x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Stapana secretelor

Stapana secretelor

14 Sep 2004   •   00:00

Unii dintre cei care citesc acest text au cunoscut-o pe Maria Bumbaru si au aflat ce forta si hotarare se ascund dincolo de imaginea unei femei frumoase si cochete. Altii au avut-o pe urme si fara sa o fi simtit, dar ea le-a deconspi-rat secretele. Metodica, hotarata si neobosita, plapanda femeie masoara oameni si povesti, iar apoi le descrie in detaliu in rapoartele ei operative.

DORU COBUZ

Maria Bumbaru este o femeie care stie sa gaseasca si cele mai bine tainuite dintre secretele unor oameni. Profesia ei este aceea de detectiv. "Doamna", cum ii spun angajatii, analizeaza oamenii si viata lor in rubrici explicative si le sufla in spate zile intregi pentru a gasi raspunsuri la acele intrebari ramase fara explicatii.

LIDER. Maria Bumbaru te intampina cu un zambet misterios, dar politicos. Biroul ei nu are nimic care sa-ti deconspire informatii despre uriasa masina de scormonit dupa aflarea adevarului, dar in aceeasi masura a minciunilor. Te asculta ore intregi si asterne tot ce poate afla de la tine in scheme logice. "Studiul de caz este de cele mai multe ori cea mai importanta parte a muncii mele", marturiseste detectivul. Analizeaza tot ce afla si apoi asmute o echipa de pana la 50 de colaboratori pentru a gasi ceea ce-i ceri. "Sherlock Holmes s-a multiplicat. In ziua de astazi trebuie sa ai un aparat de specialisti si atunci cand cauti o anume informatie trebuie sa ii folosesti pe cei mai buni pentru a o gasi."

In spatele ochelarilor eleganti se ascunde o persoana de o fermitate nebanuita. Nu ezita sa concedieze un om din echipa cand acesta "devine un membru cangrenat care risca sa distruga tot corpul". Nu de putine ori, noaptea tarziu se strecoara pana in spatele echipelor operative aflate pe teren, tocmai pentru a verifica oamenii, cat de bine isi fac treaba. Iar principala calitate pe care o cere oamenilor cu care lucreaza este discretia, capitol la care nu face nici o concesie. Singura preia toti clientii, iar contractele au parti care ajung la ochii angajatilor din agentie, dar si capitole care raman confidentiale. "Tocmai pentru a nu fi influentati si a evita orice urma de subiectivism, este de dorit ca agentii sa stie doar ce informatie trebuie sa caute."

Din experienta, Maria a aflat ca femeile au calitati care le fac niste detectivi foarte buni pentru ca se pot strecura in situatii dintre cele mai diverse, fara sa de-ranjeze pe cineva sau sa atraga atentia, dar spune ca cele mai bune echipe sunt cele mixte, in mod ideal, cupluri. Ea insasi participa la urmariri si se strecoara printre oameni pentru a gasi cate un raspuns, dintre multele pe care trebuie sa le dea pentru a sti ca si-a indepli-nit treaba, a respectat un contract si a incasat un onorariu meritat.

De multe ori, parte cea mai dificila a misiunii este tocmai aceea de a furniza informatiile solicitate. Atunci trebuie sa-si arate diplomatia, pentru ca uneori, adevarul poate face mai mult rau decat 100 de minciuni.

FARA ARMA. Cele mai importante lucruri din poseta unei femei detectiv sunt aparatul foto si reportofonul, cat mai performante si mai miniaturizate. Maria Bumbaru recunoaste insa ca nu poarta arma: "Am avut un pistol, cadou de la un prieten, dar nu l-am folosit niciodata si pana la urma l-am dat. Un detectiv are nevoie de arma, pentru anumite situatii, dar eu am invatat sa imi gandesc foarte bine pasii pentru a nu ma expune gratuit".

Schimbarea de dupa ’89 a fost pentru Maria o sansa. Si o repeta fara retinere. Avea 34 de ani, un sot si se pregatea sa devina mama, dar viata ei s-a schimbat brusc. A renuntat la slujba "din sistem" de la un institut bucurestean de cercetari, unde lucra in cadrul Serviciului Personal, si s-a angajat intr-o companie franceza care facea consultanta financiara pentru oamenii de afaceri straini care se orientau spre Romania. A renuntat la o slujba sigura, hotarare "nebuneasca" in ’91. A divortat intelegandu-se cu partenerul de viata ca ambitia ei profesionala nu lasa loc suficient pentru o familie.

