x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Pescarul care nu este "pescarici"

Pescarul care nu este "pescarici"

13 Noi 2004   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN
DIN PLASA PORTII - Ninel Herlea, fost coleg de lot cu Hagi, Mateut si Stelea, s-a facut pescar Ninel Herlea ar fi putut ajunge unul dintre cei mai buni portari de fotbal ai tarii. A facut parte din lotul national de tineret si a fost coleg cu Hagi, Mateut, Stelea, Prunea, Gabor si alti internationali. Dar destinul lui s-a scris altfel, caci in 1990 a abandonat plasa portii de fotbal si a apucat... plasele de pescuit.
LUCIAN DOBRATER

RECORD. Reprezentantul celor 446 de crapi si carasi prinsi intr-o zi!
GASTRONOMIE. Nici o masa fara peste
Ironim Herlea s-a nascut in urma cu 4 decenii, in comuna Galda de Jos. Prietenii ii spun simplu, Ninel. De la zece ani s-a imbolnavit de microbul fotbalului, sport pe care l-a practicat la nivel inalt pana la 26 de ani.

PORTAR LA LOTUL NATIONAL. A jucat fotbal de performanta la Divizia C, ca portar, dar pe timpul stagiului militar, prin 1983-1984, a fost cooptat timp de sase luni in lotul de tineret al Rapidului, perioada de gratie in care a prins si lotul national de tineret. Pe langa privilegiul de a fi coleg cu Stelea, Prunea, Hagi, Mateut, Gabor si alti internationali, Ninel Herlea a "prins" si cateva meciuri inter-tari, evoluand in Rusia, Ucraina si chiar in Coreea de Nord. Dupa sejurul din Capitala, portarul s-a intors in Ardeal, activand la Metalul Sighisoara si Unirea Alba-Iulia, dar in 1990 a abandonat activitatea competitionala. Nu prea vrea sa vorbeasca despre fotbal, pentru ca, spune el, "nu am amintiri prea placute din acea perioada"...

LARVE DE VIESPI. In paralel cu fotbalul, Ninel si-a dedicat mult timp si pescuitului. "Habar nu am de cand pescuiesc. De mic copil, oricum. De la cativa ani, cand mergeam cu copiii din Galda pe valea Galzii. Luam din podul casei cuiburi de viespi si dadeam la peste cu larve. Prindeam «albitura», pesti mici, porcusori, ii prajeam si ii mancam ca pe cartofii pai, asa se faceau de crocanti", isi aminteste pescarul primii pasi in "meserie". El marturiseste ca a inceput "mai puternic" sa se dedice pescuitului dupa anul 1996, cand s-a insurat. "Sa scape mai iute de acasa!", il completeaza in gluma sotia sa, Crinela.

ZIUA PESCARULUI INCEPE SEARA. Ninel are un adevarat tabiet atunci cand isi pregateste ziua de pescuit. "Iti pregatesti de seara betele, instalatiile, momelile. Te trezesti dis-de-dimineata, iti cauti locul, pregatesti nada, momesti si apoi astepti. Daca esti pe balta, pui cate doua-trei sau chiar patru bete, si apoi astepti. Daca e iarna, folosesti doar un bat usor de carbon", spune pescarul. Si timpul alocat partidei de pescuit are alte dimensiuni, in functie de mai multi factori care pot influenta actiunea. "Sunt zile cand stau opt-noua ore, in altele doua-trei ore, depinde de vreme, de ce mananca pestii, dar si de locul ales. E mai bine noaptea, dar nu e legal, asa ca nu se poate... Cel mai usor si mai frumos pescuit este cel din barca, la stiuca, cum se face pe canalele din Delta", mai spune Ninel Herlea.

TIMP, RABDARE SI BAFTA. In viziunea fostului portar, un pescar de succes trebuie sa indeplineasca mai multe calitati primordiale: "Trebuie sa aiba multa, foarte multa rabdare, nervi de otel, si sa fie foarte calm. In primul rand, trebuie sa aiba timp la dispozitie pentru a merge la pescuit, si, tot in primul rand, sa aiba bafta, pentru ca fara bafta poti sa fii cel mai mare pescar din lume... Mai trebuie sa stie sa-si aleaga momelile la momentul potrivit, in functie de locul de pescuit, sa studieze in prealabil locul. De fapt, locul cel mai bun este acolo unde prinzi pesti. Pentru mine e un hobby, o distractie. Ma deconecteaza total de toate. Apoi, mai trebuie sa fii pasionat, sa-ti placa cu adevarat, sa studiezi comportamentul pestilor, sa stii ce mananca fiecare specie in parte, sa stii la ce-l poti prinde. Fiecare peste mananca altceva si se prinde in alt fel, depinde si de anotimp", ne-a dezvaluit pescarul. In functie de timpul liber pe care-l are la dispozitie, Ninel isi aranjeaza partidele de pescuit: "Sunt saptamani cand nu ma duc deloc, iar in altele merg de doua-trei-patru ori pe saptamana, depinde cum am timp si cum e vremea. Am pescuit peste tot in tara, nu am preferinte daca e mare, delta, balta, lac sau rauri. Imi place peste tot."

