x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Surori si in performanta

Surori si in performanta

19 Iul 2005   •   00:00
PROFESIONALISM
Conferentiar doctor Olga Simionescu nu vrea sa auda ca unii ridica mainile a neputinta in fata bolilor, credinta tinerei conferentiare este ca trebuie sa te iei la tranta cu boala chiar cand scorul avantajeaza pe moment raul.
Se lipeste de inima pacientelor si doctor in ginecologie-obstetrica Anca Simionescu. Va dati seama ca femeia emotionata de sfanta incercare a nasterii isi ridica privirea curajos cand este alintata "graviduta".

Olga Simionescu de la Clinica de dermatologie a Spitalului Colentina si Anca Simionescu de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Filantropia sunt surori, ele au deprins de acasa pofta pentru performanta, au invatat ca nu trebuie sa te lasi anesteziat de suferinta.

Doctor Olga Simionescu a scapat de multe necazuri bolnavii de piele, in stagiile de perfectionare in Occident a invatat cele mai moderne terapii in dermatologie, pe care le aplica, chiar daca pacienta este o biata batranica sau un student caruia o alunita rupta ii creeaza spaime ca risca sa degenereze in cancer. Conferentiar Olga Simionescu a scris un tratat, – "Atlas de boli dermato-venerice" – carte premiata de Academia Romana, de Academia de Stiinte Medicale si de Colegiul Medicilor, iar a doua carte – "Dictionar dermato-venerian" – a intrunit de asemenea aprecieri.

Anca Simionescu studiaza si ea un domeniu de rafinament, riscurile de a naste copii cu defecte cromozomiale. Cele mai frecvente sunt cazurile de sindrom Down, acele cazuri de copii mongoloizi cu grave inapoieri mintale, care sunt o povara pentru familie si societate. Gravidele cu risc crescut de a naste astfel de copii au un cromozom 21 in plus, sunt de regula mai inaintate in varsta si ele trebuie sa se supuna controalelor pentru ca sa li se intrerupa sarcina.

ANCA. Asistent universitar Anca Simionescu explica cum se poate depista un copil cu defect de cromozoni care provoaca inapoierea mintala asociata adesea si cu alte malformatii. La ecografie se masoara cartilagiul nazal si profilul fatului, se observa daca nu-i lipseste falanga mijlocie de la degetul mic etc. In urma acestui screening se decide continuarea analizelor prin punctie in abdomen. Daca riscurile de a naste un copil mongoloid sunt mari se propune intreruperea sarcinii, caci alta solutie nu exista. OLGA. Conferentiar Olga Simionescu se destainuie ca s-a inspaimantat cand a observat la microscop cum sunt omorate celulele de razele ultraviolete. Tocmai din cauza efectului cancerigen al razelor ultraviolete expunerea la soare trebuie sa se faca pana la ora 10:30 si dupa ora 17:00 si sa se foloseasca agenti de protectie. Medicul primar Olga Simionescu reaminteste ca in dermatologia moderna exista un sistem de evaluare a alunitelor care indica momentul cand ele devin "agitate" cu pericol de cancerizare.

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul olga simionescu