x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Autostop in jurul lumii

Autostop in jurul lumii

24 Sep 2004   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN

Uca Marinescu este singura romanca ajunsa la Poli. In august s-a intors din Alaska si s-a dus sa-si ridice pensia. Ca tot omul nou, de dupa ’90, Mariucai Marinescu i-a trecut prin cap ca visarile ei ar putea capata o forma materiala. Dupa 15 ani de democratie ea este inca unul dintre putinii care si-au impins "ratacirile" in realitate, traversand la propriu, pamantul in lung si-n lat.
VLADIMIR IOAN

Prima femeie din Romania care a ajuns in Antarctica! O "chestie" pentru care a fost decorata de doi presedinti romani (cei doi). La ceremoniile de decernare i s-a cantat imnul national, asa cum nu a apucat sa-l auda la capatul lumii. Insa traseul pana la marginea "farfuriei" a fost marcat de conationali, fostii sai elevi, despre care spune ca toti au ajuns "oameni" (vorbim aici despre cei pe care i-a educat din postura de profesoara de sport pentru ca, dupa pensionare, a depus o vreme munca didactica la o scoala ajutatoare ca sa-si mai rotunjeasca veniturile).

CARIERA. O poveste de telenovela a marcat cariera exploratoarei: tata bolnav si ea care vroia sa se faca medic sa-l salveze. Cum Medicina era, si o fi si acum, o facultate la care intrai daca stiai si virgulele din manual, pana la urma fata a ajuns la Institutul de Cultura si Educatie Fizica.

La 20 de ani era deja profesoara si atleta. Dupa alti 12, s-a retras din sport cand a hotarat ca i se cere prea multa "performanta", ceva legat de vitaminizante, anabolizante, regimuri "speciale" de alimentatie etc.

RECUNOSTINTA. In mintea ei sportul chiar trebuie sa educe, iar din punct de vedere fizic este de baza pentru reusita in viata a unui tanar, "te invata sa castigi". Unii dintre "fostii" o recunosc pe strada, fie in Bucuresti, fie in Baltimore, o opresc si-i multumesc: "La intoarcerea din Alaska nu stiam cum sa ajung mai repede acasa, mi-era un dor ingrozitor, si cu toate astea m-am oprit in orasul american pentru a onora invitatia unui fost elev, cu care am stat la povesti pana la patru dimineata". Uca a trecut demult de prima tinerete, asa ca orele inaintate ar putea parea ceva iesit din comun, dar parca mai conteaza dupa ce a strabatut o gramada de kilometri, pe jos, prin friguri cumplite, ca de la - 40 de grade Celsius in jos nu se mai pot numi geruri. Ger e la Miercurea Ciuc.

OLIMPICA. Pentru ca pe la Comitetul Olimpic Roman (COR) s-au gasit niste oameni care n-au tinut cont de varsta a fost cooptata intr-o comisie de educatie olimpica. Tot oameni cu vederi mai largi au ales-o membra a unei structuri din Comitetul International Olimpic (CIO), care se ocupa cu educatia ecologica prin sport. Ceva cu ecologie morala antidoping, protectia mediului la constructia bazelor sportive etc.

ORICE OM E UN SUPRAOM, DAR NU STIE. "De sute de ori mi-am spus: "Vreau acasa, nu mai pot" pe drumurile Polului Sud. De tot atatea ori am mai facut un pas inainte strangand din dinti si am ajuns unde am vrut." Adica limitele psihice sunt mult mai restrictive decat cele fizice, vorba reclamei, "daca vrei cu adevarat, poti". Si ii faci si pe ceilalti sa reuseasca, puterea exemplului, na.

Cum ar fi bunaoara cazul celor 10 barbati carora li s-a alaturat fara prejudecati, ca singura reprezentanta a sexului frumos, in calatoria catre Polul Nord. Neavand o figura de "femeie-barbat bine", a fost privita cu suspiciune, ca sa nu zicem ca o piatra legata de picior. Cum treaba era deja batuta-n cuie, au plecat si, la 28 aprilie 2001, Uca se aseaza pe Pol sa se odihneasca. Dupa 86 de kilometri pe schiuri, vreme de sapte zile, in care a dat din ea tot ce avea mai bun, unul dintre tovarasii de drum i-a spus: "Ne-a fost rusine de darzenia ta ca sa nu facem cale-ntoarsa inainte de vreme!".

