x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Exerciţii estivale

Exerciţii estivale

de Iount Raduica    |    10 Aug 2008   •   00:00
Exerciţii estivale

MODEL  ●  Proiect de succes
Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală a luat decizia acum cincisprezece ani de a dedica în fiecare vară o lună copiilor care vor să-şi dezvolte talentul.



MODEL  ●  Proiect de succes
Muzeul Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală a luat decizia acum cincisprezece ani de a dedica în fiecare vară o lună copiilor care vor să-şi dezvolte talentul.

Cum de multe ori vacanţa de vară înseamnă pentru mulţi copii sau adolescenţi o pauză lungă în care te plictiseşti, în cazul în care nu te joci la calculator, Muzeul Satului a venit cu o iniţiativă admirabilă – o tabără de creativitate care cuprinde un program de instrucţie, educaţie şi relaxare pentru copiii şi tinerii de pînă la optsprezece ani.

"Vara pe uliţă". Ediţia din acest an taberei de creativitate, care a durat patru săptămîni şi a strîns peste patru sute de copii, se încheie astăzi cu vernisajul lucrărilor realizate de copii. Tot astăzi se va organiza şi o licitaţie pentru obiectele expuse, iar banii strînşi vor fi donaţi copiilor din zonele sinistrate. "Vara pe uliţă", aşa cum a fost denumit proiectul, şi-a propus ca prin intermediul meşteşugurilor tradiţionale, olărit, încondeierea ouălor, modelaj, pictură pe sticlă, copiii şi tinerii să-şi poată dezvolta talentul, dînd frîu liber imaginaţiei. În plus, copiii şi tinerii au avut alături meşteri şi profesori din toate zonele ţării, de la care au putut să înveţe cele mai delicate operaţii în crearea unei opere. Muzeul a mai găzduit şi cursuri de fotografie, de ceramică, audiţii muzicale, lecţii de etnologie, ateliere de brodat, croit, ţesut sau construcţie de instrumente de cîntat. Mulţi dintre copii nu sînt la prima participare, ei revenind la Muzeul Satului fie pentru a se perfecţiona într-un domeniu, fie pentru a învăţa şi alte meşteşuguri. Mai mult decît atît, nu puţine au fost cazurile, spune Aurelia Cozma, director de programe culturale şi marketing al muzeului, cînd copiii care au venit în tabără pentru prima dată au descoperit că, de fapt, au un talent de care nu ştiau înainte, într-o artă anume.

Diaspora. Mai mulţi români stabiliţi în Occident şi-au adus copiii în această tabără. "Am venit în vacanţă în România, aici sînt bunicii şi trebuie să cunosc şi cultura română", ne-a spus o fetiţă care locuieşte în New York. Alţii au venit din Franţa, Marea Britanie sau Canada. Surpriza organizatorilor a fost că o fetiţă din China al cărei tată face afaceri în România a venit la atelierele muzeului. "Vorbeşte bine româna şi este foarte inteligentă", ne-a declarat Aurelia Cozma. La ateliere s-au mai înscris şi copii din Coreea de Sud, Algeria, dar şi copii ai unor dizidenţi din Iran şi Liban. În tabăra de creativitate au fost primiţi toţi cei care au dorit acest lucru.

Obiectele lucrate de copii sînt păpuşi, poşete, brăţări, vase de flori, toate obiecte utile, pentru că, aşa cum spunea o fetiţă înscrisă în program, "frumosul e ceva care poate fi folosit mult timp", dar tot ea spunea că frumosul trebuie să fie ceva unic, de aceea preferă să îşi confecţioneze singură brăţările pe care le poartă.

×
Subiecte în articol: copii lada de zestre