x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman "Ciocarlia", in pericol de a ramane fara cuib

"Ciocarlia", in pericol de a ramane fara cuib

21 Aug 2004   •   00:00
"Ciocarlia", in pericol de a ramane fara cuib

VIATA MEA E UN ROMAN

Dupa 50 de ani de cariera in muzica populara, Maria Ciobanu este in pericol de a ramane pe drumuri. Sta de 10 ani intr-o casa revendicata acum de fostul proprietar. Nu s-a ajuns la nici o intelegere intre parti, desi artista a venit cu mai multe solutii pentru rezolvarea situatiei. De curand, Maria Ciobanu a sarbatorit 67 de ani de viata, in cadrul concertului aniversar dedicat intregii cariere muzicale. "Ciocarlia" muzicii populare a declarat ca doreste sa se retraga din viata artistica pentru ca a venit timpul sa se linisteasca, sa aiba grija si de ea.
ROXANA I. ANCUTA

Interpreta are satisfactia faptului ca a avut parte de ani plini de succes pe plan profesional si se bucura de realizarile celor trei copii ai ei. Din pacate insa, iata ca la varsta la care orice om ar trebui sa traiasca impacat, in propriul camin, Maria Ciobanu se lupta in procese pentru a nu fi data afara din casa. Dupa aproape 50 de ani de cariera, artista inca viseaza la siguranta. De cand s-a mutat in Bucuresti, Maria Ciobanu a schimbat noua locuinte. Nu a avut bafta de o casa stabila, iar in prezent incearca sa-si recupereze si un teren de 450 de metri aflat acum in curtea Casei Poporului.

SACRIFICIU. "Am dramuit banii, pentru ca sa aiba copiii mei un locsor al lor, o casuta a lor. Daca nu-i ajuti cand sunt tineri, degeaba-i mai ajuti cand imbatranesc. Acum au toti unde sa locuiasca, iar eu... ce-o vrea Dumnezeu! Urmeaza sa ma dea afara din casa pe care am cumparat-o in 1996. Acum si-o revendica fosta proprietareasa. La urma-urmei, este normal, pentru ca e casa dansei. Dar nu intelege ca eu am intretinut-o in toti acesti ani. Nu sunt vinovata ca statul mi-a facilitat cumpararea aceastei case... I-am spus doamnei sa-mi dea un apartament de 3 camere si ma mut chiar de maine. Altfel nu pot pleca de aici. Eu am cumparat-o! Plus ca am avut teren si casa in strada 13 Septembrie. Nici acum nu mi-am primit terenul, iar aici m-am mutat dupa ce mi-au demolat casa din 13 Septembrie. Daca proprietara isi primeste casa inapoi, azi in valoare de peste 800 de mii de dolari, nu poate sa-mi dea si mie 25 de mii de euro sau de dolari sa-mi iau un apartament? N-o sa plec de-aici pana nu ma despagubeste! O data am crezut ca mor la proces. M-a luat ameteala si am ajuns direct la policlinica.

In nici o tara din lume nu se dau oamenii afara din casa. Ori ii despagubeste statul, ori proprietarul. S-apoi, ea sta in Germania. Are 80 de ani… I-am spus ca o intretin eu, ca ne terminam amandoua zilele in casa asta, daca vrea sa vina in Romania, caci n-am de gand sa ma mut in alta parte, pentru ca n-am unde. Le-am cumparat case copiilor, dar n-am mai avut posibilitatea sa-mi iau si mie. Probabil ca asa mi-a fost destinul, dar nu ma plang, pentru ca sunt fericita ca am copii buni. In orice caz, daca o sa ma dea afara din casa asta, eu la copii nu am sa ma mut. De-aia le-am si cumparat case fiecaruia, separat. Sa fie singuri. Am fost si la domnul Basescu, pe care l-am rugat sa-mi dea un teren la schimb cu cel pe care l-am avut in curtea Casei Poporului. I-am spus sa-mi dea in alta parte".

RECUPERARE. Maria Ciobanu si-a anuntat retragerea din viata publica. Cu toate acestea, nu exclude ca atunci cand va fi solicitata sa mai accepte sa cante. Insa spune ca vor fi foarte rare aceste situatii. De asemenea, isi doreste mult sa aiba parte de un concediu pe cinste, asa cum nu a mai avut de aproape trei decenii. "Am 67 de ani si nu mai cant cum cantam in tinerete. Cel putin asa cred eu. Copiii sunt la casele lor, sunt realizati, acum a venit timpul sa ma linistesc si eu. Vreau sa mai traiesc si pentru mine. Sa ma pot duce intr-o vacanta, de exemplu la tratament, la Govora. Am astm bronsic, din cauza caruia iarna mi-a fost foarte greu sa cant. Pana acum n-am sarbatorit o zi de nastere, un Pasti, un Craciun, nimic. Tot timpul se ivea cate o cantare. A trecut atata vreme si, in cei 45 de ani, nu cred ca am fost de trei ori in concediu."

