x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Adi, omul picat pe Luna

Adi, omul picat pe Luna

08 Mar 2005   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN
LOTURI SELENARE - Un bucurestean face comert cu "Pamant pe Luna" Undeva pe Strada Nerva Traian din Bucuresti, pe un bloc absolut banal, sub un geam deosebit de normal, pe care nu era lipita nici o inimioara, se vede un banner pe care scrie mare "Ambasada Lunara". Cum blocul are interfon si nu stiam codul, am strigat catre presupusii extraterestri de dupa banner.
TOMA ROMAN JR

"MACHETA". Adi Dragan are pe covor harta Lunii si poate explica unde anume devii proprietar
A aparut un cap cu barba, ne-am recomandat si am intrat in interiorul misiunii diplomatice. Ne gandeam ca, odata ajunsi sus, barbosul o sa se faca lejer si, asa cum unii se descalta la intrare, el o sa-si scoata fata de imprumut, iesind la iveala un cap verde cu urechi imense. Cand colo, s-a recomandat scurt "Adi Dragan, agent al Ambasadei Lunare!", si s-a dus la protocol, adica in bucatarie, sa faca o cafea selenara, cu nimic deosebita de cele pamantesti.

Adi Dragan nu a fost cel mai norocos reprezentant al astrelor din lume. S-a nascut in 1970 si s-a casatorit in 1990. Initial a facut oarece studii tehnice. Vreme de 8 ani, intre 1989 si 1997, a fost student la ASE si Constructii, fara sa termine vreuna dintre facultati. In acelasi timp, a fost taximetrist, radiestezist, media planner, propagandist electoral. In 1993, sotia lui, Eleonora, a avut un groaznic accident de munca, in urma caruia a ramas cu sechele. Prin anul 2000, afacerile de tot felul ii mergeau ca majoritatii pamantenilor, prost. Cu un copil mic, Cristi, o nevasta cu probleme de sanatate si fara prea multi bani, Adi Dragan nu o ducea pe roze.

PROPRIETATE. In schimbul banilor, Adi elibereaza si un titlu de proprietate redactat in romaneste

PROPRIETATI EXTRATERESTRE. Fiindca era pasionat de SF inca din copilarie, cand era deprimat se uita cu binoclul pe cer, sperand sa vada niste extraterestri isteti, care sa-i dea o solutie salvatoare. N-a vazut nici pana-n ziua de azi OZN-uri, in schimb a dat cu ochii de Luna si i-a venit o idee.

A intrat pe Internet si a cautat pe Google daca vinde cineva loturi de "pamant pe Luna". A dat peste site-ul lui Dennis M. Hope, "ofiter executiv celest".

OGLINDA RETROVIZOARE. Dennis M. Hope este un american, care, pe la inceputul anilor ’80 ai secolului trecut, mergand cu masina prin San Francisco, a vazut intr-o seara cu luna plina satelitul Pamantului prin oglinda retrovizoare. Dupa niste legi americane din timpul cuceririi vestului salbatic, Dennis s-a dus la echivalentul OSIM din California si a inregistrat luna drept proprietatea sa. La fel a facut cu planetele Venus, Marte si inca alte 17 corpuri ceresti.

Adi Dragan a intrat in contact cu Dennis si a devenit reprezentantul lui in Romania. S-a facut "persoana fizica autorizata", asa ca afacerea e legala. Vinde loturi pe Luna, Marte si Venus. Pe Luna, un lot de 177 de acri, circa 70 de hectare, costa 49, 99 de euro. Pe Marte sau Venus, tinand cont ca locatia este mai frumoasa, o parcela de 200 de acri ajunge la 59,99 de euro. Pretul e facut ca pentru estici, fiindca in State un singur acru de teren pe Luna face peste 30 de dolari. Din banii astia, Adi ii da 40% lui Dennis. Culmea e ca Dragan are ceva clienti, pentru ca o perioada a fost la moda sa faci cadou "luna de pe cer" sau, in orice caz, o particica persoanei iubite, sefului sau macar mamei soacre, sa te mai lase-n pace cat timp isi studiaza cu telescopul proprietatile. Au cumparat terenuri pe Luna vedete, oameni de afaceri, ba chiar si elevii de scoala generala, o clasa de-a VIII-a, au cumparat dirigintei "un lot", in speranta ca doamna profesoara o sa plece pe Luna si nu o sa mai chinuiasca alte generatii de elevi. In schimbul banilor, Dragan inmaneaza o diploma, un titlu de proprietate si Constitutia planetei pe care ti-ai cumparat pamantul. Din "Constitutia Lunara", am dedus ca seful suprem Dennis M. Hope este usor megaloman (se considera omnipotent), ecologist (nu vrea deseuri de nici un fel pe Luna - cine face mizerie va fi expulzat) si pacifist, fiindca nu vrea nici un fel de arme in imperiul sau. De la personajul asta, Dragan asteapta titlul de ambasador plin, onoare care se acorda numai celor care au cotizat o suma mare in teschereaua "ofiterului executiv celest".

