x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Amantele lui Picasso, vândute cu 48 de milioane de euro.

Amantele lui Picasso, vândute cu 48 de milioane de euro.

de Ema-Augusta Banu    |    22 Iun 2011   •   15:09
Amantele lui Picasso, vândute cu 48 de milioane de euro.

Trei tablouri de Picasso ilustrand fiecare o amanta a celebrului pictor au fost vandute marti la Londra pentru suma totala de 42 de milioane de lire sterline - aproximativ 48 de milioane de euro, in cadrul unei licitatii organizata de casa Christie's.

Lucrarea "Femme assise, robe bleue' o infatiseaza pe artista de origine croata Doria Maar, considerata amanta preferata a artistului. Pictat la putin timp dupa declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, tabloul a fost achizitionat recent pentru suma de 20,2 milioane de euro, depasind estimarile specialistilor.

Pe locul doi, panza "Jeune fille endormie', un portret din 1935 al muzei Marie-Therese Walter, a obtinut 15,5 milioane de euro. Pablo Picasso a intalnit-o pe Marie-Therese pe cand avea doar 17 ani, la iesire din metroul parizian, in 1927. Cuvintele lui Picasso, care avea atunci 45 de ani, au ramas in istorie : "Eu sunt Picasso. Tu si cu mine vom face lucruri mari impreuna". Marie i-a daruit lui Picasso o fiica, Maia. Amanta se sinucide la patru ani dupa moartea pictorului.

Cel de-al treilea tablou, "Buste de Françoise', un portret al muzei Françoise Gilot, a fost vandut pentru suma de 11,9 milioane de euro. Datat 1946, acest portret o prezinta pe femeia care i-a fost amanta lui Picasso in anii '40 si care i-a daruit doi copii: Claude si Paloma. Françoise l-a parasit in 1953 din cauza infidelitatii.

×
Subiecte în articol: licitatie pictor picasso amante christie's