x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Adrian Păunescu va cere Parlamentului anchetarea Ministerului Culturii

Adrian Păunescu va cere Parlamentului anchetarea Ministerului Culturii

de Ramona Draghici    |    04 Mar 2008   •   00:00

14:27 Preşedintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, Adrian Păunescu a anunţat în şedinţa Comisiei, că va cere Biroului Permanent al Senatului înfiinţarea unei comisii care să ancheteze mai multe programe derulate de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).



Preşedintele Comisiei pentru Cultură a Senatului, Adrian Păunescu a anunţat în şedinţa Comisiei, că va cere Biroului Permanent al Senatului înfiinţarea unei comisii care să ancheteze mai multe programe derulate de Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC).

Comisia pentru Cultură a Senatului i-a audiat azi pe interpretul Florin Chilian şi consilierul MCC, Marius Marian Şolea, care, în noiembrie 2007, au sesizat DNA cu privire la un program de achiziţie publică, derulat de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Externe, pentru acţiuni de promovare a imaginii României în statele Uniunii Europene. Cei doi, alături de scriitorul George Mihalcea, au cerut declanşarea unei anchete la MCC, în legătură cu "ilegalitatea în care se desfăşoară în fiecare an un aşa-zis Program de achiziţie publică, în vederea unor acţiuni de diplomaţie culturală pentru promovarea imaginii României în ţările membre UE".

Valoarea acestui Program, gestionat de Ministerul Culturii şi Ministerul Afacerilor Axterne, a fost în 2005 de peste 2,2 milioane de lei, iar în 2006, de 3 milioane de lei. Potrivit sesizării, procese de achiziţie din 2005 s-au făcut din "surse unice", respectiv editura "Noi Media Print", SC Star Media Music SRL, prin Centrul Naţional al Cinematografiei, şi Compania Naţională a Imprimeriilor "Coresi" SA. Prezent la dezbaterile Comisiei, secretarul de stat în MCC, Demeter Andras, a spus că achiziţiile s-au făcut cu respectarea prevederilor legale, invocând o excepţie de la Legea achiziţiilor publice, în cazul în care produsele achiziţionate intră sub incidenţa Legii drepturilor de autor. "Sunt excepţii privind Ordonanţa 34 din 2006, în 2005 era Ordonanţa 60. Se vorbeşte despre incidenţa dreptului de autor. Toate aceste comenzi care asigurau baza pachetelor promoţionale pentru achiziţii sunt sub incidenţa drepturilor de autor", a spus, citat de Mediafax, Demeter Andras. În consecinţă, Adrian Păunescu a spus că nu va lăsa lucrurile aşa. "Lucrurile sunt în derulare. În Biroul Permanent, astăzi (marţi, n.r.), o să cer sprijinul pentru o comisie de anchetă la Ministerul Culturii", a concluzionat Păunescu.


×
Subiecte în articol: arte