x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Dr. Mircea Bourceanu: "Cel mai mare dusman: plafonarea profesionala"

Dr. Mircea Bourceanu: "Cel mai mare dusman: plafonarea profesionala"

20 Iul 2004   •   00:00
Dr. Mircea Bourceanu: "Cel mai mare dusman: plafonarea profesionala"

Un medic bucurestean ii trateaza de 20 de ani pe pasnicii locuitori ai unei comune tulcene. Desi a fost printre cei mai buni absolventi ai promotiei, a primit repartitie la tara. S-a atasat foarte mult de pacientii sai si spune ca nu ar mai pleca niciodata de acolo pentru a reveni in Bucuresti.

ALEXANDRU NASTASE

Comuna Baia din judetul Tulcea. O asezarea linistita, in care timpul pare a avea nesfarsita rabdare cu oamenii. Cand te desprinzi de soseaua nationala si intri pe un drum zgarcit asfaltat, ajungi imediat la cel mai bine dotat cabinet medical comunal din Romania. De 20 de ani batuti pe muchie, doctorul Mircea Bourceanu a adunat intr-un apartament de bloc echipamente dintre cele mai performante si ii trateaza pe satenii din Baia, oferindu-le tot sprijinul si tot ajutorul de care ar putea avea nevoie. Ajutat de sotie, i-a invatat pe sateni sa aiba grija de sanatatea lor si spune ca singura lupta pe care o mai are de castigat este cu sistemul sanitar romanesc.

Daca esti in comuna tulceana Baia si te simti rau, nu e nici o problema. Orice satean din sat sau din imprejurimi stie a te indruma catre modernul cabinet medical care functioneaza in sat. Nici macar leacurile babelor nu mai ajuta la nimic de cand in sat a venit, acum vreo 20 de ani, doctorul Mircea Bourceanu. Acum satenii stiu sa isi ia medicamentele, stiu cum sa se hidrateze, ba chiar, daca cineva din familie sufera de ceva, ii pot ghici boala. Doctorul Bourceanu i-a invatat, pe unii ca pe niste copii, pe altii facand instructie ca la armata, cum trebuie sa se trateze. Iti poti face pana si analizele de sange la Baia, lucru rarisim la tara. Si asta pentru ca, saptamanal, probele recoltate sunt duse la analiza la Babadag, in laboratorul Miva. Totul in baza unei intelegeri puse la punct de dr. Bourceanu.

INCEPUTURILE. L-am gasit pe doctor in curtea cabinetului medical pe care il detine in Baia impreuna cu sotia sa, dr. Lavinia Bourceanu. Cand am intrat, mesterea ceva la Cielo-ul personal. Il foloseste pentru a transporta la cel mai apropiat spital bolnavii aflati in stare foarte grava. Masina e folosita in cazuri exceptionale pentru ca, tot la insistentele sale, ambulanta de la Tulcea ajunge in comuna in cel mai scurt timp. Acum era nemultumit de calitatea unei vopsele care nu dadea o culoare uniforma masinii. M-a primit in cabinet si amintirile au inceput sa curga. S-a nascut in Bucuresti, a locuit in Militari si pe langa vechea opereta. Dr. Bourceanu a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti la inceputul anilor ’80. Succesul de la admitere si excelentele rezultate din timpul studiilor au fost im-plinirea unui juramant pe care-l facuse cu ochii in lacrimi catre niste persoane dragi ce nu il mai puteau asculta. "A fost o mare realizare. A fost o implinire. A fost un legamant pe care l-am facut in 1977, la o zi dupa cutremur. Mi-am vazut familia murind la cutremur, sub ochii mei", povesteste strangand din dinti. I se intuneca privirea, pana acum doar ferma, si trece peste moment aprinzand o tigara. Decizia de a deveni medic o luase de mult, dar, lovit de tragedie, a fost mai sigur ca niciodata ca asta va face. Si s-a tinut de promisiune. A absolvit printre primii, iar dupa stagiatura la Spitalul Polizu a urmat repartitia. "Am fost ales al patrulea din sase sute. Repartitia a fost intr-o comuna la 20 de kilometri de Baia, la Stejaru. Aveam acces direct la tren de acolo, ma urcam in tren si in cateva ore eram la Bucuresti. A fost o perioada in care am acumulat foarte mult, in care am invatat sa ma descurc. Nu vreau sa vorbesc prea mult despre conditiile de acolo, se intelege de la sine", spune doctorul. Un conflict cu autoritatile comuniste, pe care le contesta, a adus cu sine imposibilitatea de a promova si de a se intoarce in Bucuresti: a fost nevoit sa ramana la tara, fiind mutat la Baia. "Au fost nenumarate momente tensionate. Unul din cele mai dureroase a fost acela in care m-a parasit sotia, cu care aveam un copil. Nu a acceptat situatia mea, aceea de medic de tara", clatina din cap dr. Bourceanu.

