x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Draga Olteanu Matei l-a distrat si pe Ceausescu

Draga Olteanu Matei l-a distrat si pe Ceausescu

05 Iul 2004   •   00:00

Cea care a insufletit multe personaje ce ne-au adus zambetul pe buze a avut o viata tumultoasa. Razboiul i-a marcat copilaria. Daca in cariera lucrurile i-au mers struna, nu acelasi lucru se poate spune despre viata personala. Indragita actrita a trebuit sa treaca prin doua casatorii mai putin fericite pana sa-si gaseasca alesul.

CRISTINA OLOGEANU

S-a nascut in Bucuresti in 1933. Din orasul natal a plecat in provincie la doi ani dupa ce a izbucnit razboiul. Pentru ca tatal sau era ofiter si pleca adeseori cu unitatea militara prin tara, iar familia trebuia sa il urmeze. A luat contact cu toate mediile, cu toate clasele sociale. Asa a deprins toate dialectele de pe unde a calatorit, ceea ce a ajutat-o enorm in cariera. Bunicii dinspre tata aveau o mosie mare in Basarabia. Acolo si-a petrecut actrita primii ani ai copilariei, acolo a jucat primul rol: "Intr-o zi, bunica era cu mama in livada si culegeau ardei gras. Eu am venit prin spatele lor si, imitand perfect vocea uneia dintre fetitele care venea mereu pe la noi, le-am cerut sa imi dea ardei. Amandoua au ramas uimite cand au vazut ca, de fapt, eram eu si nu acea fetita".

FUGA. La numai 10 ani, Draga Olteanu Matei a trait un cosmar pe care nu-l va uita toata viata. Era in Basarabia, cu familia la un bal al cadrelor militare, unde micuta Draga trebuia sa recite. "La un moment dat a venit un ofiter, a spus ceva comandantului la ureche, acesta din urma s-a facut alb la fata si ne-a anuntat: "Doamnelor si domnilor, duceti-va acasa, luati-va tot ce puteti si fugiti ca vin rusii peste noi". Am luat-o la fuga de ne-au sfarait calcaiele." Au mers pana la Gara Floresti. Insa nu mai erau garnituri de tren. Au pornit spre Gara Balti. Drumul pana acolo s-a produs in conditii de nedescris. "Am mers o noapte intreaga intr-o caruta plina de lazi cu munitie. Tin minte ca am stat pe muchia unei lazi, mama cu o mana ma tinea pe mine si cu alta se tinea de caruta." Ajunse in gara, din nou ghinion: a venit un avion rusesc care a inceput sa mitralieze. "Mama saraca, m-a prins de o mana si am inceput sa alergam pe un camp. La un moment dat am obosit si ne-am oprit pe prispa unei case. Ea a cerut celor din casa sa imi dea o cana cu lapte si o bucata de paine ca eram moarta de foame. Iar ei ne-au spus: "Nu va dam". Mama a zis ca le da si bani, numai sa imi dea ceva sa mananc. "Nu va dam, ca vin ai nostri", tot spunea el. N-am sa uit toata viata mea lucrul acesta!"

AVENTURI. Draga a trebuit sa faca scoala in mai multe orase. "Scoala primara am facut-o in Bucuresti, am terminat clasa a IV-a primara in Soroca, Basarabia. A venit razboiul, au venit rusii si am plecat din Basarabia doar cu hainele peste noi. Apoi ne-am refugiat la Morungla. De acolo am fost la Bals, dupa care la Deva, unde am dat in particular clasa I de liceu si pe urma ne-am mutat la Dej - unde am facut clasa a II-a, apoi la Lugoj, unde am facut clasele a III-a si a IV-a de liceu si a XI-a la Brasov. Iar Institutul Cinematografic l-am facut la Bucuresti." Actrita spune ca era sa fie lasata corigenta la chimie. In loc sa invete pentru corigenta, ea citea romane de aventuri cu 15 lei bucata.

