x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Cu roua diminetii pe buze - Targul de fete de pe Muntele Gaina, acum doar un mit

Cu roua diminetii pe buze - Targul de fete de pe Muntele Gaina, acum doar un mit

de Loreta Popa    |    02 Iul 2006   •   00:00

Putine locuri poarta atata istorie si traditie in spate precum Tara Motilor. Aici, bogatia spirituala este inestimabila si oamenii stiu sa-si pastreze comorile.

ODINIOARA. Artista Angela Moldovan (1963), alaturi de tulnicaresele de pe Muntele Gaina

Putine locuri poarta atata istorie si traditie in spate precum Tara Motilor. Aici, bogatia spirituala este inestimabila si oamenii stiu sa-si pastreze comorile.

Asezarile sunt de tip risipit, asa ca Muntii Apuseni sunt impanziti de case la inaltimi relativ mari care dau acestor munti un aspect specific. Am aflat de profesorul Ion Ghinoiu, specialist in etnografie, ca in Tara Motilor exista un munte numit Gaina. Legenda spune ca pe timpul cand aici se extragea aur o gaina de aur iesea din acele bai si se aseza in varful muntelui, pe cuibul sau unde existau oua de aur. Oamenii locului, atrasi de frumusetea gainii, au incercat s-o prinda. Atunci, gaina a fugit, luand cu ea aurul. Nemaigasind aur, au incetat sa mai lucreze baile.

TARGUL DE FETE. Linistea locurilor era intrerupta de Targul de fete. La acesta participau fetele de maritat sau cele care voiau sa fie petite. Dimineata, mii de moti si moate, criseni si crisene, imbracati in haine de sarbatoare se adunau aici. Fetele se pregateau ani intregi pentru aceasta zi, feciorii, insotiti de familiile lor, aduceau tot ce au mai bun. Dupa ce alegeau mireasa avea loc schimbarea de "naframi", numite si credinte. Dupa parerea motilor incredintarea savarsita pe Muntele Gaina aduce noroc si spor in casa.

Femeile poarta o camasa lunga sau scurta, doua zadii (catrinte) si incaltaminte. Camasa este tesuta din canepa, opregul purtat in fata este negru si din lana, zadia din spate este combinata cu rosu. Pe vreme rea se poarta pieptarul cu cusaturi in piele sau lana. Iarna, femeile au o jacheta treisferturi din catifea neagra cu ornamente din snur, dar si tundra din panura alba, neagra sau gri. Barbatii poarta caciula sau palarie neagra, camasa, laibar ori pieptar din piele de miel, cusut cu motive florale sau geometrice, cioareci, tundra din panura alba, neagra sau gri. Camasa are guler ingust, ca si pumneii de la maneci, este brodata la umeri, la poale ornamentul este plasat in jurul despicaturii de la piept. E greu de spus ce a mai ramas, poate... sarutatul fetelor cu roua diminetii de pe plantele ritualice si cantecul din zori al tulnicareselor ce-si indreapta tulnicul spre astrul zilei...

×
Subiecte în articol: lada de zestre gaina