x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Szobi Cseh: "Eu i-am pus racheta in mana lui Tiriac"

Szobi Cseh: "Eu i-am pus racheta in mana lui Tiriac"

25 Iun 2004   •   00:00
Szobi Cseh: "Eu i-am pus racheta in mana lui Tiriac"

VIATA MEA E UN ROMAN

Dintr-un tata director de banca si o mama campioana la tenis a iesit Szobi Cseh, cel mai bun cascador din Europa. I-a placut viata si s-a bucurat de fiecare clipa. A reusit sa supravietuiasca, desi a avut cinci comotii cerebrale. Szabolcs Cseh. Buza de Iepure. Doua personaje intr-o singura persoana: cascadorul Szobi Cseh. Asa cum il cunoaste toata lumea. A facut 38 de filme in Europa si cinci comotii cerebrale in Romania. S-a ferit de sifilis si de unguroaice.
DANA ANDRONIE

La 2 ani se gandea deja cum este lumea, ce ii convine si ce nu. A descoperit ca are spirit de justitiar inca de atunci. N-a iertat nici un militian, nici un activist. Familia Cseh statea in curtea bancii din Brasov, caci tatal era directorul institutiei. "Aveam soneria chiar langa geamul casei. Dadeam alarma, iar militienii sareau repede din izmene si fugeau la banca. Insa, inainte desfaceam toate capacele canalurilor. 12 la numar. Iar ei, ca prostii, isi lasau dintii acolo. Nici unul dintre militienii care lucrau la banca n-avea dintii din fata."

Ii invata pe militieni alfabetul

De unde a adunat Szobi atata "dragoste" pentru organele statului? "Cei care trebuiau sa pazeasca banca din Brasov se faceau ca legitimeaza lumea. Dar erau analfabeti. Eu, din putinul pe care-l stiam, incercam sa-i invat alfabetul. Ii uram atat de tare, pentru ca le luau oamenilor cartelele de paine si de carne. Si o luna nu mai mancau." Dar cum de scapa justitiarul de furia militienilor? Simplu: se inarmase pana-n dinti. A "curatat" tunelele sapate de nemti pentru adaposturile antiatomice din Piata Sfatului, Brasov. S-a aprovizionat astfel cu lazi intregi de arme si cartuse. "Odata, au venit militienii si mi-au ridicat parchetul din toata casa. Au gasit nu mai putin de 11 pistoale." Mai era pazit si de 40 de caini, cu care iesea mereu la plimbare. "Cand ieseam in oras, eram de neatins. Militienii se ascundeau pe unde puteau", isi aminteste cascadorul.

I-a pus lui Tiriac racheta in mana

Pentru toate faptele sale a fost rasplatit: "Am facut scoala de corectie". Ei si ce? Avea capul foarte tare si trecea cu usurinta peste toate obstacolele. "La un an, m-a imbrancit frate-miu de pe masa, cand ne facea mama baie. Am cazut in cap. Iar tata a zis: "Ba, ce cap tare are!"." Avea si de la cine sa-l mosteneasca. Este secui, nascut in Miercurea-Ciuc. Familia are un blazon cu un secui care sta cu o spada, si in varful ei este un ceh. "Tata a dat gata atatia cehi, incat i s-a dat numele de Cseh", ne povesteste Szobi. Parintii i-au insuflat dragostea pentru sport. In curtea casei, tatal sau construise terenuri de tenis. "Mama a fost campioana la tenis, iar prima racheta de tenis pe care a vazut-o Ion Tiriac era de la mine. El juca hochei la Brasov. I-am dat eu racheta si ai vazut ce-a ajuns?! Am copilarit impreuna, am fost la facultate impreuna, dar nu l-am vazut o data zambind", ne-a dezvaluit Szobi.

Daca mama era campioana, nici tatal nu era mai prejos. A vrut sa fie doctor, dar parintii erau saraci. A fost astfel nevoit sa mearga la Academia Economica. Iar de la 24 de ani, pana a iesit la pensie, a fost director de banca. Director cu muschi. "In 1930, a montat o bara fixa in curte si facea gigantica. Nu-l invatase nimeni. O aseza pe mama in palma si o ridica intr-o mana. Cand se dezbraca tata, toate gagicile intorceau capul dupa el. Era numai muschi. L-am mostenit."

Cu yoga, a scapat de armata

Abia in clasa a III-a a invatat alfabetul. Cu greu, si in ungureste. Tabla inmultirii n-a stiut-o niciodata. Pentru ca nu-l interesa. Il atrageau doar animalele. "Din burta mamei am fost cascador. Faceam ca Tarzanul. Zburam dintr-un copac intr-altul. Uneori, ma cataram si pe Biserica Neagra. In fiecare zi, aveam aventuri. Ce-mi trebuia mie scoala?" Nici armata nu i-a trebuit. Desi era tot numai muschi, era... inapt. "Am facut yoga, nu cum face Bivolaru. Eu sunt doctor in yoga. Am stat prin spitale 6 luni, cam cat trebuia sa fac armata. Ii intrebam pe asistenti: "Cat trebuie sa fie tensiunea astazi?". Si m-au scos inapt. Filmam la "Mihai Viteazu" si faceam o gramada de cascadorii. Se uitau ca prostii." A fugit de unguroaice asa cum a fugit de armata. Auzise ca sunt rele. I-au placut foarte mult romancele, thailandezele, japonezele. "M-am ferit sa nu iau sifilis. Asta a fost prima mea problema. De blenoragii n-am scapat. Dar se tratau repede", ne-a povestit zambind. A fost si este un mare cascador. Si in viata, si pe pelicula. "Filmam pentru "Mihai Viteazu", la Tismana, si nu voiam sa ne dam la maicute. Nici nu stiam cati ani au, toate aratau la fel, pentru ca se spalau cu apa de izvor."