FAMILIA. Pe cea de-a doua sotie, Lavinia, a cunoscut-o la Baia. Au lucrat impreuna si s-au apropiat treptat. Acum au un baietel, pe care-l cresc bunicii de la Targoviste, parintii Laviniei. Au pus pe picioare impreuna cabinetul, muncind din greu si investind mereu orice profit. Sunt insa extrem de nemultumiti de mersul sistemului sanitar romanesc. "Reforma sistemului este un proiect destul de bun, dar pus foarte prost in practica. Eu si sotia mea suntem extrem de nemultumiti de mersul lucrurilor. In ce ne priveste, tot ce am investit aici se poate duce pe apa sambetei. Nici macar nu suntem proprietarii spatiului in care functioneaza cabinetul...", spune dr. Bourceanu. Dr. Bourceanu a absolvit de curand si cea de-a doua facultate, Relatii publice si publicitate "David Ogilvy", tot la Bucuresti. Spune ca este extrem de multumit de tot ce a realizat si ca vremea frustrarilor a trecut: "Multi ani am privit la colegii mei care urcau treapta cu treapta in diverse ierarhii. Acum ma simt bine cu ceea ce am facut eu, si pana si faptul ca oamenii ma recunosc pe strada aici, in Baia, si ma saluta imi arata ca, la urma urmelor, tot ce am facut aici este foarte important".

PACIENTI

"Fara sa ne laudam, situatia din aceasta comuna este incomparabila cu cele din foarte multe alte localitati. Pacientilor le place sa te porti cu ei fie ca in armata, fie precum cu copiii mici" - dr. Mircea Bourceanu

RASPLATA "Aici, in comuna Baia, este un cabinet cum nu s-a mai vazut. Vin oameni din toate comunele aici la noi, la consultatie" - satean din Baia

BOLI

"In Baia cele mai raspandite afectiuni sunt cele reumatismale. Oamenii muncesc la camp, stau in genunchi, in pozitii solicitante pentru coloana. De cand comuna are apa curenta a scazut frecventa bolilor diareice si nu am inregistrat nici cazuri de hepatita" - dr. Mircea Bourceanu

MENTALITATE

"Cel mai mare dusman al meu este plafonarea profesionala si rutina. Totusi, acestea doua pot fi evitate doar printr-un singur mod: munca, munca si iar munca. De exemplu, eu nu am mai trecut granitele tarii din perioada studentiei, iar sotia mea, care imi impartaseste principiile, de prin 1994, deci de zeci ani de zile", spune doctorul Bourceanu. Considera ca pacientii pot fi educati. "Pacientul iti recunoaste puterea experta. Cu ei este o continua educatie sanitara. Trebuie sa fie bine instruiti in acest domeniu. Le explici cum trebuie sa se trateze, de ce, dupa care deprind atat de repede si inteleg atat de bine ce li se intampla, incat poti avea incredere in ei. Nici una dintre batranele satului, care stie leacuri babesti, nu prea le mai foloseste. Poate doar in ceea ce priveste deochiul se mai folosesc metode traditionale", a spus doctorul Bourceanu.
×
Subiecte în articol: comună baia viata mea e un roman bourceanu