"PEPINIERA" DE MOMELI. Alegerea momelilor reprezinta o arta pentru pasionatii de dat cu unditele. Ninel stie zeci de feluri de momeli. La rapitori iti trebuie momeala vie, pestisori mici, ori artificiala - musca la pastrav, blinchere la salau, twistere la stiuca. Este vorba de dispozitive de forma unei lingurite, din metal, de diferite forme, care se misca in apa, unele stralucesc in lumina soarelui, altele aramii, sa poata fi deosebite de pe mal. La crap, momeala specifica este mamaliga, dar se da si cu viermisori - "vermusti", rame sau porumb. Ninel are un loc special de unde isi procura momelile. Ii spune generic "pepiniera", intr-o gradina a unui prieten in care gaseste tot ce-i trebuie. Cea mai tare momeala este insa la somn. "La somn nu te poti duce cu orice. Iti trebuie boboci de rata sau de gasca. Ei se pun intr-un fel de plasa de jur-imprejur, de care se leaga trei carlige, si se arunca in apa. Bobocii fac galagie, somnul aude si vine sa vada despre ce este vorba, adulmeca, se arunca si... hat, se prinde in carlig", povesteste pescarul.

"PISPEC" SI "CAITA". In viata de zi cu zi, Ninel Herlea este unul dintre meseriasii de calibru ai RomTelecom Alba, un om pentru care telefoanele si cablurile aferente nu mai au nici un secret. In viata pescareasca, Ninel a fost "botezat" cu doua nume de alint: "Pispec" si "Caita". "Pispec" este corespondentul maghiar al episcopilor de la noi, o capetenie religioasa reprezentativa, iar "Caita" este sinonimul de la caciulita. "«Caita» mi s-a spus dupa o partida de pescuit, cand luasem ceva la «bord» si nu m-am mai putut apleca dupa pesti, spunandu-le prietenilor ca mi s-a urcat «la caita»…", marturiseste cu umor pescarul cu nervi de otel...

RECORD. Fostul fotbalist al Rapidului si al Unirii este posesorul a doua recorduri pescaresti care nu sunt la indemana oricarui purtator de undita. In anul 1987, Ninel a intrecut... masura in ceea ce priveste cantitatea de peste prins pe metru patrat, pe o balta din judet. "Am prins atatia incat nu am fost in stare sa scot giuvelnicul din apa. Era plin cu crap si caras, peste 50 de kilograme. Atunci am venit acasa, sotia mea era gravida, si am pus-o sa-i numere pana a stat cu mine sa-i curat, deoarece nu am vrut sa le dau prietenilor pestii cu icre in ei... Au fost in total 446 de pesti, numarati... Am curatat la ei vreo sase ore, pana spre dimineata, cand m-am plictisit. Au incaput doar intr-un butoi de 60 de litri, s-a umplut cu pesti de am avut sa le dau la toti prietenii cat au vrut ei...", isi aminteste pescarul. Cel mai mare peste prins in viata sa a fost unul de aproape zece kilograme. "Era in timpul Campionatului Mondial din Statele Unite, in vara anului 1994. Am plecat la pescuit dupa ce am batut Columbia si am prins un crap-cosas de vreo noua kilograme. A fost lung cat portbagajul Daciei, mai bine de un metru. Stiu ca am mancat din el vreo luna de zile, si noi si prietenii", a rememorat Ninel. El are o sumedenie de istorioare din timpul partidelor de pescuit, care mai de care mai hazlii. O data si-a agatat blincherul de pastrav intr-un copac, pe malul lacului Iezer, s-a prins de creanga sa-l recupereze si a cazut in apa, iar alta data, iarna, la copca, s-a rupt gheata Muresului sub el si a facut o baie de toata frumusetea...

PESCARI SI "PESCARICI". Ninel merge la pescuit cu un grup de prieteni apropiati. El spune ca in Alba-Iulia sunt foarte multi pescari cu experienta, care au si rezultate, dar si timp liber la dispozitia acestei pasiuni. "E important sa mergi tot timpul, cat mai des posibil. Trebuie sa ai si locuri adecvate, sa le momesti regulat, sa ai grija de ele si, apoi, normal ca ai rezultate. Daca mergi la pesti numai duminica sunt putine sanse sa faci o captura importanta, sa obtii un record", este de parere Herlea. Spre deosebire de alti confrati ai sai, care pescuiesc doar de placere, lui Ninel ii place sa si prinda pestele, sa-l si curete, sa-l pregateasca, dar si sa-l manance. El are chiar unele retete proprii de preparare a pestilor, atat prajiti, cat si la cuptor. Cand bucatareste, casa pescarului se umple de prieteni, care se ling pe buze si inainte si in timpul si dupa masa speciala pe care numai el stie sa o aranjeze... "Exista pescari si «pescarici», adica cei care se afla in treaba si merg numai de amorul artei la pescuit, pentru a-i incurca pe pescarii seriosi", a mai spus Ninel Herlea.

AMINTIRI

"Habar nu am de cand pescuiesc. De mic copil, oricum. De la cativa ani, cand mergeam cu copiii din Galda pe valea Galzii. Luam din podul casei cuiburi de viespi si dadeam la peste cu larve."

CALITATI

"Un pescar trebuie sa aiba multa, foarte multa rabdare, nervi de otel si sa fie calm. Trebuie sa aiba timp la dispozitie pentru a merge la pescuit, si sa aiba bafta, pentru ca fara bafta poti sa fii cel mai mare pescar din lume! (...) Pentru mine e un hobby, o distractie. Ma deconecteaza total de toate. Apoi, mai trebuie sa fii pasionat"

PORECLA

"«Caita» este sinonimul de la caciulita. Asa mi s-a spus dupa o partida de pescuit cand luasem ceva la bord si nu m-am mai putut apleca dupa pesti, spunandu-le prietenilor ca mi s-a urcat la «caita»..."

RECORD

"Au fost in total 446 de pesti, numarati... Am curatat la ei vreo sase ore, pana spre dimineata, cand m-am plictisit. Au incaput doar intr-un butoi de 60 de litri, s-a umplut cu pesti de am avut sa le dau la toti prietenii cat au vrut ei..." - Ninel Herlea
×