x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Arta afişului polonez, într-o excepţională expoziţie la Suceava

Arta afişului polonez, într-o excepţională expoziţie la Suceava

de Luminita Ciobanu    |    19 Mar 2014   •   14:07
Arta afişului polonez, într-o excepţională expoziţie la Suceava

Muzeul Bucovinei, Institutul Polonez din Bucureşti, Uniunea Polonezilor din România şi Dom Polski-Suceava vernisează vineri, 22 martie 2014, ora 12.00, la Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale din Suceava expoziţia “Afişul Polonez”. Institutul Polonez din Bucureşti a iniţiat o prezentare de afiş polonez care va avea loc în mai multe oraşe din România. Prin urmare, Expoziţia cuprinde 135 de afişe semnate de trei graficieni de excepţie, reprezentanţi ai generaţiei tinere şi de mijloc ai “şcolii afişului polonez”: Tomasz Bogusławski, Ryszard Kajzer şi Sebastian Kubica. Expoziţia va fi prezentată pe parcursul anului şi la Suceava (cu o selecţie de 80 de lucrări), Galaţi, Sibiu şi Oradea. Cei trei graficieni sunt consideraţi unii dintre cei mai buni autori de afişe din Polonia de astăzi. Aceştia au participat la expoziţii individuale şi colective în întreaga lume, sunt laureaţi ai multor premii şi distincţii la concursuri din Polonia şi internaţionale şi se implică, totodată, în activitatea pedagogică, fapt ce garantează păstrarea continuităţii nivelului artistic înalt în grafica afişului din Polonia.
De la sfârşitul anilor 1950, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afişului, care a devenit aproape o specialitate naţională datorită graficienilor extrem de talentaţi precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz şi mulţi, mulţi alţii. Mulţi ani la rând, niciun film, concert, festival, spectacol de teatru sau de operă ori eveniment public nu era prezentat fără să fie însoţit de un afiş artistic. În anul 1966, în Polonia s-a ţinut Prima Bienală Internaţională de Grafica Afişului, care a fost pentru mult timp cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varşovia primul Muzeu al Afişului. Datorită noilor generaţii de artişti, arta afişului rămâne înfloritoare în această ţară, fiind, aşa cum a fost de altfel dintotdeauna, un comentariu şi o interpretare artistică a societăţii.

Prin urmare, Tomasz Bogusławski (n. 1958, Gdańsk) este pasionat de designul grafic, grafica editorială, comunicarea vizuală şi realizează afişe şi timbre filatelice ( între care seria de timbre pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996 sau pentru aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Sindicatului Independent “Solidaritatea”). A studiat la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk, în clasa prof. M. Freudenreich, lucrarea de diplomă susţinându-o în anul 1982, la Atelierul de Grafică condus de prof. W. Janowski. Este un profesor şi un pedagog excelent, îndeplinind, în perioada 2002-2008, funcţia de rector al Academiei de Arte din Gdańsk. Din 2010 ţine cursuri de design grafic la Facultatea de Arta Noilor Media din cadrul şcolii Superioare de Tehnici IT din Gdańsk.

Ryszard Kajzer (n. 1973, Świerczyn) este grafician şi realizează îndeosebi afişe şi ilustraţii. A studiat la Facultatea de Grafică a Academiei de Arte Frumoase din Varşovia şi la Schule für Gestaltung (Zürich). A participat, în calitate de asistent, la Atelierul de Proiectare de Afiş condus de prof. Mieczysław Wasilewski, iar din 2000 - la Atelierul de Proiectare Grafică Editorială al prof. Lech Majewski, în cadrul Academiei de Arte din Varşovia. Bursier al Internationales Künstlerhaus Villa Concordia (Bamberg, Germania).

Sebastian Kubica (n. 1975, Żywiec) realizează afişe, desene, ilustraţii, face design grafic şi xilogravură. A absolvit Facultatea de Grafică din Katowice, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. Şi-a susţinut lucrarea de diplomă în design grafic la atelierul prof. R. Kalarus, obţinând încă o diplomă în grafică în cadrul atelierului condus de prof. R. Starak. Din anul 2002, deţine titlul de doctor în arte plastice, desfăşurându-şi activitatea didactică la Institutul de Artă din Cieszyn, filială a Universităţii Sileziene din Katowice, şi la Şcoala Superioară Sileziană de Informatică şi Medicină din Chorzów. A ţinut ateliere de proiectare grafică la Universitatea Diego Portales din Santiago şi la universităţile Vina del Mar şi Santo Tomas din Antofagasta (Chile).

×