COPILARIE OLTENEASCA

A crescut alaturi de cei sase frati mai mari in comuna Rosiile, din judetul Valcea. "Am fost nascuta din gemeni, dar fratiorul meu a murit cand avea cinci ani. Fiind cea mai mica din familie, eram mai rasfatata, zburdalnica si cam obraznicuta." Maria Ciobanu a cantat de la varsta de patru ani, iar tatal interpretei era tare mandru de fata. Isi invita toti vecinii acasa, ca s-o asculte pe artista lui. Cand Maria abia implinise 16 ani, mama ei a vrut s-o marite cu un barbat de 35 de ani, dar de frica sa nu ajunga pe mainile acestuia, s-a ascuns sub o copaie imensa, in care se adunau prunele. "Tare greu ne-a fost dupa ce a murit tata, mama ramanand singura, cu toata saracia aceea de la tara."

DISPUTA

Toata lumea stie ca de 30 de ani Maria Ciobanu si Ion Dolanescu nu si-au mai vorbit. Chiar daca dupa un timp atat de indelungat realizatoarea de televiziune Elise Stan a reusit sa-i aduca din nou pe scena, cu ocazia festivalului de la Brasov, Cerbul de Aur, cuplul iubit de altadata nu s-a impacat. "Eu am cautat sa vorbim, sa ne dam «buna ziua», poate sa mai si cantam, dar nu a fost rost. Pe vremuri eram indragostiti, ne iubeam si publicul simtea, ne adora. Un asa cuplu nu se mai naste, dar… L-am invitat si la spectacolul meu aniversar, dar nu a vrut sa vina. Nu i-am facut nimic. L-am lasat cu o casa plina de valori, pe care o cumparasem amandoi. El mi-a intors niste bani, dar nu cat ar fi trebuit. Am plecat din casa, pentru ca nu i-am mai putut suporta comportamentul. Dupa ce m-am despartit de Dolanescu, am stat sase luni la Mia Braia cu fetele mele, intr-o camaruta de serviciu, pe o dormeza de o persoana".

La un moment dat, Maria Ciobanu spune ca ramasese nu numai fara casa, dar si fara serviciu din cauza lui Ion Dolanescu.

DESCOPERITA DE ION VADUVA

Probabil ca in cateva sute de pagini Maria Ciobanu ar reusi sa-si povesteasca intreaga viata. Isi aminteste cu placere de primii ani ai carierei. De momentul in care instrumentistul Ion Vaduva, membru in orchestra Barbu Lautaru, a chemat-o la Bucuresti sa dea concurs pentru un post in orchestra. In 1961 a venit in Capitala sa-si incerce norocul. Maria Lataretu, care o auzise cantand, a laudat-o celor din comisie sugerandu-le sa o angajeze ca altfel "nu vor gasi alta mai buna", dar acestia au preferat o banateanca recomandata de Maria Tanase. "Datorita domnului Ion Vaduva sunt astazi Maria Ciobanu". In 1962 a intrat in Ansamblul Ciocarlia si apoi s-a angajat la Doina Ilfovului. In final insa, a revenit la Ciocarlia, de unde a iesit la pensie. Cantareata a colindat lumea-n lung si-n lat datorita spectacolelor ei. Anul acesta a primit din partea presedintelui Ion Iliescu distinctia "Meritul cultural de Mare Ofiter".

Familia, visul implinit al Mariei

Adevarata viata de familie a trait-o abia dupa 40 de ani. Atunci s-a casatorit cu Mircea Campeanu, fost baschetbalist, antrenor si secretar general al Federatiei Romane de Baschet si a reusit, in sfarsit, sa fie fericita alaturi de un barbat.

FERICIRE TARZIE. "In tinerete, nu am fost fericita decat din punctul de vedere al meseriei. Pe vremea aceea nu am avut parte de un om care sa ma aprecieze si sa fie…om! Din cauza aceasta am suferit mult. Dar de la 40 si ceva de ani incoace sunt linistita si fericita, pentru ca am un barbat bun, care m-a inteles in meseria mea si mi-a iubit copiii. Este vorba despre Mircea Campeanu. A fost un foarte bun baschetbalist la vremea lui. Apoi antrenor, dupa care secretarul general al Federatiei Romane de Baschet. Acum, amandoi suntem pensionari. El a fost casatorit cu Ileana Sararoiu. Cu Ileana am fost colega la Ciocarlia si prietena, eram ca doua surori. Am ramas bune prietene, pana cand a luat-o Dumnezeu… In ’79 a murit, iar in ’81 m-am casatorit cu fostul ei sot, pe care-l cunosteam, dar nu a fost asa cum spunea Dolanescu in cantece si prin ziare, ca am trait cu Mircea Campeanu inainte. In fata lui Dumnezeu sunt o femeie cu sufletul curat si asa ceva nici prin gand nu mi-a trecut, pana la Mircea Campeanu nu am gasit asa un om. Am auzit ca Dolanescu i-a spus cuiva ca eu cantam alaturi de el pe scena, iar in culise ma astepta altcineva. Ma gandesc, nu i-o fi frica de Dumnezeu sa spuna astfel de lucruri? Cand o femeie iubeste un barbat, nu exista sa se duca dupa altul. Eu l-am divinizat pe acest Dolanescu, pentru ca ne-a legat mult meseria si am avut un copil impreuna. Cum era sa-i fac eu asa ceva?!".

