x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Se lupta cu statul dintr-un carucior

Se lupta cu statul dintr-un carucior

de Alexandra Chivu    |    09 Ian 2006   •   00:00
Se lupta cu statul dintr-un carucior

In urma cu cativa ani a ramas imobilizata din cauza unui stupid accident. De atunci, o tanara condamnata intr-un carucior cu rotile indura mizeria din societatea valceana.Din cauza comoditatii si a indiferentei autoritatilor, atat Elvirei, cat si altor persoane cu dizabilitati le-a fost ingradit dreptul la libertatea de a circula. Cu lacrimi in ochi si cu taria din maini, tanara se chinuieste zilnic sa se deplaseze.

Desi pare inuman, nu toate institutiile valcene au rampe de acces, iar unele le-au construit in bataie de joc. Absolventa de studii superioare, Elvirei i-au fost respinse toate cererile de angajare. Pentru a se face dreptate, tanara a dat in judecata statul roman si cere daune morale de zece milioane de euro. In timp ce tanara a adunat teancuri de adrese si sesizari, reprezentantii institutiilor abilitate sa ia masuri se spala pe maini, afirmand ca totul este exceptional...

VIS SPULBERAT. O viata cruda si multa nepasare. Asta este nevoita sa indure o tanara cu dizabilitati din Ramnicu-Valcea. Elvira Popa a ajuns in scaunul cu rotile in urma unui stupid accident, petrecut in anul 1999. Nu si-a blestemat insa zilele, nu a abandonat viata, ci a cautat o cale sa se realizeze. Desi suferea de acest handicap motor, tanara a reusit sa termine Facultatea de Drept cu brio. Aproape orice vis este insa spulberat de comoditatea autoritatilor locale, care nu au avut grija sa ofere facilitati de deplasare persoanelor cu dizabilitati. Practic, din indiferenta s-a incalcat legea. Prin Ordonanta de Urgenta 102/1999, art. 11, se precizeaza ca "toate cladirile institutiilor publice, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuintele construite din fonduri publice, mijloacele de transport in comun, telefoanele publice, precum si caile de acces vor fi amenajate astfel incat sa permita accesul neingradit al persoanelor cu handicap". Acestea au ramas insa doar niste cuvinte pe hartie, pentru ca in Valcea nici pana in prezent institutiile nu au rampe de acces. O scapare care transforma viata Elvirei si a altor sute de cetateni imobilizati in carucioare intr-o drama.

ADRESE. Vazand ca nu are nici o sansa sa duca o viata cat de cat normala, tanara a trimis adrese catre mai multe institutii ale statului. In zadar insa, pentru ca raspunsurile au intarziat sa apara..., de masuri nici nu mai poate fi vorba. "Ma lupt cu morile de vant. Am facut demersuri, dar din pacate raspunsul a fost defavorabil. Atunci am solicitat si eu sa mi se prelungeasca si mie viata cu 10 ani...", marturiseste Elvira Popa. Incercand sa se adune, tanara mai povesteste inca o data calvarul prin care este nevoita sa treaca. "Inca de la iesirea din casa gasesc masini parcate pe trotuar. Planurile sunt inclinate, prea abrupte si nu le poti urca...

Nu pot sa imi fac cumparaturile de unde vreau. Este o discriminare. La ora actuala sunt foarte putine magazine alimentare sau farmacii care au construit rampele respective. Altele au fost facute in bataie de joc", spune Elvira.

Click pt a mari imaginea
BATJOCURA. Desi a absolvit cu brio Facultatea de Drept, Elvirei i se spune ca nu corespunde nici unui post

SOMAJ FORTAT. Un alt tel al tinerei era sa se angajeze si sa poata castiga un ban sigur si cinstit. Bataie de joc si aici insa. Toate cererile de angajare i-au fost respinse din terte motive. Explicatiile sunt de prisos, asa cum reiese din raspunsul formulat de reprezentantii Consiliului Judetean Valcea, institutie la care Elvira a apelat cu incredere. Din cauza handicapului, Elvira Popa a fost de curand pusa in situatia de a nu putea urma cursurile unui masterat in Drept, deoarece pe ruta Bucuresti - Ramnicu-Valcea nu exista autobuze speciale pentru persoanele cu dizabilitati. Inca o incalcare sfruntata a legii. Articolul 17 al aceleiasi ordonante mentionate mai sus prevede ca "incepand cu data de 1 ianuarie 2004, toate societatile sau regiile de transport in comun, urban sau interurban au obligatia sa achizitioneze mijloace de transport special adaptate pentru accesul persoanelor cu handicap".

COMODITATE DE LUX. Satula de discriminarea care exista pretutindeni, Elvira Popa a actionat in judecata statul roman si cere acum daune morale de 10 milioane de euro. "Pentru ca nu s-au facut aceste rampe, pentru ca nu mi-au acordat un loc de munca, pentru ca nu pot sa merg la master, am hotarat sa dau statul in judecata. Sa imi plateasca daune morale pentru ca sunt insultata, luata peste picior... Institutiile nu vor sa aiba de-a face cu tine... Zic: «De ce vii la mine, du-te in alta parte...», declara Elvira.

Reprezentantii institutiilor abilitate sa ia atitudine pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilitati ne-au confirmat cele spuse de Elvira. Ei, comozii din birouri luxoase se multumesc numai cu articolele prin care sa fie creata o imagine roz. In lipsa inspectorului-sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) Valcea, nimeni nu a putut preciza cu exactitate care este in prezent situatia rampelor de acces din institutii. "Eu stiu ca s-a facut un control pe aceasta tema in decembrie 2003-ianuarie 2004, dar nu as stii sa va spun neregulile gasite. Principalele institutii publice au aceste rampe... acum nu va pot spune pentru ca este deja 14:30 si s-a terminat programul", ne-a precizat elegant, in ziua in care l-am vizitat, George Popa, inspector la ISC Valcea.

Am incercat sa aflam si parerea oficiala a conducerii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Valcea. Cazul Elvirei le-a parut cunoscut... "In toate relatiile cu presa am precizat ca noi facem eforturi pentru a gasi un loc de munca persoanelor cu handicap. Sunt prioritare, organizam campanii si burse de munca. Noi facem acest lucru in mod exceptional. Dar nu prea stiu ce sa va spun, asa ca mai bine vi-l dau pe purtatorul de cuvant...", ne-a precizat Dumitru Cornoiu, directorul adjunct al AJOFM Valcea. Desi Elvira Popa a "asaltat" cu adrese institutia, reprezentantii nu-si mai amintesc ca de fiecare data tinerei nu i-a fost repartizat un loc de munca. Tragic este ca, la nivel de judet, in 2005, nici macar 10 cetateni cu dizabilitati nu au fost angajati. Cristina Smeureanu, reprezentantul judetului Valcea al Autoritatii Nationale a Persoanelor cu Handicap (ANPH), spune ca ar putea face ceva pentru aceasta cauza, numai daca ar avea imputernicirea de a sanctiona contraventional institutiile care nu au rampe de acces.

DEZNADEJDE
"Ma lupt cu morile de vant. Am facut demersuri, dar din pacate raspunsul a fost defavorabil. Atunci am solicitat si eu sa mi se prelungeasca si mie viata cu 10 ani..."
Elvira Popa

DISPRET
"Pentru ca nu s-au facut aceste rampe, pentru ca nu mi-au acordat un loc de munca, pentru ca nu pot sa merg la master, am hotarat sa dau statul in judecata. Institutiile nu vor sa aiba de-a face cu tine... Zic: «De ce vii la mine, du-te in alta parte...»
Elvira Popa
×