x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman "Sper sa inving in lupta cu boala!"

"Sper sa inving in lupta cu boala!"

25 Ian 2005   •   00:00

VIATA MEA E UN ROMAN
INCERCARE - Prezentatorul de televiziune Gabi Dobre se lupta de patru ani cu o maladie grava Pe Gabi Dobre il stim de la "Matinalul" de pe programul 1 al Televiziunii Romane, dar si de la "Prima pagina", de pe Romania International. In urma cu patru ani, a descoperit ca sufera de o boala foarte grava: cancer de colon. In acest moment, Gabi are nevoie de 15.000 de euro pe luna pentru un tratament care opreste evolutia bolii.
IRINA MUNTEANU

PROFESIE. Prezentatorul tv de 33 de ani isi doreste sa faca emisiuni difuzate in ore de maxima audienta
Ne asteapta in fata blocului unde locuieste, la Ploiesti. Ne conduce spre apartament mergand foarte incet. De abia s-a intors de la tratament, pe care il urmeaza saptamanal in Austria. "Intotdeauna ma simt un pic mai rau dupa ce mi se dau medicamentele, la clinica din Viena. Am aflat ca sunt bolnav in 2001. Am fost operat de patru ori, am facut tratamente cu citostatice. Dar cancerul s-a extins de la colon la osul sacral si la plamani. Singura mea sansa este acest tratament."

MEDICAMENTUL SALVATOR. Gabi a terminat Facultatea de Constructii din Bucuresti, dar mass-media i s-a parut un domeniu de munca mult mai incitant. Inca din timpul facultatii a lucrat la Radio Prahova. Cand TVR a anuntat ca are nevoie de redactori-prezentatori la redactia "Jocuri si concursuri", Gabi s-a prezentat si a reusit sa devina redactor la "Enigma", o emisiune de pe TVR 2. A fost si prezentator al acestui program, apoi al "Matinalului". Acum il putem vedea, o data pe saptamana, pe Romania International, la "Prima pagina". Nu a vorbit initial despre suferinta sa decat cu un grup restrans de prieteni. La numai trei saptamani dupa prima operatie, s-a intors la serviciu. "Ora aia in care eram prezentator de televiziune imi facea foarte bine." Au urmat alte trei operatii si tratamentele cu citostatice. "Am citit mult despre boala asta, am vorbit cu multi medici. Am reusit sa iau legatura cu presedintele Asociatiei Oncologilor din Europa. Asa am aflat despre un medicament care nu era omologat de Ministerul Sanatatii din Romania. Acest proces de omologare dureaza cateva luni bune, iar eu nu mai puteam sa astept."

AJUTOARELE. Acum patru luni, Gabi s-a decis sa faca publica boala sa. Era singurul mod in care putea sa stranga cele 20 de milioane de lei zilnice necesare pentru plata tratamentului. Rezultatul medicamentatiei este vizibil: "A reusit sa tina boala sub control. Ultima evaluare la plamani arata ca cea mai mare tumoare are o dimensiune de 8/9 cm, dar este cvasistationara, nu se mai dezvolta".

Toti prietenii, cunoscutii si ascultatorii de radio au aflat despre boala lui. Viata lui Gabi s-a schimbat din acel moment pentru totdeauna. "Daca inainte, cand ma intalneam cu oamenii pe strada, vorbeam despre emisiunile mele, acum toti imi pun aceeasi intrebare: «Cum te simti?»." Reactia oamenilor l-a impresionat pe Gabi. Ploiestenii au organizat doua spectacole pentru strangere de fonduri pentru concitadinul lor. Romanii din strainatate, care il cunosc de la Romania International, au sunat la redactie: "Multi mi-au spus ca nu ma pot ajuta cu bani, dar vor sa-mi vorbeasca si sa ma incurajeze". Intr-o zi, l-au chemat la poarta Pangratti a Televiziunii cativa elevi de la Liceul "Sfantul Sava". I-au daruit flori si un plic cu bani. Ziarul Prahova a pus la chioscurile de difuzare a presei cate o cutie unde se strang bani pentru Gabi. "Le multumesc tuturor: colegilor, celor care ma asculta la radio si ma vad la televizor, parintilor mei si partenerei mele de viata, Alis."

EXPERIENTA SUFERINTEI. Boala inseamna o lupta zilnica pentru Gabi. "Mi-e teama ca o sa raman fara bani si n-o sa-mi pot continua tratamentul. Bine, cel mai tare mi-e teama ca o sa mor." Spune ca nu mai stie exact ce inseamna banii. "Daca as sti cat va mai dura tratamentul... Dar e pe durata nedeterminata, poate il voi face luni sau ani de zile."

In cei patru ani de cand a aflat de boala, Gabi a incercat, printre altele, sa tina un regim vegetarian. Nu l-a ajutat cu nimic, doar i-a slabit sistemul imunitar. Medicii vienezi i-au spus ca are voie sa manance orice. Suferinta l-a schimbat nu numai fizic, dar si psihic. "Viata mea e mult mai curata acum. Fiind cel mai important om de televiziune din Ploiesti, ar fi fost imposibil sa nu mi se urce la cap. N-am avut o viata ordonata. Fara aceasta boala, n-as fi putut fi disciplinat."

Prietenii il stiu drept "un tip expansiv". Desi e bolnav, energia de altadata nu l-a parasit. S-a concentrat in ochi si in cuvintele prin care vorbeste despre pasiunea sa: televiziunea. "Sper ca microbul televiziunii sa fie mai puternic decat cancerul. Mi-as dori sa pot aparea mai des la TVR, dar drumul pana la Bucuresti ma oboseste foarte tare. As vrea sa fac emisiuni pentru orele de maxima audienta." Gabi crede ca experienta prin care trece nu trebuie sa ramana doar a lui. L-a impresionat cazul lui Lance Armstrong, ciclistul american ce a reusit sa invinga cancerul si sa castige turul Frantei. De aceea, a inceput sa scrie o carte, in care povesteste despre suferinta si despre oamenii care il ajuta s-o invinga. A scris deja 50 de pagini.

INFORMARE

PASIUNE. Gabi comenteaza meciuri pentru radioul local. Este un admirator al marilor sportivi
"Am citit mult despre boala asta, am vorbit cu multi medici. Am reusit sa iau legatura cu presedintele Asociatiei Oncologilor din Europa. Asa am aflat despre un medicament care nu era omologat de Ministerul Sanatatii din Romania. Acest proces de omologare dureaza cateva luni bune, iar eu nu mai puteam sa astept" - Gabi Dobre, prezentator tv

DONATII
Gabi este tratat de unul dintre cei mai renumiti oncologi din Europa: profesorul Christoph Zielinski. Primele evaluari arata ca medicamentul da rezultate. Viata lui Gabi depinde de cei aproximativ 15.000 de euro pe luna, cat costa tratamentul.

Pentru donatii, s-au deschis la FINANSBANK, sucursala Ploiesti, conturile:
  • pentru lei: RO 83 FNNB 000301027918 RO 01
  • pentru euro: RO 40 FNNB 000301027918 EU 01
  • pentru dolari: RO 97 FNNB 000301027918 US 01
  • ×
    Subiecte în articol: gabriel boala viata mea e un roman