DESTIN. Maria Ciobanu este foarte mandra de odraslele sale: Leontina Ciobanu Vaduva, Camelia Ciobanu Filip si Ionut Dolanescu. "Mi-a dat Dumnezeu niste copii cuminti si talentati..." "Cand am dat prima oara concurs la Ciocarlia, Leontina avea un an. In acea perioada o duceam la familia Vaduva si o rugam pe sotia domnului Vaduva sa aiba grija si de ea, alaturi de cei doi baieti pe care-i avea. Mi-a zis: «Las-o, las-o Marie ca o s-o fac eu nora». Si, pana la urma, a facut-o nora, dar casnicia lor nu a durat decat vreo opt ani. Dumnezeu m-a inzestrat cu foarte mult noroc. Mi-a dat harul de a canta, un organism foarte sanatos - am rezistat necazurilor vietii - si mi-a dat trei copii deosebiti. Dumnezeu a avut grija de mine si mi-a creat un destin cat de cat bun. Daca m-as mai naste o data, tot folclor as face. Intotdeauna am vrut sa am o familie, sa fiu fericita, dar daca n-am avut parte de fericirea asta, de prima oara... e un proverb: «Cand nu ai noroc de prima oara, sa nu-l mai cauti»".

GHINION

"Daca nu o angajati pe fata asta, nu veti gasi alta mai buna!», a zis Maria Lataretu catre comisie. Dar nu m-au angajat, pentru ca venise Maria Tanase cu o fata din Banat, si nu era decat un singur loc…"

TRECUT

"Cand o femeie iubeste un barbat, nu exista sa se duca dupa altul.

Eu l-am divinizat pe acest Dolanescu, pentru ca ne-a legat mult meseria..."

INCERCARI

"Ion Dolanescu nu m-a lasat sa-mi vad copilul pentru ca asa este el: un om rau.

Eu am cautat sa vorbim, sa ne dam «buna ziua», poate sa mai si cantam, dar nu a fost rost"

POZNE

"Tin minte ca ne-am urcat odata in pod - tata avea multe instrumente, pe care le incuia acolo, ca sa nu le stricam.

Ne-am apucat toti sa cantam. Se auzea de la trei kilometri, iar tata zicea: «I-auzi, muiere, ce fac copiii nostri! II omor cand ajung acasa!». Pe mine nu m-a batut, dar pe ceilalti frati i-a atins grozav"

LA ASTEPTAT 25 ANI PE IONUT

Ionut Dolanescu a trecut pragul casei mamei sale cand a implinit 25 de ani. Vazandu-l, Maria Ciobanu i-a multumit lui Dumnezeu ca i-a trimis copilul inapoi, dupa ani de asteptare si multa suferinta. "Dupa ce m-am despartit de Dolanescu, Ionut a ramas la taica-sau. Mi l-a luat... Ne-am judecat, dar a castigat el. Inca de pe vremea aceea era prieten cu persoane influente. Dupa ce mi-a luat copilul, nici macar sa-l vad nu puteam. Nu ma lasa, si-l influenta in rau. Leontina imi spunea: «Lasa-l, mama, sa creasca, va veni el la tine». Si am asteptat pana s-a facut mare si l-am vazut in pragul casei, dandu-mi «buna ziua». Asa i-am multumit lui Dumnezeu ca nu m-a luat in accidentele pe care le-am avut, ca ramanea acest copil cu suferinta sufleteasca toata viata! Nu mai spun cat m-a ponegrit in fata copilului! Dar baiatul meu s-a convins. I-am spus la un moment dat: «Ioane, draga, am facut impreuna acest copil, as vrea ca de-acum incolo sa ne bucuram amandoi de el. E un copil bun, talentat, nu bea, nu fumeaza, nu stie cum sa scoata bani». Taica-sau l-a folosit de la varsta de 9 ani. De atunci l-a urcat pe scena. Iar cand a fost sa-i dea si lui Ionut ceva, a zis: «Ce, nu-ti raman tot tie dupa ce mor?!»".

INVESTITIE

Maria Ciobanu sta intr-o casa evaluata la 800.000 de dolari, cumparata de la statul roman in urma cu aproape 10 ani. Astazi traieste cu perspectiva de a fi data afara din caminul sau de fosta proprietara care beneficiaza de legea retrocedarii. Chiar daca ar ajunge pe drumuri, mandria care a facut-o sa paraseasca lumea spectacolului simtind ca nu mai poate face performanta, o impiedica sa caute adapost intr-una din locuintele copiilor sai. Solista inca mai spera sa-si recupereze cei 450 m2, din curtea Casei Poporului. I-a cerut primarului sa-i dea teren in alta parte, insa deocamdata n-a primit nici un raspuns.
×