x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Caricatura Să ne cânte Zavaidoc!

Să ne cânte Zavaidoc!

de Mihai Stirbu    |    Luminita Ciobanu    |    23 Noi 2008   •   00:00
Să ne cânte Zavaidoc!

OMAGIU  •  FESTIVALUL DE MUZICĂ LĂUTĂREASCĂ VECHE, LA A TREIA EDIŢIE
Piteştenii nu l-au uitat pe Zavaidoc, marele rapsod născut în oraşul lor în urmă cu 112 ani.



"De când ne-a aflat mulţimea", "Maria neichii, Marie", "La Calu' Bălan" sau "Cântecul lui Zavaidoc" şi multe alte melodii celebre au răsunat din nou pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Piteşti în cadrul Festivalului de Muzică Lăutărească Veche – Zavaidoc, organizat de municipalitatea oraşului, prin Centrul Cultural.

Interpreta Floarea Calotă, acompaniată de Taraful "Balada", a deschis prima seară a festivalului. Amatorii de muzică lăutărească au putut să-şi dovedească talentul şi priceperea interpretând două piese folclorice, una fără orchestră, iar a doua, cu acompaniamentul orchestrei "Zavaidoc" a Centrului Cultural din Piteşti. De preselecţii au trecut 13 concurenţi. Regula de aur a concursului a fost ca una dintre piese să fie din repertoriul lui Zavaidoc.

ÎNCURAJĂRI. Emoţiile participanţilor au fost pe măsura sălii arhipline. Dirijorul orchestrei, Victor Buştean, i-a îmbărbătat pe cei "doborâţi" de responsabilitate. În timpul concursului, spectatorii au putut viziona pe ecranele din sală momente din filmul documentar "Zavaidoc", realizat de Clara Mărgineanu. Juriul, în rândul căruia s-au remarcat fiica renumitului rapsod Zavaidoc, Constanţa Teodorescu Zavaidoc, etnomuzicologul Elise Stan sau interpreta Gabi Luncă, a avut sarcina de a-i alege pe cei mai buni dintre cei buni. Orchestra "Lăutarii" din Chişinău, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros, a susţinut un spectacol ce a fost răsplătit cu ropote de aplauze. Pe scenă, alături de "Lăutarii" au urcat soliştii Lidia Bejenaru-Botgros, Ionuţ Dolănescu şi Maria Ciobanu. Lor li s-a alăturat Dumitru Zamfira, care a sărbătorit 50 de ani de activitate.

PREMIANŢI. Festivalul s-a încheiat cu gala laureaţilor. Premiul al III-lea a fost câştigat de Victor Jitea, din Piteşti, care a trecut cu brio acest "examen", cu toate că este nevăzător. El a spus că va îndruma şi alţi tineri talentaţi, dar nevăzători, să participe la astfel de concursuri. Pe locul al II-lea s-a clasat Gabriel Lungu, din comuna Icoana, judeţul Olt. Premiul I a fost câştigat de Georgiana Mănăilă, elevă a Liceului de Muzică "Dinu Lipatti" din Bucureşti. Marele Premiu a fost acordat tânărului piteştean Ionuţ Popescu.

Cei prezenţi la festival au avut parte de o surpriză memorabilă. Florea Voinicilă, vioristul care l-a acompaniat pe Zavaidoc în anii ’40, a urcat pe scenă şi a interpretat câteva suite. După ce grupul vocal "Zavaidoc" al Centrului Cultural Piteşti a împărţit zâmbete celor prezenţi, nume grele ale muzicii româneşti au reînviat spiritul petrecerilor de altădată: Tita Bărbulescu, Ion Ghiţulescu, Panseluţa Feraru şi taraful lui Marian Ştefan, Marius Mihalache & Band şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. Spectacolul s-a prelungit până la miezul nopţii.

×
Subiecte în articol: zavaidoc lada de zestre