x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Campaniile Jurnalul Viata mea e un roman Un orfan a infiintat o formatie de mandoline

Un orfan a infiintat o formatie de mandoline

21 Oct 2004   •   00:00

"Vreau sa fac ceva in viata. Vreau sa demonstrez ca si noi, cei crescuti la caminele de copii, putem avea o educatie si suntem in stare de ceva", spune Marius Popescu, un baiat de 17 ani care si-a petrecut aproape toata copilaria intr-un orfelinat.

ROXANA I. ANCUTA

PASIUNE. Marius si colegii sai de trupa au invatat sa cante la instrumente in centrul de plasament
Are 17 ani, a fost ales sa faca figuratie intr-o coproductie romano-americana - "Straight into Darkness" - , a infiintat o trupa de mandoline si incearca sa scoata pe piata un CD cu piesele formatiei lui: LP Mandolines. Marius este elev in clasa a XI-a la Liceul "Ion Barbu" din Capitala, sectia filologie si... zambeste mai tot timpul. Este sociabil si politicos. N-ai spune ca pana la varsta pe care o are a trecut numai prin necazuri. Provine dintr-o familie care s-a destramat prea de timpuriu. Mai are inca trei frati, fiecare imprastiati prin alte locuri. Tine legatura cu toti, mai putin cu parintii, care si-au parasit copiii. In urma unor investigatii pe care le-ar fi facut familia adoptiva a surorii lui mai mici, Marius a aflat ca mama lor ar fi murit, dar nu are nici o dovada. Nu vrea sa afle amanunte. "Pe vremuri, cand era familia reunita, stateam cu totii intr-un apartament cu trei camere, in cartierul Militari din Bucuresti. Parintii aveau un loc de munca... Dar dupa ce s-a apucat tata sa bea, au inceput si problemele. Am ajuns sa vindem casa si sa luam una mai mica, un apartament cu doua camere. Tata a fost concediat de la serviciu si ne-a mers tot mai rau... In final am fost dati afara din casa, pentru ca acela care ne vanduse apartamentul nu era decat chirias, nu proprietarul adevarat. O perioada de timp am stat cu totii la bunica. Eram opt persoane intr-o garsoniera... Dupa ce ne-au parasit parintii, bunica a facut tot posibilul sa ne bage intr-un centru de plasament, unde sa fim bine ingrijiti. In ciuda faptului ca am crescut intr-o casa de copii, chiar a fost frumos. Mi-a placut...." La anul, Marius va implini 18 ani si se gandeste de pe-acum la ce facultate sa incerce. Oscileaza inca intre Jurnalism, Stiinte Politice si Asistenta Sociala.

LP MANDOLINES. Cand avea 10 ani, un profesor l-a invatat sa cante la mandolina. Imediat a intrat in orchestra caminului, care, intre timp, s-a desfiintat. "Mai stiu sa cant la chitara, contrabas si acordeon. Mi s-a spus ca am ureche muzicala si ca sunt perseverent." Acum trei ani, pe vremea cand inca functiona orchestra caminului, Marius a participat cu ansamblul instrumental la un festival international de muzica organizat in Marea Britanie. Echipa din care facea parte si el s-a clasat in concurs pe locul patru, din 130, dar Marius se arata sceptic in privinta criteriilor dupa care s-au acordat premiile, declarand ca ansamblul lui ar fi meritat un loc pe podium. "Atunci am stat doua saptamani si am avut norocul sa vad si alte tari, in drum spre Anglia. De cand am plecat prima oara din tara, am remarcat diferenta dintre viata de la noi si cea de afara. Nu prea am ce comenta". Anul trecut au concertat si in Italia, la Milano, unde au fost la invitatia unei fundatii. De curand, Marius a pus bazele unei formatii: LP Mandolines. In repertoriul trupei sunt deocamdata numai piese instrumentale, folk, latino, balade, muzica populara si cover-uri. "Dupa ce ne-am intors din Italia, am vrut ceva mai serios. Ma saturasem de repertoriul nostru. Era acelasi. Eu voiam altceva, asa ca impreuna cu un prieten al meu de la camin, Iulian, am hotarat sa facem o formatie. De fapt, totul a pornit dintr-o joaca, pana cand cineva ne-a spus ca noi chiar am putea infiinta o trupa. Instrumentele le-am primit prin spijinul bisericii neoprotestante "Bob de Mustar". Sunt destul de vechi, dar sunt bune. Speram sa ne luam si unele noi, dupa ce om vinde cateva CD-uri." Trupa are si impresar, pe Teofil Parfu (19 ani), prieten bun cu Marius si student la Medicina. Inregistrarile primelor 50 de CD-uri au fost realizate pe un calculator, acasa la un prieten de-al pasionatilor cantareti. Tot acolo au loc si repetitiile. "O parte din albume au ajuns in Franta si in America, printr-o cunostinta. Speram sa le vanda, si, in functie de cat de repede vom face rost de bani, ne cumparam alte instrumente. In America, am stabilit sa ne vanda albumul cu 10 dolari."
IMPLINIRE. Marius si-a vazut visul cu ochii: LP Mandolines a inregistrat 50 de CD-uri

FILMUL. "Cu filmul e alta poveste... Cu trei ani in urma, au venit la casa de copii niste domni de la Silver Bullet. Au facut preselectie pentru filmul acesta, "Straight into Darkness", care a avut premiera acum cateva saptamani, la Scala. "De la centrul nostru ne-au ales pe mine si pe Rafael, un coleg de la Camin. Stiam sa jucam teatru mai bine. Am luat niste maturi, pe post de mitraliere, si ne-am prefacut ca tragem cu ele... cam asa ne-au testat. Pentru cat am aparut in film, am primit fiecare cate 100 de dolari."

Pentru el, Marius nu-si doreste decat intelepciune. "Vreau sa fiu pe picioarele mele, sa fiu capabil sa inteleg tot ce se petrece in jurul meu si sa am un echilibru al meu. Daca reusesc sa-l am, le voi avea si pe celelalte: o familie, o cariera..."

×
Subiecte în articol: marius viata mea e un roman