FARA SEX. La Brasov, pentru ca nu mai erau locuri la teoretic, s-a inscris la Comert. Aici avea materii mai putin pe placul artistei: merceologie, economie politica, planificare, statistica… "La statistica am avut un profesor, Leoveanu, fost ofiter. Eu eram o obraznica ce nu puteai sa crezi! In timp ce el preda mai spunea cate un termen necunoscut, iar eu, pe o voce grava, intrebam: "Ce e aia?". Pana m-am pomenit ca ma lasa corigenta si voia sa ma lase repetenta." Atunci au intervenit celelalte profesoare care ii spuneau profesorului ca Draga nu o sa se faca niciodata contabila sau statisticiana. In cele din urma, profesorul Leoveanu a cedat. Despre profesorii ei, actrita povesteste cu drag. In copilarie spune ca nici nu isi imagina ca dascalii pot face sex: "Aveam fata de profesorii mei un respect imens. Niciodata nu imi puteam inchipui ca profesorii mei puteau face sex. Pe la 14 ani, credeam ca atunci cand se aduna un barbat cu o femeie intr-o camera ei incep sa cante".

CARNETUL DE PARTID. Draga Olteanu Matei spune ca faptul ca a fost distribuita cu precadere in roluri de comedie a salvat-o de la includerea fortata in Partidul Comunist. "Cine ne-ar fi permis noua sa recitam versuri patriotice pentru Ceausescu si sa izbucneasca lumea in ras?" De fiecare data cand s-a pus problema includerii in partid, Draga apela la un siretlic: "M-as face membra de partid, dar nu merit fiindca nu am facut ceva atat de extraordinar incat sa merit, acest grad inalt. Asa am spus si asa am scapat de fiecare data. Politica a fost intotdeauna departe de mine." Dar a trebuit sa vorbeasca la primul Congres al Culturii si Educatiei Socialiste. Numai ca, in loc sa fie lasata sa citeasca textul pe care ea il scrisese, i s-a impus un altul. "Printre randurile scrise de mine, erau inserate de ei niste pasaje. Eu le-am zis ca nu citesc asa ceva. Nu mi-a fost teama. Atunci s-au dus la Burtica si i-au spus ca nebuna nu vrea sa citeasca. Acesta le-a zis sa se elimine pasajele pe care nu voiam sa le citesc si gata. Atunci, eu am taiat cu foarfeca ce nu imi apartinea si am prins filele intre ele cu ace de gamalie." La acelasi Congres, actrita a mai reusit o performanta: l-a facut pe Ceausescu sa rada in hohote, ceea ce a cam nemultumit-o pe consoarta dictatorului. Imediat dupa acest eveniment, s-a trezit numita deputat de Sectorul 1, desi refuzase acest lucru.

AMINTIRE

"Mama le-a cerut celor din casa sa imi dea o cana cu lapte si o bucata de paine ca eram moarta de foame. A zis ca le da si bani. "Nu va dam, ca vin ai nostri", tot spuneau ei. Erau tot romani. N-am sa uit toata viata mea lucrul acesta!" - Draga Olteanu Matei

BARBAT BUN SA-I SCOT FICATUL

Draga Olteanu Matei a fost casatorita de doua ori. De peste 30 de ani insa se deruleaza cea de-a treia casatorie. Prima oara s-a casatorit la 18 ani cu un ofiter de aviatie de la Bailesti, apoi a fost casatorita cu un diplomat pe care l-a cunoscut pe cand era inca student. I-a lasat pentru ca au inselat-o. "M-am despartit de ei pentru ca nu eram pe aceeasi unda. Sotii mei au venit cu niste apucaturi cu care nu eram obisnuita. Barbatii mai calca pe alaturi si la un moment dat te saturi. Eu insami am trecut prin asta." Dupa aceste casnicii esuate, nu mai voia sa se marite in ruptul capului. "La un moment dat m-am dus la Mitropolie si m-am rugat la Sfantul Dumitru: "Da-mi, Doamne, pe cel mai bun barbat din lume sa-i scot ficatul pe nas!". Eram hotarata sa ii fac praf pe toti barbatii." Si i-a dat Dumnezeu pe cel mai bun barbat din lume: actualul sot, alaturi de care a trait mai bine de doi ani pana sa se decida sa se recasatoreasca. "Suntem impreuna de 34 de ani. El este cel mai bun barbat din lume si ii multumesc lui Dumnezeu ca mi l-a scos in cale. Nu exista barbat mai bun decat el", incheie Draga Olteanu Matei.
×