x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Copilul lui Dumnezeu

Copilul lui Dumnezeu

29 Iul 2004   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN

Scrie poezii si canta in concertele de muzica populara, alaturi de solisti consacrati. Vrea sa ridice o biserica, drept multumire lui Dumnezeu, care l-a scapat de tumoare pe creier. Si are doar 11 ani. Alexandru Pargaru este un copil deosebit. Are 11 ani, este elev in clasa a IV-a B a Scolii Generale "Liviu Rebreanu" si isi doreste ca, atunci cand va fi mare, sa devina preot si poet. Iar cand alti copii de varsta lui se pierd intre jucarii, Alexandru viseaza sa construiasca o biserica...
LUCIAN DOBRATER

Posesor al unei personalitati foarte puternice si maturizat in gandire inainte de vreme, cel denumit "copilul minune" al muzicii populare romanesti impresioneaza profund de la primele schimburi de replici. Stam de vorba in casa parintilor sai din Alba-Iulia, iar mama sa, Magdalena, ii atrage atentia sa fie cuminte pe parcursul dialogului. "Mama, vorbesc cum imi zice Dumnezeu", ii raspunde copilul... Pe masa este o icoana a Sfantului Calinic de la Cernica, cu o bucata de vesmant. "Puneti, va rog, mana pe icoana si dupa aceea puneti-va o dorinta sau mai multe si o sa vi se indeplineasca, fiindca si mie mi s-a indeplinit", mi-a spus Alexandru. Il intreb ce dorinta i s-a indeplinit si imi raspunde, foarte serios, cu un aer de om mare: "Sa aiba gainusa mea pui si acum are oua"... Dialogul se infiripa repede, in timp ce rasfoim albumul cu fotografii, iar Alexandru imi explica ce reprezinta fiecare imagine. "Uite, aici sunt cu cel mai bun prieten al meu muzician, Bogdan. El seamana foarte bine cu Dragan Muntean, este ca o reincarnare a lui..."

VISE CU DUMNEZEU. Alexandru Pargaru a inceput sa cante de la varsta de 7 ani in satul bunicilor, Sard. A fost descoperit de interpreta Marinela Baba, care l-a invatat, pentru inceput, melodia "Pentru tine mandra, hai" a lui Ioan Bocsa. Micutul a "debutat" cu ea, a interpretat-o la o sarbatoare a fiilor satului. Pe langa Marinela Baba, Alexandru nu uita cine i-a sprijinit pasii, pentru a putea patrunde in lumea folclorului: Stelian Stoica, seful formatiei Caluserul din Orlat - Sibiu, Leontina Farcas si Marioara Murarescu. Si nu uita sa mai aminteasca, plin de recunostinta, de ajutorul pe care i-l da Dumnezeu, "care este tot timpul cu mine". Religiozitatea acestui copil depaseste orice putere de imaginatie, astfel incat nu te poti abtine sa nu-l intrebi de unde provine credinta sa in Dumnezeu. "Il visez aproape in fiecare noapte pe Dumnezeu, in tot felul. Odata l-am visat in forma de cascada care curgea si facea spume, iar in jurul ei erau pasari, lei care stateau blanzi si erau palmieri, portocali si tot felul de alte vietati si plante. Cred in Dumnezeu pentru ca El mi-a vorbit si a zis ca El ne iubeste, ca El va fi tot timpul cu noi, cu toti oamenii (vorbeste grav, atent si raspicat si in tot timpul acesta ma intreaba daca am apucat sa scriu - n.a.). Si ca eu trebuie sa vestesc lumii poruncile Lui, ca El sa poata intra in inimile oamenilor care stau in fata televizorului si ma urmaresc. Unii oameni mi-au spus ca pupau televizorul cand ma vedeau..."

POETUL. Lui Alexandru ii place la scoala, materiile sale preferate fiind limba si literatura romana si religia. Spre deosebire de alti copii de varsta lui, nu-l pasioneaza joaca. Ii place insa tare mult sa scrie, mai ales compuneri pe diverse teme - despre religie, natura si patriotice. Scrie cu usurinta si alte povesti, multe din ele inspirate din intamplari personale. Dar cel mai mult ii place sa scrie poezii. A compus pana acum atat de multe, incat nu le mai stie numarul.

In ceea ce priveste muzica populara, Alexandru admira si asculta "pe toti cantaretii care vestesc si duc mai departe folclorul autentic". Idolul lui este Ionut Fulea, pentru ca "are o voce de aur, valoroasa, poate chiar mai valoroasa ca aurul si mai sclipitoare ca si cristalul". Asculta si alte genuri de muzica, pop si rock, iar cel mai mult ii plac Elvis Priesley si Fredy Mercury, iar din Romania, Fuego si "3 Sud-Est". Se uita si la desenele animate, peliculele preferate fiind Spiderman si Tom si Jerry.

Alexandru Pargaru inca nu are o prietena, dar simpatizeaza multe colege de la scoala. In zadar insa... "fetele spun ca sunt urat, marturiseste el, abia soptit. Sunt fara rusine! Iubesc pe toate fetele care nu sunt increzute si nu spun ca sunt urat".

