x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Albumul unui artist modern şi arhaic.

Albumul unui artist modern şi arhaic.

de Maria Sârbu    |    20 Iun 2011   •   21:00
Albumul unui artist modern şi arhaic.

O lucrare ce i-a impresionat pe multi creatori de teatru – in special scenografi veniti la editia din acest an a Cvadrienalei de la Praga (16-26 iunie) – este albumul 'Un aristocrat in luminile rampei', dedicat artei scenice a artistului George Löwendal si lansat la sfarsitul sap­ta­ma­nii. Nobilul cu titlu de baron, avand origini daneze si nor­ve­giene, dar nascut si format la Sankt Petersburg si stra­mutat pe pamant romanesc, este, in opinia scenografului romano-american Nic Ularu, prezent la lansarea de la ICR Praga, acolo unde s-a deschis si expozitia dedi­ca­ta operei lui Löwendal, 'una dintre marile si placutele sur­prize pentru scenografia romaneasca'. Ularu ne-a spus ca i-a invitat pe multi scenografi americani aflati la Cvadrienala sa vada aceasta expozitie (curator Viorica Petrovici), vorbindu-le si despre 'extraordinarul album' re­a­lizat de Fundatia Löwendal, cu sprijinul ICR, si coordo­nat de criticul de teatru Andreea Dumitru.

'Cred ca este o mare descoperire in istoria scenografiei ro­ma­nesti, trunchiata fara acest personaj, care are lucrari de o modernitate extraordinara create in anii ’20. Este un re­vi­riment. Si albumul este frumos prezentat, iar ideea de a avea aceasta expozitie aici la Praga, inclusa in Cvadrienala, mi se pare extraordinara', ne-a spus Nic Ularu.

Prefata la album, intitulata 'Löwendal, baronul artist', a fost scrisa de teatrologul George Banu, care isi motiveaza im­plicarea in aceasta intreprindere creativa: 'De ce acest om ma pasioneaza? Pentru ca e multiplu. Modern si ar­ha­ic! Nu numai… el, exilatul din cauza Revolutiei ruse, face afise pentru demonstratia de 1 Mai a muncitorilor din Cernauti; el, ortodoxul, deseneaza emblema unui tea­tru evreiesc si alege drept model, pentru chipul lui Iisus, un tanar evreu; el, artistul savant, se consacra mari­o­ne­telor; el, modernistul, se implineste facand pictura bi­zan­tina. Nu-l cunosteam inainte, dar Löwendal de­mons­­treaza, cu geniu, aptitudinea de a nu capitula si, pe de alta parte, de a nu ramane strain, de a se integra. Ba­ro­nul venit de departe a sfarsit prin a se indragosti de Bucovina, partizanul «stilizarii» s-a dedicat «cloisonismului» bizantin, tanarul alaptat la sanul avangardei s-a nutrit din puterea credintei ortodoxe. Si de acolo i-a venit – o ipoteza! – puterea de a rezista'.

Albumul lansat la Praga a fost tiparit in limba engleza, urmand sa apara, in curand, si varianta romaneasca a textului.

×
Subiecte în articol: arte