x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Ceausescu de la Giurgiu

Ceausescu de la Giurgiu

26 Dec 2004   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN
Pana in 1990, familia lui Florea Ceausescu si-a dus traiul in localitatea Rosiorii de Vede. Ani la rand nu li s-a intamplat nimic si nu au avut probleme cu nimeni, astfel incat si-au vazut linistiti de ale lor. Pe oameni ori nu-i interesa, ori nici nu indrazneau sa-i intrebe despre gradul de rudenie pe care-l aveau cu "cel mai iubit fiu al poporului". Desi multi dintre ei se intrebau "cum de e posibil ca un membru al familiei Ceausescu sa lucreze ca mecanic de locomotiva la CFR Rosiorii de Vede?"...
VASILE ARCANU

TIZ. In armata, Iulian Ceausescu a fost confundat cu nepotul generalului Ilie Ceausescu, fratele dictatorului
In realitate, Florea Ceausescu nu avea nici un grad de rudenie cu "cei mai iubiti fii ai poporului". Era nascut si crescut in aceasta zona. Mama lui provenea din Toplita, loc in care copiii familiei Ceausescu isi petreceau adesea vacantele scolare, iar tatal lui Florea era de fel de undeva de langa Targoviste.

MOARTE CU TALC. In decembrie ’89, fiul lui Florea Ceausescu, Iulian, era militar in termen la Bucuresti. Cum a mai trecut putin nebunia acelor zile, tatal si-a luat inima in dinti si-a plecat inspre Capitala. Umbla prin targ un zvon, cum ca feciorul i s-ar fi prapadit in timpul conflictelor dintre armata si teroristi, iar el, desi in varsta si bolnav cu inima, nu mai avea stare daca nu-l vedea viu si intreg... Nu s-a intalnit cu baiatul, dar cautandu-l, si prin spitale, si prin cimitire, a vazut o cruce pe care era un alt nume - Ceaus. Nenorocita coincidenta! Florea Ceausescu era convins - chiar auzise el undeva - ca Nicolae Ceausescu se numise initial Ceaus si adoptase ulterior numele Ceausescu, pentru ca i se paruse mai frumos. Crucea aceea a fost asa, ca o presimtire, caci barbatul a renuntat la cautari si a plecat inspre Toplita. Acolo, s-a oprit sa se odihneasca cateva ore la mama lui si a murit in somn... Era 2 ianuarie 1990.

Blestemul numelui nu a incetat insa pentru ca, in acea zi, afland ca Ceausescu Florea (n.r. - pe unul din fratii dictatorului ii chema asa) s-ar afla la Toplita, trupele USLA s-au deplasat imediat la Toplita si au inconjurat zona pentru a-i recupera cadavrul si pentru a-l duce la Bucuresti. Cand l-au vazut pe adevaratul mort, si-au dat seama ca nu era decat o diversiune si au parasit in graba localitatea.

"NEPOTUL LUI CEAUSESCU". Asa cum v-am mai spus, Iulian se afla, in timpul Revolutiei, in Capitala, unde isi efectua stagiul militar. Era incorporat la Regimentul 30 de Garda, din Bucuresti, care avea atunci ca misiune paza Spitalului Militar Central. Din acele vremuri, povesteste astazi ca, din primele zile de catanie, observase cum toti colegii de arme erau mai retinuti cu el... Si-si aminteste cum, imediat dupa ce a fost incorporat, comandantul Regimentului l-a chemat si l-a intrebat: "Ia spune-mi, te simti bine aici, iti lipseste ceva?", la care a raspuns, plin de emotie, dar mai ales de teama: "Nu. Ma simt foarte bine". Atunci, comandantul l-a condus spre iesire si a adaugat, plin de amabilitate: "Bine. Daca ai vreo problema, vii direct la mine, ne-am inteles? Vezi ce-i spui unchiului tau, tovarasului Ilie Ceausescu, pentru ca i-am promis sa am grija de tine…!". Tot drumul pe hol si apoi in dormitor a ras de s-a prapadit. Dar s-a complacut in aceasta situatie. Dupa cateva zile afla ca in unitate se afla intr-adevar si un nepot de-al lui Ilie Ceausescu (n.r. - alt frate de-al lui Nicolae Ceausescu, general de armata). Care purta insa un alt nume de familie, pentru ca era ruda de-a sotiei generalului.