BISERICA FARA RELIGIE. Cand va deveni om in toata firea, Alexandru isi doreste sa imbrace hainele preotesti: "Vreau ca biserica mea sa nu aiba nici o religie, pentru ca Iisus (imi atrage atentia sa scriu cu doi "i", ca "asa e corect" - n.a.) le-a spus ucenicilor sai sa-si pastreze credinta si nu religiile lumesti. Si acel lacas care va sa fie am sa-l construiesc eu si am sa-i dau culoare portocalie, pentru ca e culoarea raiului, si o cruce verde pe ea, insemnand viata". Copilul de 11 ani are o teorie personala, distincta si complexa despre religie. "Parerea mea este ca aceste religii lumesti sunt create de oameni ispititi de cel rau, ca sa le creeze si sa le dea in biserici. Aceste religii am spus ca sunt de la cel rau, pentru ca, daca un om care are o religie anume se intalneste cu un altul care are alta religie, unul spune obiceiurile din religia respectiva, iar celalalt spune obiceiurile din religia lui, si atunci se isca o cearta. Si Satan, cand vede ca oamenii se cearta, ii prinde in plasa lui si nu mai lasa ca sa intre Domnul nostru Iisus Hristos in inima lor sa-i mantuiasca", spune Alexandru ca pe o predica, spusa care ne poate da de gandit.

RAIUL PIERDUT. In timp ce alti copii de varsta lui inca se joaca cu masinutele, Alexandru traieste iluzia unui colt de rai pierdut. Copilul minune cu minte de intelept batran este dezamagit de instrainarea unui loc drag sufletului sau. "Daca un om vrea sa mearga la biserica, biserica este in sufletul lui si el trebuie sa-si gaseasca un coltisor al lui unde sa se roage lui Iisus.

Asa cum mi-am gasit eu o livaduta pe care am numit-o "gradina raiului", din cauza ca atata blandete si atata lumina dadea Dumnezeu, incat livada aceea a devenit pentru mine un adevarat rai. Dar, din pacate, aceasta livada cat de mica, dar mare in sufletul meu, nu o mai am. Sper ca odata o sa o recapat prin binecuvantata putere a lui Dumnezeu", incheie baietelul care viseaza sa-si construiasca o biserica.

ASTEPTAND UN ALBUM

Parintii lui Alexandru, Magdalena si Eduard Pargaru, sunt tare mandri de copilul lor. Mama sa isi aminteste ca, de cand era mic, lui Alexandru ii placea muzica. "Oriunde auzea muzica se oprea si incepea sa danseze. Toata lumea se mira de el, era blond si cret ca o papusica. Dansa si canta de se facea cerc de oameni in jurul lui." Desi s-au straduit, parintii lui Alexandru nu au reusit sa inregistreze un album cu melodiile copilului, chiar daca acesta are creatii suficiente. "Poate ca nu a sosit inca timpul pentru asta", se resemneaza parintii.

Cea mai mare dorinta a lor este sa isi poata permite un microbuz sau un autobuz, pentru a-l ajuta pe Alexandru sa-si transporte toate instrumentele necesare concertelor pe care le sustine. Isi mai doresc ca micutul sa fie sanatos si sa cante in continuare cu dragoste pentru toata lumea si sa aduca bucurii in sufletul tuturor. Tocmai de aceea, parintii nu au cerut niciodata bani pentru participarile lui Alexandru la concursuri, festivaluri si concerte.

ALEXANDRU A INVINS BOALA

Viata acestui copil a fost plina de incercari si suferinta. Pe umerii lui micuti a apasat o cruce greu de dus: un craniofaringiom (tumoare pe creier) ce il impiedica sa creasca.

Tumoarea i-a fost extirpata de doua ori de catre neurochirurgii clujeni. O data, pe cand avea 7 ani, si inca o data, 3 ani mai tarziu. Alexandru a urmat apoi un tratament la o clinica din Germania. Oamenii cu suflet bun au fost alaturi de el de fiecare data si l-au ajutat cu bani pentru plata tratamentului, cu o rugaciune. Dar cel mai mare ajutor a venit de la Dumnezeu. Caci luna trecuta, medicii germani l-au examinat din nou pe baiat si i-au dat vestea cea mare: boala a fost invinsa, iar el e pe drumul cel bun. Din ianuarie, Alexandru va putea incepe un tratament hormonal, pentru a se dezvolta normal.

DUREREA

"Mergea Iisus prin ploaia franta/si-o Maica Sfanta il saruta/ Tiranul in balta de sange cand a calcat/ Inima Maicii s-a faramat; O, Iisuse Doamne Sfant/ Stapanul meu pe-acest pamant/ Tu m-ajuta, ma ocroteste/ De pacate ma fereste!"

SOARE SFANT

"O data sa te mai vad as vrea,/ Ajuta-ma cu puterea ta,/ Sa fiu un copil precum raza ta; Tu esti Sfant,/ Eu pe pamant nu pot straluci/ N-am galbenul tau pur al vietii/ Nici vesnicia tineretii"

BINECUVANTARE

"Ce m-as face mama eu/ De n-as fi copilul tau/ Sa-ti fiu mama mangaiere/ Bucurie si durere/ Ca Dumnezeu m-o dat tie/ Cea mai mare bogatie/ Inima de mama stie" - Alexandru Pargaru
×
Subiecte în articol: copilul dumnezeu viata mea e un roman