WARTBURG-UL RACHETA. Drept mascote, Adi Dragan are o jucarie cu unul dintre robotii din "Razboiul stelelor" si o naveta spatiala din acelasi film, in miniatura. Isi doreste sa aiba propria racheta cu care sa mearga sa-si viziteze domeniile de pe Luna. Planuieste sa-si construiasca o locuinta selenara subterana, in care tavanul sa tina loc si de geamuri. Asa, ar putea sa vada cum rasare Pamantul. Pana sa-si traga naveta de zbor si sa inceapa constructia vilei lunare dotate cu toate utilitatile, se plimba prin Bucuresti cu niste vehicule oricum ciudate, are doua masini Wartburg facute in fosta RDG, una "decenta", masina de serviciu, si alta impodobita cu tot felul de sloganuri publicitare despre vazarea "pamantului pe Luna". Inainte vreme a fost tot posesor de Wartburg, dar a reusit sa-si vanda vehiculul "de colectie" unui post de radio, care l-a oferit drept premiu unui ascultator fidel. Cu banii astfel obtinuti, si-a luat alte doua "limuzine" est-germane, pe care le tot impinge prin oras, fiindca mai tot timpul se strica ceva la ele. Pe cea devenita spatiu publicitar o plaseaza strategic prin locuri aglomerate, sa o vada eventualii doritori sa planteze culturi de porumb si sfecla pe Luna. Pe cealalta o impinge in jurul casei. Fiindca-si iubeste cele doua OZN-uri ca pe ochii din cap, o parte buna din banii scosi lunar cu afacerea cu pamant pe Luna sunt investiti sub capotele Wartburg-urilor. Pana cand sa obtinem o audienta la "agentul Ambasadei Lunare", am fost amanati politicos-fiindca "sunt cu nasul in carburator" sau "umflu rotile undeva pe la sincai". Dupa ce am stat de vorba, am plecat, cu speranta ca vom deveni, daca pastram relatia, "consuli onorifici ai planetei Venus" si o sa ne bucuram de imunitate diplomatica atunci cand o sa conducem in stare de ebrietate pe Marte.

IN INDIA

"Cand au vazut ca afacerea are succes in Romania, m-au contactat tot soiul de ziaristi straini. Imi pare rau ca nu pot sa va arat ziarele, pe multe le-am vazut si eu doar pe Internet. Pot sa va spun insa ca m-a mirat foarte tare cand am aflat ca a scris despre mine un ziar din India"

PROMOTIE

"Clientii ii gasesc prin anunturi de mica publicitate, prin Internet sau cu ajutorul Wartburg-ului pe care-l plasez in diverse locuri din oras. S-a intamplat sa vina oameni care pur si simplu au vazut banner-ul de pe balcon. Vin oameni de tot felul, nu am un «profil de client»" - Adi Dragan, vanzator de teren pe luna

UMANITAR
Adi Dragan vrea sa-si infiinteze si o asociatie care sa se ocupe de ingrijirea persoanelor cu handicap. Asta pentru ca, dupa ce sotia sa a avut accidentul de munca in urma caruia paralizase, Adi a fost interesat de toate metodele de recuperare posibile si imposibile. Crede in radiestezie, si a facut rost chiar de o diploma de radiestezist. Prin tot felul de terapii conventionale sau nu, a reusit sa o faca pe Eleonora sa isi revina in proportie de 90 %. Fiind un tip persuasiv, a reusit sa-l atraga si pe "ofiterul executiv celest" Dennis M. Hope in initiativa de a demara asociatia umanitara, pe care o va boteza pe latineste "Audaces Dominus Iuvat". "Scopul umanitar", zice Adi, a fost una dintre ratiunile pentru care marele sef Dennis s-a decis sa vanda romanilor ditamai bucata de 177 de acri de teren pe Luna cu "numai" 40 de euro si 200 de acri pe Marte si Venus cu "doar" 50 de euro. Pentru americani, ca-s mai ortomani, si ca-i e frica sa nu cumpere toata Luna, Dennis da un singur acru cu 32 de dolari.
×
Subiecte în articol: luna drăgan viata mea e un roman dennis adi