x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ANIVERSARE - Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, 50 de ani

ANIVERSARE - Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ, 50 de ani

de Maria Sârbu    |    21 Oct 2008   •   00:00

Numele Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ a fost asociat de multe ori cu nume mari ale culturii române. Pe această scenă au primit "botezul" artişti care au scris o filă a istoriei artei.



Numele Teatrului Tineretului din Piatra-Neamţ a fost asociat de multe ori cu nume mari ale culturii române. Pe această scenă au primit "botezul" artişti care au scris o filă a istoriei artei.

În această toamnă, mai bine-zis la 30 octombrie, vor fi marcaţi cei 50 de ani de când Teatrul Tineretului a fost instituţionalizat. Sărbătoarea va fi în continuarea Festivalului de Teatru, ajuns la ediţia a XXIII-a şi care a început duminică, la Piatra-Neamţ. Au lăsat urme aici actori mari, angajaţi ai trupei, printre care Leopoldina Bălănuţă, Mitică Popescu,  Florin Piersic, Coca Bloos, Valentin Uritescu, Ion Fiscuteanu, George Motoi, Carmen Galin, Horaţiu Mălăele, Constantin Cojocaru, Ileana Stana Ionescu, Virgil Ogăşanu, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, Oana Pellea şi mulţi alţii. Lista trebuie continuată şi cu numele creatorilor precum Liviu Ciulei, Ion Cojar, Vlad Mugur, Aureliu Manea, Radu Penciulescu, Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Alexa Visarion, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija sau Mihai Măniuţiu. Au existat perioade când se vorbea despre acest teatru ca despre un fenomen. Organizarea evenimentului prilejuit de acest jubileu revine actualului director Liviu Timuş, care a jucat mai mulţi ani pe această scenă, realizând roluri memorabile.

PREGĂTIŢI DE SĂRBĂTOARE
Potrivit lui Timuş, aniversarea teatrului este o ocazie prielnică de reamintire a celor mai frumoase şi de valoare momente din istoria Teatrului Tineretului. Sunt programate evenimente şi invitaţi toţi artiştii care au jucat pe scena acestui teatru (actori, regizori, scenografi, dramaturgi), angajaţii şi colaboratorii. Acestora li se vor alătura alţi oameni de cultură din ţară şi din străinătate. S-a bătut şi o medalie aniversară, pe care o vor primi invitaţii. Trecutul şi prezentul instituţiei se vor regăsi într-o monografie– "Teatrul Tineretului 50 – o istorie anecdotică a unui teatru serios", lansată în ziua cu pricina. Va apărea până atunci şi un album remember cu fotografii din marile spectacole ale scenei nemţene, un DVD aniversar cu fragmente din cele mai frumoase şi de succes spectacole montate aici de-a lungul timpului, dar şi un DVD documentar, ce va conţine fotografii şi informaţii despre fiecare producţie. O videoproiecţie va aduce în memoria celor prezenţi momente despre cei plecaţi din această lume şi care au fost legaţi de Teatrul Tineretului.

×
Subiecte în articol: arte tineretului teatrul tineretului