x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură A MURIT ION BESOIU! Actorul avea 85 de ani

A MURIT ION BESOIU! Actorul avea 85 de ani

18 Ian 2017   •   12:11
A MURIT ION BESOIU! Actorul avea 85 de ani

Actorul Ion Besoiu a murit, astăzi, la Spitalul Fundeni din Capitală, suferind de grave probleme cardiace. 

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Ion Besoiu va fi depus la Teatrul Bulandra din Capitală, unde cei care l-au admirat îi pot aduce un ultim omagiu, a declarat pentru Agerpres directorul instituţiei de cultură, Alexandru Darie. 

Actor de film, radio, teatru şi televiziune, a absolvit Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu, oraşul său natal. Actorul ar fi împlinit, pe 11 martie, vârsta de 86 de ani.

Citeşte şi Rugăminte emoționantă a actorului Ion Besoiu: „Mă rog bunului Dumnezeu să mă adune la dreapta lui fără dureri, fără suferinţă”

A debutat în 1957, iar în anii '70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureşan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu şi Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" şi a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Citeşte şi Besoiu a încurcat vorbele domnitorului, halbă în loc de jalbă

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloşca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), şi Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Şoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini şi umbre".

În 2001, a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu, iar pe 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, preşedintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuţia lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog.”

În 2002, a primit Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române, cf. wikipedia.org.

×
Subiecte în articol: ion besoiu deces