La scurt timp a cunoscut o companie franceza de detectivi cu care trebuia sa lucreze, iar treaba ei aici in tara era aceea de a obtine si de a verifica informatii pentru diversi clienti. Asa a inceput sa verifice sedii si activitati ale unor companii romanesti, sa faca ample rapoarte despre cei care isi doreau sa obtina un post de conducere in companii internationale sau sa-i ia la puricat pe cei care doreau sa devina parteneri ai afaceristilor straini. "Vreme de un an am verificat activitatea de pe un santier. Nu ma pricepeam eu suficient la constructii pentru a intelege cum erau furati francezii, dar notam in detaliu ce se intampla: asa am descoperit ca muncitorii romani inlocuisera materialele cu altele mai ieftine, am vazut cat si cum se muncea sau se fura."
Zambeste amintindu-si de recompensa foarte frumoasa pe care a incasat-o din afacere.

HOTARAREA. In ’97 s-a inscris la cursurile Scolii Nationale de Detectivi pentru ca cele trei luni petrecute, pe cheltuiala ei, intr-o agentie franceza au facut-o sa ia o hotarare care nu avea nimic de-a face cu cartile Agathei Christie din copilarie: voia sa devina detectiv. "Am avut o sansa imensa, pentru ca toti acei profesori, niste profesionisti, ne-au acordat toata atentia, iar eu ca sefa de an am avut onoarea sa discut vreme de un an si jumatate cu ei." La finalul cursurilor a scris o teza despre dezvoltarea unei agentii de investigatii in Romania, in ’99 a decis sa o infiinteze si apoi sa o faca profitabila. Primele 4 luni de zile din viata agentiei au fost un cosmar. La numarul de telefon publicat in cartea de telefon nu sunau decat cunostintele.

"Prima mea clienta a fost una dintre telefoniste. I-am rezolvat cazul si cred ca mi-a purtat noroc, dupa aceea telefonul sunand tot mai des." La inceput au fost multi care nu au luat-o in serios. "Cand i-am spus mamei a dus mana la gura si m-a intrebat: "Ce-i asta, mama? Tu esti... bine?" Intre timp, Maria Bumbaru a schimbat Skoda 100 cu o masina de cateva zeci de mii de euro, iar agentia sa este un adevarat model pentru lumea detectivistica din Romania.

TAGMA

Maria Bumbaru a inteles ca in Romania detectivi nu existau, propriu-zis, si a inteles ca este nevoie de o lege speciala si de o asociatie profesionala care sa dea respectabilitate profesionistilor. Impreuna cu alti 24 de investigatori din cadrul Ministerului de Interne a infiintat o asociatie profesionala, care acum are 50 de membri, persoane fizice, si 25 de societati specializate. Prin Asociatia Nationala a Detectivilor din Romania s-a zbatut ca un proiect de lege care exista inca din 1997 sa fie dus pana la capat. Membrii ANDR sunt selectati riguros si Maria Bumbaru spune ca tagma care se constitue astfel va castiga respectul pe care profesionistii il au in alte state ale lumii.

ALERTA

Maria Bumbaru este o femeie care nu are timp sa se relaxeze. Ea calculeaza tot timpul in minte ce are de facut si cerceteaza cai de investigare intr-un caz sau altul. Atunci cand programul pentru clienti se inchide, nu este in vreo misiune sau nu are intalniri la ANDR, ea revede note informative si face planuri exacte de actiune. Tot timpul in cautarea celei mai bune solutii, Maria este o femeie care nu gateste si pentru care viata personala inseamna foarte putin. In schimb, pasiunea cu care s-a implicat in acest domeniu o face sa-si doreasca sa fie de gasit in birou si la 60 de ani, facand exact acelasi lucru.

MINCINOSI

"Desi nu ne place sa recunoastem, multe dintre cazurile noastre, spre deosebire de detectivii din Vest, se refera la fidelitatea dintre parteneri. Romanii sunt tributari unei mentalitati invechite si nu sunt capabili sa recunoasca atunci cand au gresit, chiar si cand este vorba de viata personala. Prin urmare, in loc sa taiem raul de la radacina, preferam o situatie duplicitara. Suntem duplicitari, de la viata personala pana la cea politica" - Maria Bumbaru, detectiv

FOTO

  • DIFERENTE. Maria Bumbaru spune ca exista deosebiri fata de modelul cinematografic al detectivului, desi unele metode de lucru raman aceleasi

  • PRACTICA. Detectivul prefera o coafura si o tinuta elegante si practice, dar nu face rabat de la cochetaria feminina
  • ×
    Subiecte în articol: maria viata viata mea e un roman bumbaru