x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jean d'Ormesson, câştigătorul Premiului Ovidius

Jean d'Ormesson, câştigătorul Premiului Ovidius

07 Iun 2010   •   00:00

Marele Premiu Ovidius, în valoare de 10.000 de euro, al celei de-a IX-a ediţii a Festivalului Internaţional Zile şi Nopţi de Literatură, i-a fost decernat uneia dintre cele mai marcante personalităţi ale literaturii franceze, nuvelistul, eseistul, filosoful şi jurnalistul Jean d'Ormesson.

Ceremonia decernării premiilor de excelenţă, eveniment organizat de Uniunea Scriitorilor din România în parteneriat cu Primăria Mangalia, a avut loc duminică seară, în staţiunea Neptun.

Fost editor al publicaţiei Le Figaro, membru al Academiei Franceze, cu o operă filosofică şi literară impregnată de spiritul umanist, Jean d'Ormesson este un bun cunoscător al limbii române, laureatul amintind, în cadrul ceremoniei, că a avut onoarea de a-i cunoaşte pe Eugene Ionesco şi Emil Cioran.

Premiul Festivalului, în valoare de 5.000 de euro, i-a revenit romancierei canadiene de origine malaieziano-chineză Madeleine Thien.

Madeleine Thien, autoarea cărţii "Certitudine" (2006), care i-a adus consacrarea şi despre care Nicolae Manolescu a spus că "a ajuns în Canada la fel de populară ca «Pacientul englez»" este considerată un talent de o mare forţă creatoare.

Festivalul reuneşte, în acest an, aproximativ şaptezeci de oameni de litere, scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară din România, Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Canada, Cipru, Egipt, Franţa, Germania, Israel, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia şi Ungaria.

×
Subiecte în articol: observator