Trei ani de casnicie, doi de divort

Prima sotie a pus ochii pe el, fiindca era mai musculos, mai tanar si mai sanatos decat Amza Pellea si Sergiu Nicolaescu. "Hoata aia mica de Ioana Bulca m-a ales pe mine. Ne-am imprietenit, desi avea un copil de 5 ani. Iar eu n-aveam nici 30 de ani. Dupa trei ani, m-am insurat. Si am stat impreuna inca trei." Iar doi ani a durat divortul. Era mai mult pe drumuri si nici nu o iubea. In schimb, tinea foarte mult la copil. "Singura femeie pe care am iubit-o este nevasta mea de acum. Am intalnit-o la un liceu. Eram de patru ani cu Ioana. Am furat-o de acasa si ne-am mutat impreuna intr-o garsoniera, care avea doar linoleum pe jos. Am luat o lada de la aprozar, care era noptiera, si o plapuma. Parintii ei erau speriati. Toata lumea stia ca eram casatorit. Dar ne iubeam. Cand a terminat liceul, era insarcinata in sase luni. Am reusit sa divortez si a doua zi m-am insurat. Suntem impreuna din 1975." Acum, la 61 de ani, este bunic. Iubeste viata si nu regreta nimic din ceea ce a facut. "As fi vrut sa ma nasc acum 500 de ani. As fi fost rege", a pus punctul pe "i" cel mai bun cascador din Europa.

Vanat de nevestele regizorilor

Vrea sa gaseasca un sponsor pentru un centru de agrement: "Sunt sporturi inventate de mine, cu adaosuri psihologice. Jocurile o sa-i schimbe pe oameni, chiar daca au 3 sau 80 de ani. Sper ca cineva nu va mai baga banul la pusculita ca sa-si cumpere Jeep si va investi in parcul meu". Cand a vrut sa faca ceva bun, i s-au pus bete-n roate. Dupa ce a murit Eugen Barbu, Szobi Cseh s-a apucat de scris scenarii. Dar n-a reusit sa faca nimic. S-a apucat de baut cand a vazut ca se alege praful de proiectele lui. Si a baut 6 ani. 3 kilograme de votca pe zi si vin ca sa o stinga. In plus, toti regizorii il urau. "Cand ma vedeau nevestele lor, voiau sa le dau eu cu capul de tablia patului. Ma vorbeau de rau, dar aveau nevoie de mine. Cu totii beau in nestire. Iar eu a trebuit sa beau mai mult ca ei, ca sa-mi spuna ca am talent si ca nu am doar muschi." A avut cinci comotii cerebrale, dar a scapat ca prin urechile acului. "Cand eram pe muchie, mi-a cazut fisa de la Dumnezeu ca trebuie sa ies campion. Sa nu ma las infrant! Nu ma mai puteam misca, nici nu mai puteam sa beau apa. Ce sete mi s-a facut de viata, dupa ce m-am lasat de bautura!"

Buza de Iepure, cu ajutorul lui Vadim

Pe la 13 ani, a citi in ziar despre un asa-zis cascador care isi rupsese sira spinarii dupa ce a sarit de pe niste stanci. Norocul lui a fost Sergiu Nicolaescu, care i-a facut un post de consilier de lupte. A acceptat si-a facut cea mai buna echipa. In trei erau cei mai buni cascadori din Europa. In ’70, si francezii stiau ca romanii sunt cei mai buni. Tot ce-i trecea prin cap putea sa faca. I s-a pus un laborator la dispozitie, la Buftea. "Eu am facut totul la Buftea. Si acum e un golan acolo, unul Boncea, care nu ma lasa sa intru. A uitat de dolarii pe care are sa mi-i dea?"... Szobi Cseh (foto) sustine ca fara Sergiu Nicolaescu n-ar fi existat cascadorii in Romania. Fara Vadim Tudor, n-ar fi existat nici Szobi Cseh in rolul lui Buza de Iepure. "Vadim, care umbla mereu cu Eugen Barbu, ii spunea: "Nea Jane, Szobi darama toate popicele. Lasa-l pe el sa faca rolul Buza de Iepure". Si a ajuns cel mai cautat cascador din Europa. "Nemtii nu mai voiau sa traiasca fara mine. Am facut 38 de filme in Europa."

STRANGARET

"Odata, au venit militienii si mi-au ridicat parchetul din toata casa. Au gasit nu mai putin de 11 pistoale"

IUBARET

"M-am ferit sa nu iau sifilis. Asta a fost prima mea problema. De blenoragii n-am scapat. Dar se tratau repede"

AVENTURI

"Faceam ca Tarzanul. Zburam dintr-un copac intr-altul. Uneori, ma cataram si pe Biserica Neagra. In fiecare zi, aveam aventuri"

DRAGOSTE "Singura femeie pe

care am iubit-o este nevasta mea de acum. Am furat-o de acasa si ne-am mutat impreuna intr-o garsoniera, care avea doar linoleum pe jos. Am luat o lada de la aprozar, care era noptiera, si o plapuma. Parintii ei erau speriati. Toata lumea stia ca eram casatorit" - Szobi Cseh
×
Subiecte în articol: viata mea e un roman szobi cseh szobi cseh