x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Angajari - Panica in TVR

Angajari - Panica in TVR

de Cristina Ologeanu    |    27 Iul 2005   •   00:00
Angajari - Panica in TVR

Televiziunea publica scoate la concurs postul de director al Departamentului de Stiri, motiv pentru multi angajati sa se teama pentru locurile lor de munca. Favorita, Rodica Culcer, nu exclude formarea unei noi echipe.

Scoaterea la concurs a postului de director al Departamentului de Stiri ii face pe cei mai multi sa se teama pentru locurile lor de munca. Favorita numarul unu pentru acest post este Rodica Culcer, care nu exclude formarea unei noi echipe.

Televiziunea Romana scoate la concurs postul de director al Directiei de Stiri, dupa ce Consiliul de Administratie a aprobat, in sedinta de vineri, 15 iulie 2005, comisia de evaluare a candidaturilor si anuntul de concurs. Asa suna anuntul dat de TVR nu la mica publicita-te, ci chiar pe site-ul sau. Anuntul, dat publicitatii luni, 18 iulie 2005, a starnit mare valva si a dat nastere unui sir intreg de supozitii. Legate de favoritii in cursa pentru obtinerea acestui post, ramas vacant de la data de 11 iulie 2005, ca urmare a demisiei lui Lucian Sarb. Miza este una foarte mare. In primul rand, noul director va trebui sa readuca Jurnalul TVR pe linia de plutire, in acest moment el avand un rating cu mult sub acela al Observatorului de la Antena 1 si al Stirilor Pro TV. In plus, in TVR exista o lege nescrisa care trebuie respectata: obedienta fata de putere. Cel putin asa s-a intamplat in televiziunea publica la fiecare patru ani - s-a schimbat guvernarea, s-a schimbat conducerea postului si s-au inlocuit oamenii din pozitiile cheie, care, fireste, au venit cu echipele lor.

FAVORITI. Printre numele cel mai des vehiculate se numara Alina Mungiu Pippidi, Rodica Culcer si Igor Butnaru. In ceea ce o priveste pe Alina Mungiu, aceasta ne-a declarat ca nu i s-a propus nimic in acest sens. "Nici nu am sa accept asa ceva. Nu vreau sa ocup nici un fel de functie in TVR in nici un fel de circumstante. In plus, din aceasta toamna si pana in primavara voi pleca la Washington", a precizat Alina Mungiu Pippidi. De altfel, revenirea acesteia pe postul de director al DEI nu ar fi fost tocmai de bun augur, avand in vedere ca plecarea ei din televiziunea publica s-a produs cu mare scandal. In octombrie 1998, Alina Mungiu Pippidi si-a dat demisia din TVR in semn de solidaritate cu Anca Toader, care a fost acuzata ca in emisiunea ei, "7 zile in Romania", a dezvaluit publicului intr-o lumina nefavorabila lucruri din bucataria interna, incercand, prin modul de prezentare, sa manipuleze opinia publica. Pana la inchiderea editiei, Igor Butnaru, despre care se stie ca a fost mana dreapta a lui Sorin Ovidiu Vantu, a fost de negasit.

REFORMA. Numele Rodicai Culcer a fost pe buzele multor persoane, chiar din randul comisiilor de ancheta care au dat un vot negativ rapoartelor de activitate si de executie bugetara ale SRTV si SRRR. Aceasta, se pare, este persoana care are cele mai mari sanse sa devina noul director al Departamentului de Stiri, din cadrul TVR. Contactata de Jurnalul National, Rodica Culcer a marturisit ca inca nu si-a depus dosarul de candidatura. "Inscrierile se pot face pana la 1 august inclusiv, asa ca mai am timp sa ma gandesc. Cert este ca in momentul de fata inca mai am de adunat hartii de pe unde am lucrat si abia apoi ma voi gandi serios la treaba asta." Experienta manageriala doamna Culcer a dobandit-o atat la Europa FM, cat si la Radio Total, dar ea recunoaste ca, daca ar trece de concurs, ar fi pentru prima oara in postura de director de Stiri intr-o televiziune. Marea problema a Rodicai Culcer este ca nu stie in ce masura institutia este dispusa sa fie reformata. "Trebuie sa vad in ce masura exista aceasta disponibilitate in institutie care pare greu de miscat." Ce vrea ea sa schimbe in acest departament? "In primul rand trebuie schimbat continutul editorial daca se doreste performanta." Cat despre aducerea unei noi echipe la Stiri, Rodica Culcer nu vrea sa ia aceasta masura pana nu va face o evaluare a oamenilor deja existenti in departament, insa "intotdeauna fortele proaspete sunt binevenite", a incheiat Rodica Culcer.

PLANURI
"Trebuie sa vad in ce masura exista aceasta disponibilitate in institutie care pare greu de miscat. In primul rand trebuie schimbat continutul editorial daca se doreste performanta" - Rodica Culcer, candidat la sefia Stirilor TVR

CONDITII PENTRU CANDIDATI
Conform anuntului, cei dornici trebuie sa indeplineasca o serie de conditii: studii superioare, experienta in mass-media de minimum 3 ani, experienta manageriala de minimum 5 ani sau experienta in TVR de minimum 5 ani, cunostinte de jurnalism, management general, legislatie in domeniul audiovizualului, cunoasterea a doua limbi de circulatie internationala, cunostinte de operare calculator. Pe langa toate acestea, candidatii trebuie sa declare pe propria raspundere ca nu au facut parte si nu au colaborat cu politia politica. Candidatii trebuie sa isi depuna dosarele la sediul TVR pana la data de 1 august 2005. Dupa ce le sunt analizate propunerile, ei vor fi supusi unei evaluari psihologice, dupa care le va fi evaluata abilitatea manageriala, vor da un test scris la limba straina. Din comisia de examinare propusa si aprobata de CA al TVR fac parte sapte persoane: trei membri ai consiliului - Tudor Giurgiu (presedinte-director general al TVR), George Pruteanu (membru al CA al TVR), Anne Marie Juganaru (membru al CA al TVR) - si patru persoane din afara institutiei.
×
Subiecte în articol: arte culcer rodica culcer