x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Alexandru Andrieş: un CD şi două cărţi

Alexandru Andrieş: un CD şi două cărţi

de Roxana Ioana Ancuta    |    Ema-Augusta Banu    |    29 Oct 2009   •   00:00
Alexandru Andrieş: un CD şi două cărţi
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Triplă lansare, marţi seară, la ceainăria Cărtureşti: Alexandru Andrieş a lansat un nou disc însoţit şi ilustrat de un album de artă fotografică şi un altul, sub forma unui ghid în desen şi, în aceeaşi măsură, un excurs prin memoria anilor de studenţie şi ucenicie din timpul regimului comunist.



Marţi seară, la Cărtureşti, Andrieş s-a întâlnit cu prietenii. Cu amicii. Cu admiratorii. Cu studenţii săi. Discul pe care artistul tocmai l-a lansat pe piaţa muzicală, "Petală", are imprimate 18 piese noi şi e disponibil atât pe suport CD, cât şi sub formă de LP Vinyl pentru audiofili. Surpriza pe care Alexandru Andrieş a pregătit-o fanilor constă în faptul că acest material muzical este însoţit şi ilustrat de un album de artă fotografică (apărut la Editura Vellant). Cartea poartă acelaşi nume - Petală - şi este un album de versuri şi fotografii despre deliciile detaliilor cotidiene. Sunt reproduse manuscrisele autorului, sunt incluse şi versurile celor 18 piese de pe album (însoţite de mici desene şi detalii grafice pe care Andrieş le-a presărat printre rânduri). Fiind chiar o mică bijuterie pentru admiratorii artistului, volumul scoate la iveală o parte din bucătăria de creaţie & inspiraţie a noului disc: unele versuri sunt notate pe şerveţele, altele pe bilete de avion, însă fiecare poartă data şi locul în care au fost compuse, precum şi modificările făcute ulterior.

Revenind la albumul muzical, "Petală" a prins formă plecând de la ideea unui material liric, în alt registru decât discul social-politic OFICIAL (apărut în 2008), dublat de dorinţa unui alt fel de sunet, care să "îmbrace" noile cântece în haine mai calde şi mai potrivite mesajului: de aici două sunete diferite de chitară, una cu corzi de plastic şi una de jazz, care îşi fac simţită prezenţa pe întregul album. Discul are şi un bonus, un DVD cu înregistrarea VHS de la vernisajul expoziţiei de arhitectură "Căminul Artei 1987", la care au participat Alexandru Andrieş, Emil Barbu Popescu, Dorin Ştefan şi Viorel Simion.

Cea de-a doua carte lansată este "Desen şi Arhitectură", o pledoarie împotriva abandonării desenului în arhitectură.

E o lucrare ce dezvăluie o latură a lui Andrieş  mai puţin cunoscută publicului său - aceea de profesor la Facultatea de Arhitectură şi de pasionat de grafică. Albumul redă schiţe, machete, fresce, fotografii, afişe, picturi sau coperte create de studentul Alexandru Andrieş, pe care profesorul Alexandru Andrieş le comentează, explicându-le, în acelaşi timp, rolul şi importanţa în formarea unui tânăr arhitect.

Evenimentul de marţi seară a anunţat şi concertul intrat deja în tradiţie al lui Andrieş, şi anume, acela organizat de Moş Nicolae. Dintr-o glumă, cum spunea şi Aurel Mitran, bunul prieten al lui Andrieş (dar şi impresarul său), s-a ajuns la 15 ani de când se organizează acest spectacol chiar de Moş Nicolae. Concertul va avea loc la Cinema Scala, la data de 7 decembrie, începând cu ora 19:30.

×
Subiecte în articol: arte