x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Apelul lui Piersic - Străini în noapte, fără telefon la ureche

Apelul lui Piersic - Străini în noapte, fără telefon la ureche

de Roxana Ioana Ancuta    |    04 Feb 2009   •   00:00
Apelul lui Piersic - Străini în noapte, fără telefon la ureche

Nu vă duceţi amantele la teatru şi, mai ales, nu faceţi imprudenţa de a vorbi la telefon în timpul spectacolului. Acest lucru este valabil, în special, pentru piesa lui Eric Assous “Străini în noapte”, o excelentă punere în scenă a lui Radu Beligan, în interpretarea actorilor Emilia Popescu şi Florin Piersic.

“Multă vreme n-am vrut să mai ies pe scenă”, a spus Piersic, luni seară, înaintea spectacolului “Străini în noapte” care a deschis stagiunea din acest an a Operei Naţionale din Bucureşti, piesă de teatru care se joacă de aproape un an şi jumătate în toată ţara, cu casa închisă.  “Credeam că e timpul să renunţ la scenă, dar, de fapt, mi-am dat seama că am început să întineresc şi nu mă pot despărţi de ea”. Piersic s-a adresat spectatorilor, în stilu-i cuceritor, confesându-i-se şi, totodată, elegant şi spiritual, venind cu o rugăminte de bun-simţ legată de telefoanele mobile. “Am observat că în multe ţări, printre care Ungaria – ştiţi, eu am avut multă treabă cu poporul maghiar, dorind mereu să fiu deasupra lui –  Polonia, Franţa şi multe altele, există un dispozitiv care blochează automat telefoanele mobile în momentul în care în sală intră spectatorii. Prima dată, continuă Piersic, s-a întâmplat acum o lună, când au început să sune telefoanele în sală, în timpul spectacolului nostru, şi am văzut-o pe Emilia Popescu albindu-se la faţă. Nu a ştiut ce să mai facă. Acum două săptămâni, însă, la Constanţa, cineva a răspuns la telefon în timp ce noi doi eram pe scenă şi jucam”. Impoliteţea respectivului a fost cu atât mai mare cu cât individul se afla chiar în primul rând, iar Piersic nu numai că l-a auzit vorbind la telefon, dar l-a şi văzut şi a întrerupt, pentru câteva momente, spectacolul. “Am cerut să-mi dea mie telefonul. Mi l-a dat. «Alo, cine sunteţi?», m-a întrebat o voce blondă. «Placido Domingo», i-am răspuns. «Haide domnule, eu vorbesc serios. Cine e la telefon? Eu vreau să vorbesc cu soţul meu». «Păi soţul dumneavoastră este la teatru». «La teatru?» «Da, şi culmea, e cu o doamnă». «Dar cu cine vorbesc la telefon?»“ «Dacă vă spun, nu o să credeţi... cu Florin Piersic vorbiţi, doamnă». «Vaaai, domnule Piersic, chiar dumneavoastră sunteţi? Ce mai faceţi?» «Doamnă, ce să fac, uite, sunt pe scenă şi încerc joc o pies㻓. Această întâmplare este reală, nu ştim finalitatea poveştii dintre amanta, soţia şi românul a cărui nesimţire a fost transformată, cu mult umor, într-o mică scenetă de Florin Piersic, dar poate că de-acum înainte va intra în reflexul publicului român să-şi ţină telefoanele mobile închise pe parcursul unui spectacol, pentru că, altfel, va risca să se facă de râs, iar actorii să părăsească scena, aşa cum s-a întâmplat, de câteva ori, şi în situaţia “Străinilor în noapte”, când Emilia Popescu şi Florin Piersic chiar şi-au întrerupt reprezentaţia.

Amintim că acest spectacol mai poate fi văzut, în următoarea perioadă, în fiecare luni, în Bucureşti şi în oraşele: Botoşani (4 feb.), Braşov (10 feb.), Galaţi (17 feb.), Brăila (18 feb.), Bacău (3 martie), Roman (4 martie). “Străini în noapte” se va juca pâna la sfârşitul lunii iunie.

×
Subiecte în articol: arte piersic