x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Dobrogea - Pastratorii de traditie

Dobrogea - Pastratorii de traditie

de Loreta Popa    |    09 Iul 2006   •   00:00

Dealurile Dobrogei iti parfumeaza sufletul cu tei si struguri si printre ele descoperi costumul si ornamentele ce deosebesc creatiile dobrogene de cele din restul tarii.

CULOARE. In Dobrogea te trezesti in albastrul viu de la Jurilovca. Iar Jurilovca vorbeste despre lipoveni

Dealurile Dobrogei iti parfumeaza sufletul cu tei si struguri si printre ele descoperi costumul si ornamentele ce deosebesc creatiile dobrogene de cele din restul tarii.

Costumul dezvaluie caracterul si trasaturile mintii poporului care i-a dat nastere. Asa ne-a spus profesorul Ion Ghinoiu, de la Institutul de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu". In Dobrogea, usile casei sunt de fapt niste "pomi ai vietii". Usile aduc in atentie, ca in multe alte zone din Romania, motivul pomului. Ce iti ramane in suflet cand pleci? Trasatura caracteristica a Dobrogei... Faptul ca alaturi de populatia romaneasca - plus aromani - se gasesc si patru minoritati nationale: lipoveni, bulgari, turci si tatari. Diferite prin limba, obiceiuri, ocupatii si port, aceste grupuri pastreaza specificul etnic caracteristic originii lor. Nu se duceau unii pe la altii, dar toti aveau case mari, formate din trei camere pentru familie, o incapere pentru intalnire si pridvor.

VERDE, VIOLET. Broderii multicolor executate la gherghef. Asa poate fi descris fara multe cuvinte costumul femeilor din Dobrogea. Costumul acesta se completeaza cu legaturi pe cap compuse dintr-o panza din borangic colorat - verde, violet - si o marama fina din panza impodobita cu flori brodate in gherghef. Vechiul costum lipovenesc se poate reconstitui doar pe baza unor piese izolate, pastrate de oameni mai in varsta. Astfel s-au pastrat putine exemplare de pedeuca, o haina lunga de stofa de culoare albastru inchis, care se poarta pe deasupra ca un caftan si care a devenit o haina de ceremonie pe care o imbraca batranii cand merg la biserica. Din vechiul costum barbatesc mai pot fi amintite camasile largi (rubarsca) cu incheietura intr-o parte a gatului, colorate in tonuri vii. Un rol important l-a jucat si pescuitul, care necesita un tip de haina de protectie, din piele sau din panza data cu ulei din in fiert.

Interiorul lipovenesc este lipsit de textile autentice, toalele, cergile si stergarele fiind tesute de romancele si bulgaroaicele din satele vecine. Exceptie fac doar diferitele soiuri de perdelute lucrate de lipovence din panza alba ce impodobesc icoanele" Profesor Ion Ghinoiu
PORTRET. Tanara aromanca si frumusetea plina de poezie a costumului ei popular
VIATA. Usile caselor sunt de fapt niste "pomi ai vietii", iar culoarea marii este zugravita pe toate ferestrele

Singurul grup de populatie dobrogeana care are un costum pastrat in toate elementele sale este cel aroman. Pastoritul le furnizeaza lana, asa ca aromanii au pastrat un costum ce prezinta forme noi, derivate din elementele lui traditionale. Culoarea tesaturilor din lana este albastru inchis sau negru, iar ornamentele din gaietane cu culori simple, rosu inchis, albastru inchis, galben si verde. Fireturile din argint lumineaza intunecimea costumului.

×
Subiecte în articol: lada de zestre