x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Anonimul, dat în vileag

Anonimul, dat în vileag

de Maria Sârbu    |    13 Aug 2008   •   00:00
Anonimul, dat în vileag

FILM ● În Delta Dunării, lume multă la festival
În Delta Dunării s-a deschis, luni seară, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care se va încheia la 17 august. În această perioadă, satul Sfîntu Gheorghe este populat pînă la refuz de turişti.



FILM ● În Delta Dunării, lume multă la festival
În Delta Dunării s-a deschis, luni seară, cea de-a V-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent Anonimul, care se va încheia la 17 august. În această perioadă, satul Sfîntu Gheorghe este populat pînă la refuz de turişti.

Gazda acestei manifestări cinematografice, Sorin Marin, şi-a întîmpinat, împreună cu soţia – artistul fotograf Mihaela Marin –, oaspeţii pe ponton. Satul Filmului, denumit "Green Village", e într-o perfectă ordine. Originalitatea şi bunul-gust impresionează pe fiecare oaspete care intră pe portiţa marii ogrăzi: vile, bungalouri, alte construcţii de lemn şi acoperite cu stuf aflate într-o ambianţă arhitectonică unică şi oarecum specifică locului. Poate aşa ar trebui să arate orice sat din Deltă, pentru a atrage turiştii, astfel supravieţuind sărăciei. Dar şi pentru o educaţie culturală.

CAMPINGUL TUTUROR. Dacă în "Green Village" sînt invitaţii festivalului, membrii juriului, reprezentanţii mass-media, aici fiind difuzate în cele trei săli de cinema filmele celor două secţiuni competiţionale, campingul este al tuturor. Cîteva mii de persoane s-au aflat aici în seara de deschidere a festivalului. Au urcat pe scenă actorul Marius Stănescu, amfitrionul ceremoniilor de deschidere şi închidere a festivalului, Miruna Micu-Berescu, directorul acestei manifestări cinematografice, Ludmila Cvikova, selecţionerul lungmetrajelor din competiţie, Irina-Margareta Nistor, selecţionerul scurtmetrajelor din competiţie, precum şi membrii celor două jurii. Toţi i-au invitat pe cei prezenţi să vadă filmele, să se simtă bine în festival şi să jurizeze peliculele pentru cele două premii ale publicului.

Proiecţiile primei nopţi în camping au durat între 22:30 şi 04:15. În restul zilelor încep la ora 21:30. Sînt prezentate atît filmele din competiţie, cît şi cele din programul paralel.

Preşedintele juriului la Secţiunea Lungmetraj, celebrul cineast polonez Krzyzstof Zanussi, vine la Sfîntu Gheorghe astăzi şi va rămîne pînă la finalul festivalului. Sîmbătă, el va susţine o prelegere, în una dintre sălile de proiecţii. În competiţia filmelor de lungmetraj, care a început ieri, au intrat şapte producţii, între care şi filmul românesc "Boogie", regia Radu Muntean, care va concura cu pelicule din Germania, Taiwan, Turcia, Mexic, Israel şi Bosnia & Herţegovina. La secţiunea de scurtmetraje, din cele 72 de filme din concurs, 20 aparţin cineaştilor români. Competiţia este acerbă la ambele secţiuni.

OBIECTIV. Directorul festivalului, Miruna Micu-Berescu, care în cei cinci ani de derulare a proiectului a depus, împreună cu echipa, eforturi considerabile ca acest eveniment să atragă turiştii la Sfîntu Gheorghe, pare mulţumită de rezultate. În prima zi de festival au ajuns aici circa 4.000 de persoane. Punctul de atracţie este, evident, Festivalul Anonimul. În opinia sa, acest loc a devenit o deschidere pentru lume. Cei care ajung în Deltă din nordul şi vestul ţării, dar şi din străinătate, sînt răsplătiţi de festival: au intrare liberă la proiecţiile din camping. Astfel se învaţă cultura turismului, în acest loc splendid, în care se ajunge nu tocmai uşor.

REUŞITĂ
"După patru ani de muncă, vedem diferenţa. Lumea ne contactează pentru rezervări cu trei luni înainte. Primim mesaje din întreaga ţară şi din multe ţări europene. Anonimul este deja cunoscut. E un succes"
Miruna Micu-Berescu, directorul Festivalului Anonimul

×
Subiecte în articol: arte