INTALNIREA RATATA. Iulian Ceausescu nu l-a vazut niciodata pe celebrul Ceausescu. In armata a fost la un pas de a-l atinge. "Intr-o noapte, povesteste el, un autovehicul militar a adus la morga Spitalului Central Militar trupurile sotilor Ceausescu pentru a fi autopsiate. Nici nu au fost descarcate bine si imediat au inceput tirurile. Erau trase de doua persoane, care ulterior au fost prinse si arestate de militarii din posturile de paza sprijiniti de trupele de securitate. Cu siguranta, doi nostalgici, care incercasera in zadar sa fure cadavrele Ceausestilor. Lui ii interzisesera atunci sa participe direct la conflict si sa traga cu arma, poate si pentru ca le era teama ca, din cauza numelui, sa nu treaca de cealalta parte a baricadei...

Alta data a fost adus la Spitalul Militar Central Nicu Ceausescu. L-a vazut, insa s-a abtinut sa se duca la el si sa incerce sa intre in vorba. Nu mai avea nici un rost...

CUMNATUL ELENEI CEAUSESCU. Acum, Iulian Ceausescu, in varsta de 34 de ani, isi continua linistit povestea vietii, impreuna cu sotia sa Aura, functionar economic, intr-un apartament situat in cartierul Tineretului, din Giurgiu. Pentru el, care este "un tip mai complex si diferit", dupa cum se autocaracterizeaza, pentru fratele sau Liviu si pentru cumnata sa Elena (o alta Elena Ceausescu, care in prezent lucreaza la IMMR Rosiorii de Vede), dar si pentru sora sa Adriana, vremurile in care numele lor de familie aveau o altfel de valoare sunt demult apuse.... Ei si-au dus intotdeauna viata mai departe supravietuind in orice conditii pentru ca au invatat de la parintii lor ca nu exista o predestinare a omului, ci stapan pe propria-i viata este acela care isi cladeste destinul cu propriile brate. De fiecare data cand paraseste tara, in interes de serviciu, politia de frontiera ungara sau cele din tarile occidentale il intreaba: "Sunteti ruda cu Nicolae Ceausescu?". Tuturor le raspunde cu acelasi calm: "Nu, este o coincidenta…". A naibii coincidenta.

CURRICULUM VITAE
Click pentru a mari imaginea
IN FAMILIE. La Revolutie, Iulian nu a fost lasat sa traga cu arma. Camarazii au crezut ca e o ruda de-a presedintelui
Iulian Ceausescu s-a nascut pe 24 iulie 1970, la Rosiorii de Vede, si e cel de-al treilea copil al lui Florea Ceausescu. Studiile elementare si gimnaziale le-a absolvit in localitatea natala, apoi a urmat cursurile Facultatii de Drept din Bucuresti. Peste ani, si-a luat licenta si la Facultatea de Filologie - sectia de limba franceza. A lucrat ca lacatus mecanic si ca mecanic de locomotiva - tot la CFR, ca si tatal sau, apoi ca barman. O vreme, a fost si suplinitor in invatamant. Din 2001 locuieste in Giurgiu si lucreaza ca agent de turism la ATLASIB. Este pasionat in egala masura de sah, iar in anul 1998 obtinand titlul de campion national la sah activ si de Internet.

FRICA
"La revolutie eram soldat. Trebuia sa pazesc Spitalul Militar. Acolo mie mi-au interzis sa particip direct la conflict si sa trag cu arma, poate si pentru ca le era teama ca, din cauza numelui, sa nu trec de partea cealalta"

NEPOTISM
"In armata, intr-o zi, a venit comandantul regimentului si ma intreaba: "Ia spune-mi, te simti bine aici, iti lipseste ceva?". M-a condus spre iesire si mi-a zis: "Vezi ce-i spui unchiului tau, tovarasului Ilie Ceausescu, pentru ca i-am promis sa am grija de tine""
Iulian Ceausescu mecanic de locomotiva
×