x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Actorul şi regizorul Radu Dobre Basarab a decedat

Actorul şi regizorul Radu Dobre Basarab a decedat

09 Sep 2009   •   00:00

Actorul, regizorul şi profesorul Radu Dobre Basarab a murit, marţi, în Târgu Mureş, la vârsta de 68 de ani, informează Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu, citat de Mediafax.



Înmormântarea va avea loc joi, ora 13:00, la Cimitirul Ortodox din Târgu Mureş.
Radu Dobre Basarab s-a născut la Slatina, în judeţul Olt, în 22 august 1941.
A fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidroenergetică, al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I. L. Caragiale", Bucureşti (Actorie), şi al Universităţii de Artă Teatrală Târgu Mureş (Regie).

Între 1967 şi 1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu, a obţinut numeroase premii de interpretare la diverse festivaluri, a înfiinţat Societatea literară "Radu Stanca", prima de acest fel din ţară după 1950, şi "Clubul de jazz" din Sibiu. A înfiinţat şi a condus "Teatrul Studenţesc" din Sibiu, cu care a obţinut premii la festivalurile studenţeşti.

Timp de 20 de ani, a jucat în numeroase spectacole ale teatrului din Sibiu, printre care "Al patrulea anotimp" de Horia Lovinescu, regia Dan Nasta, "Nunta lui Figaro" de Beaumarchais, regia Petru Mihail, "Fedra" de Jean Racine, regia Aureliu Manea, "Răceala" de Marin Sorescu şi "Camino Real" de Tennesse Williams, regia Iulian Vişa.

Începând cu anul 1991, Radu Dobre Basarab a fost cadru didactic la Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureş, unde a predat actoria şi regia.

După 1990, el a revenit la Sibiu în postura de regizor şi a montat spectacolele "Arta Comediei" de Eduardo de Filippo, "Invitaţie la castel" de Jean Anouilh şi "Echilibru fragil" de E. Albee.

×
Subiecte în articol: arte