu ma mai dor, hemoroizii au disparut si am inceput sa vad scrisul de la telefonul mobil!" - pensionar, fost lacatus-mecanic
AFACERE
Cincizeci de paturi in care cincizeci de barbati si femei in varsta se invart din doua in doua minute, deasupra unui aparat. "In urma unor sedinte de cate 32 de minute, cat dureaza tratamentul, li se amelioreaza boli ca reumatismul sau diabetul", spune Gabriela Ursu, managerul firmei. Aparatul-minune a fost inventat de un coreean si a ajuns in Romania prin martie, aducand la sediul din Rahova din ce in ce mai multi pensionari, atrasi de miracolul terapiei gratuite. Gabriela Ursu spune ca firma ofera gratuit masajul, pentru a-si promova produsul. In doua luni, au reusit sa vanda 50 de aparate, a cate 1.100 euro fiecare. "Desi dintre cei care vin la noi 90% sunt pensionari si cu venituri mici, totusi unii dintre ei au mici economii, pe care le investesc in acest aparat." Principiile dupa care functioneaza aparatul sunt "chiropractica (vertebroterapia), termoterapia, moxibustia si presopunctura". Termenul de "termoterapie" se refera la tehnici de masaj care includ si folosirea de caldura, in scopul imbunatatirii circulatiei sanguine, iar moxibustia presupune stimularea organismului prin ardere de plante. "In cazul aparatului modern, moxibustia se realizeaza prin bilele de jad care, incalzite la 60 de grade Celsius, cu beculete de infrarosii si heliu, actioneaza in centrii nervosi de pe coloana vertebrala", explica Gabriela Ursu. Vertebroterapia e o metoda de tratament a unor afectiuni vertebrale prin elongatii de coloana. Conform traditiei orientale, organismul uman este strabatut de 12 meridiane prin care trece energia vitala Qi. Cele 12 linii sunt asociate cu cate un organ (plaman, stomac etc.). Factori ca stresul sau poluarea perturba circulatia energiei prin meridiane si duc la aparitia bolilor.
RECOMANDARI
"Masajul realizat fie de un masoterapeut, fie cu ajutorul unor aparate moduleaza modul de circulatie al energiilor vitale pe meridianele ce strabat organismul. Astfel, stresul dispare, iar afectiunile de care sufera pacientul pot fi ameliorate", explica dr. Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Prin masaj se imbunatateste starea de sanatate a celor care sufera de reumatism, artrita, artroza, boli cardiovasculare. Nu raspund la tratament bolile autoimune (guta, diabetul, poliartrita reumatoida) si cancerul. Dr. Georgiana Tache spune ca masajul este un adjuvant. Specialistul recomanda ca, saptamanal, sa nu se faca mai mult de trei sedinte de masaj, iar dupa 10-15 sedinte sa se faca o pauza de o luna. In cazul in care pacientul are un tratament medicamentos prescris de medicul alopat, si face si fizioterapie, acupunctura sau ia pilule homeopatice, este indicat sa nu se apeleze la masaj. (Andrada Floria)
SCRIETI-NE
Asteptam mesajele dumneavoastra, cu povesti adevarate despre cozile la care ati stat, pe adresa redactiei, la numarul de fax: 021/ 318.20.22, pe forumul ziarului sau pe e-mail: lacoada@jurnalul.ro . Cele mai interesante mesaje vor fi publicate in Jurnalul National.
VA URMA
Singura coada la care ti-e permis sa stai intr-o pozitie mai comoda. Pe orizontala. Coada pentru eliberarea certificatului de deces. Ultima dintr-o viata petrecuta intre ghisee. Cititi maine.
×
Subiecte în articol: masaj aparatul viata intre ghisee