SARBATORI. Ca sa nu aiba senzatia de timp pierdut isi petrece Craciunul la Polul Sud, taman pe partea ailalta a planetei Pamant, galaxia noastra. Cu ziarul in fata si geamurile inchise ca s-a facut racoare zilele astea, n-ar parea cine stie ce, povesti peste care treci repede si te duci la bucatarie sa-ti faci un ceai. Dar incercati sa va puneti o clipa in pielea ei invinetita de frig.

O doamna micuta, iesita la pensie de la stat, nevoita sa-si care echipamentul de cateva zeci de kilograme fara de care ar muri din prima zi, parcurgand zeci de kilometri pe schiuri, printre piguini, ursi polari si mai ales stanci facute dintr-o gheata translucida, a carei puritate este data de incredibile temperaturi.

Daca nu reusiti sa stiti ca totusi au fost altii care, ca recunoastere, i-au oferit "Ordinul national de Merit" in grad de cavaler si mai apoi in grad de ofiter, au ales-o ca cetatean de onoare al unor orase din Chile, Tunisia si Yukon-Canada si, de ce nu, Orlat - judetul Sibiu.

LA CALDURICA. Ba au invitat-o si ca lector pe la universitati din India si Namibia, locuri mai calde prin care a trecut in repetate randuri din ’91 pana acum cinci ani. Cum ar fi si Tara de Foc, Insula Pastelui cu statuile si miturile descrise atat de frumos de Thor Heyerdahl in Aku-Aku, un explorator-scriitor de referinta pentru Uca si motivul pentru care colegii din facultate o strigau, in loc de Uca, Acu. Trecerea ecuatorului prin Ecuador i-a dat prilejul de a se plimba prin salile de visuri femeiesti ale Muzeului Aurului din capitala Quito.

FEMINITATE. Bijuteriile incasilor, chiar daca nu erau asezate mormane, umpleau muzeul, sufletul si mintile vizitatoarelor. Ganditi-va la frumusetea obiectelor luand in considerare faptul ca incasii priveau aurul nu ca ceva cu valoare intrinseca, ci ca pe cel mai bun material pentru arta decorativa.

Acasa, Uca viseaza in continuare, cu Jules Verne in brate, "Tara Blanurilor", ma rog, femeie, ce sa-i faci?! Si o apuca asa, un tremurat, cum zice Andries: "frige podeaua ca un bec". Asta inseamna ca e vremea sa-si ia rucsacul in spinare si sa plece. In noaptea asta, daca primeste vreo invitatie, s-ar putea sa nici nu mai fie in Romania.

CALATORII

  • 1990 - Traverseaza China de la Est la Vest de una singura
  • 1991 - Expeditie in Vaile Caucaziene din zona Elbrus
  • 1994-1996 - Expeditie solitara in India, Nepal, Sikkim
  • 1996 - Expeditie solitara din est pana in vestul Canadei, atingand zona arctica Yukon
  • 1998 - Reface traseul lui Racovita in Antarctica, facand un fel de "ia-ma nene" (incluzand si vapoare)
  • 1999 - Trece prin 11 tari africane
  • 2000 - "Drumul vikingilor" din Delta Dunarii prin peninsula Kola, arhipelagul Svalbard, Norvegia, Islanda si Groenlanda
  • 2001, 28 aprilie - Cucerirea Polului Nord, prin Siberia si peninsula Taimar
  • 24 decembrie - Cucerirea Polului Sud, prin Tara de Foc si Patriot Hills Antarctica
  • 2003 - Australia, Oceania, Tasmania, Noua Zeelanda, Papua Noua Guinee si inca 1000 km prin Podisul Tibetan
  • 2004 iulie-august - Alaska

    DISTINCTII

  • Diploma de excelenta a Presedintiei Romaniei, 2000
  • Ordinul national de Merit in grad de cavaler, 2000
  • Ordinul national de Merit in grad de ofiter, 2002
  • Femeia anului 2002 - premiu special
  • Cetatean de onoare a cinci orase din lume
  • Maestru Emerit al sportului, 2003
  • Diplome de excelenta din partea Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport (ANEFS), Comitetului International Olimpic, Comitetului Olimpic Roman, Ministerului Tineretului si Sportului
  • Omul Zilei - Jurnalul National - 7 ianuarie 1995

    FOTO

  • STEAGURI. Romania in fata Americii!

  • AKU-UCA. Cea mai mare statuie are 21 de metri inaltime

  • ECOLOGIE. S-o rup - se strica, s-o las - mi-e frica...
  • ×
    Subiecte în articol: viata mea e un roman